изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:39 EEST
114 ДОБРУДЖАНЦИ СА ПОСТЪПИЛИ ПРИНУДИТЕЛНО В ПСИХИАТРИЯ ПРЕЗ 2003 Г.    
ОбществоУправителят на Областния диспансер за психично здраве със стационар "Д-р Петър Станчев" д-р Евгений Георгиев - пред НДТ

- Д-р Георгиев, какви са тенденциите за Добричка област - нараства ли броят на принудителните хопситализации в ръководеното от Вас здравно заведение?
- През последните години броят на недоброволните хоспитализации в психиатричния диспансер и на другите подобни заведени в страната нараства. По препоръки на Световната здравна организация, процентът на такива настанявания би трябвало да бъде под 10. През последните години в Добрич той се движи около 15 процента. За 2003 г. са постъпили недоброволно 114 лица, извършени са 165 съдебно психиатрични експертизи за настаняване и освобождаване от лечение, получени са 95 определения на съда за задължително лечение. Принудителното лечение е предвидено в чл. 36 от Закона за народното здраве за лица с психични разстройства и опасно за обществото и самите себе си поведение, които отказват да се лекуват доброволно.
Увеличават се и случаите на опити за злоупотреба с психиатрията, т. е. предложения за настаняване на лица, които нямат психични заболявания, но по най-различни мотиви, най-често в брачни дела или при имотни интереси. Съдебната процедура, макар и експедитивна напоследък, е скъпа, трудо и времеемка. Не са редки случаите, когато близки на болни се стремят да ги настанят по користни подбуди - за да не полагат грижи за тях и да се възползват от мизерните им пенсии. Често ги захвърлят без документи, средства и бельо и с месеци се налага да ги издирваме. Това явление води до порочен кръг - експертиза в диспансера, определение на съда и лечение в психиатрична болница, изписване и нова експертиза и т. н. За избягване на репресията и опазване на правата на пациента законодателят от 1997 г. предвиди алтернатива на стационарното лечение - задължително лечение в амбулаторни условия. Нашата служба натрупа значителен опит в това отношение, като само през 2003 г. такова лечение в домашни условия са провели 31 болни. То обаче е свързано с повишена отговорност и разходи на психиатричната служба, обучение и ангажимент от страна на близките и личния лекар, но при всички случаи е по-хуманно и по-съвременно.
- Защо се увеличат принудителните хоспитализации през последните години?
- Защото все повече хората и пациентите си познават правата, а лекарите ги зачитат. Изричен текст от Хавайската декларация от 1975 г. подчертава, че не може да се провежда психиатрично лечение без съгласието на пациента или съответното отделение на съда за задължително такова. Именно съобразявайки се с тези права ние правим съответните предложения да прокуратурата. България бе осъдена няколко пъти в Страсбург именно от лица, настанени в психиатрия с нарушена процедура. Друга вероятна причина е, че голяма част от пациентите не се лекуват адекватно или изобщо не се лекуват. Шизофренията и депресията са заболявания, които след трети пристъп се лекуват доживот. Затова те получават безплатно лечение от Здравната каса, тъй като сме убедили държавата в социалната значимост на тези заболявания. За съжаление, от регистрираните в нашата служба 1 100 пациенти, а те по всяка вероятност са повече, се лекуват редовно едва 400. Много от близките на пациентите предпочитат вместо да заявят проблема си на личен лекар, лекуващ или консултант психиатър, да се насочват директно към по-горната инстанция - прокуратурата. Това е нарушение на принципа на субсидиарността - да се занимава по-горна инстанция, преди да се направи опит да се реши проблемът на по-долната.
- Д-р Георгиев, какво искате да кажете в заключение на близките на пациентите на психиатрията в Добрич?
- Изхождайки от българската народна мъдрост, звучаща по-добре на турски "Насила хубост не става", отправям следното послание към потенциалните ни пациенти и техните близки: Преди да напишете жалбата до прокурора или кварталния, се посъветвайте с личния лекар или доверен психиатър. Ангажирайте се със страданието на Вашия близък и не прехвърляйте цялата отговорност на медицината и институциите, защото "Бог помага, но в кошара не вкарва..." Дискриминацията на психично болните не е белег само на нашето общество, тя се шири и в страните с развита демокрация. Извинявайки се може би за късното представяне на този дребен на глед проблем, ще се радвам на дискусия и мнения на обществеността и заинтересованите. Спокойствието и сигурността на гражданите и доброто - доброволно и недоброволно, лечение на психиатричните пациенти при спазване на гражданските права са приоритет и задължение на службата ни.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

114 ДОБРУДЖАНЦИ СА ПОСТЪПИЛИ ПРИНУДИТЕЛНО В ПСИХИАТРИЯ ПРЕЗ 2003 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди