изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-10-25 @ 00:24 EEST
ЕТНОГРАФ - ИЗСЛЕДОВАТЕЛ НА ДОБРУДЖАНСКАТА НАРОДНА КУЛТУРА    
Култура20 години от смъртта на Маргарита Дакова - основоположник на Историческия музей в Добрич

Мария МИХОВА-ПАСКАЛЕВА

Маргарита Рашкова Дакова /1926-1984/ е дългогодишен музеен специалист и изследовател на добруджанската народна материална и духовна култура, работила в Добрич повече от четвърт век. Тя има съществен принос в културната история на Добруджа. Родена в Бяла Слатина, М. Дакова отдава своя труд на Добруджа, като същински апостол в проучването на добруджанската традиционна народна култура. Това е времето, когато е належаща необходимостта да се проучват корените на народа, да се съхрани битът и духовните устои, идващи от вековете, да се съхрани и проучи националната идентичност в условията на бързата урбанизация.
Маргарита Дакова завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалността "География". Слуша лекции по етнография при проф. Вакарелски. През 1959 г. започва работа в току-що създадения исторически музей в Добрич. Включва се активно в неговото изграждане като уредник-етнограф. Извършва системна, целенасочена събирателска и проучвателска работа. Посещава добрички фамилии, прави експедиции по селата и обогатява фонда на музея с ценни образци на материалната и духовната култура на населението - тъкани, облекла, накити, предмети на бита, оръдия на труда, обичаи, предания, празнични и трудови практики.
Още през 1961 г. е събрала богата и изключително ценна колекция от етнографски материали, което й дава възможност да уреди първата в Добрич изложба на традиционната народна култура и изкуство. Впоследствие изложбата прераства в етнографска експозиция на Историческия музей. Това е времето, когато гражданите на Добрич за пръв път влизат в съприкосновение с музейния експонат, с историята на града и региона. Ежегодно Маргарита Дакова осъществява участието на музея в прегледите на националните костюми в рамките на прегледите на художествената самодейност, организира ревюта на народни носии и участва в журиране на народното творчество на съборите-надпяване в Дебрене. Участва с народни носии от музея в съборите на народното творчество в Копривщица.
Пропътувала е добруджанските пътища, за да не остане кътче непроучено. Особено внимание е обърнала на селата Нова Камена, Мали извор, Проф. Златарски, Гешаново, Коларци, Хитово, Соколово, Рогачево, Църква. Осъществила е много анкети за празничната и обредната система, за трудовите ритуали, за практиките в основните събития на човешкия живот. Редят се вечери на родния край, етнографски изложби по села и квартали. През 1966 г. организира голяма етнографска изложба и битова вечер в залите на Художествената галерия в Добрич, където излага над 400 експоната. Изложбата е посетена от над 30 000 граждани, селяни и учeници. През 1968 г. участва в голяма изложба на добричкия и силистренски музеи в София под наслов "Добруджа - съкровищница на хилядолетна култура". Подредени са 2000 експоната.
М. Дакова има принос в културната история на града с реставрирането и уреждането на Етнографската къща. Участва също в организирането на етнографски музейни сбирки и експозиции в градовете Тервел и Генерал Тошево и в селата Смолница, Вранино, Житница, Спасово, Крушари и др.
Маргарита Дакова проучва занаятите и степента на тяхната съхраненост. Издирва майстори от региона, събира техни произведения, инструменти и инвентар. В резултат на това организира идеята за запазване в автентичен вид уличката на занаятите, която впоследствие се оформи в музей на народните занаяти на открито в градска среда. М. Дакова поддържаше връзка с Института за паметниците на културата, с музея на занаятите "Етъра", със Самоводската чаршия във Велико Търново. Проучи, описа и изготви проекти за експозиции на повече от 60 занаятчийски работилници, търговски обекти, къщи и хан, градска среда. Издири майстори и участва в настаняването им в работилниците.
Маргарита Дакова има публикувани и редица изследвания: "Характерни занаяти в Батовската долина", "Стари чипровски килими в джамиите в гр. Толбухин", "Народно лечение на някои детски заболявания в Толбухински окръг" и др. Издаде албума "Народно изкуство в Добруджа", пътеводителя "Къща-музей на добруджанския бит", диапозитиви и дипляни.
Само може да се съжалява, че досега в Добрич не е намерено съответното място това богатство да бъде експонирано, за да радва посетителя и да възпитава младото поколение в дух на преклонение пред родното и обич към родината. Това би било и най-добрият паметник за неуморния труд на Маргарита Дакова в изследване етнографията на Добруджа.

 


Сходни връзки

ЕТНОГРАФ - ИЗСЛЕДОВАТЕЛ НА ДОБРУДЖАНСКАТА НАРОДНА КУЛТУРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди