изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-12-04 @ 08:41 EET
"АЛБЕНА" АД ИЗГОТВИ ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА РЕЗЕРВАТ "БАЛТАТА"    
ТуризъмВ средата на април в Културно-информационния център в Албена се организира обществено обсъждане на план за управление на поддържан резерват "Балтата" и буферната му зона, научи НДТ от Диана Костова - еколог в курорта.

"Планът е изготвен от фирма ЕТ "Илия Петров" - София, като ръководител на екипа е ландшафтен архитект Димитринка Берберова. Идеята е да се съхрани резерват "Балтата", както и прилежащата му буферна зона, която да се направи достъпна за туристите. Смятаме да разработим туристически пътеки и информационен център, които да дават достъп на туристите" - разказа за НДТ Д. Костова. Днес в курорта ще пристигне ръководителят на екипа Д. Берберова.
Планът е изготвен на основание чл. 59 от Закона за защитените територии, като освен "Албена" АД, са включени още община Балчик и ЕТ "Илия Петров" - София. Всеки, който проявява интерес може да се запознае с плана в КК "Албена" - в Културно-информационния център, в РИОСВ - Варна, също и в Екологичния информационен център.
Резерват "Балтата" е уникален в световен мащаб. Той е разположен на площ от 203.2 ха, а буферната му зона е 163.4 хектара. 16 вида от растенията в резервата и буферната му зона са с природозащитна стойност. В Червената книга са включени седем вида, като три от тях са защитени, а останалите са редки. В резервата растат 116 лечебни растения, живеят 140 вида птици, от които 44 са включени в Червената книга.
Според изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев, това е цивилизования начин да бъде показан резервата та гостите, както и да се разнообрази тяхното пребиваване в курорта. В плана се предвижда в този район да бъде спряно автомобилното движение, рикшите и файтоните, като се залага на велоалеи и пешеходни. НДТ
 


Сходни връзки

"АЛБЕНА" АД ИЗГОТВИ ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА РЕЗЕРВАТ "БАЛТАТА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди