изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:49 EEST
"ПРИВИЛЕГИЯ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО Е ДА РАБОТИМ С МЛАДИ ХОРА"    
КултураПред НДТ - директорката на младежкия дом в Добрич, Камелия Койчева

- Г-жо Койчева, младежкият дом отбелязва 30 години от създаването си през 2004 г. Запознайте ни с историята на неговото откриване.
- Младежкият дом е открит през август 1974 г. Тогава решението за откриване на такива домове е взето по линия на ЦК на ДКМС и на окръжните комитети на комсомола. Всъщност, самото решение е взето една година по-рано, но официалното откриване е през 1974 г. Първият директор е Радослав Савов. Бих искала да спомена в хронология и другите директори преди мен - Маньо Манев, Енчо Петров, Тошко Муцанкиев, Бончо Ангелов, Апостол Апостолов, Веселин Малчев, Георги Бекяров, Генадий Генадиев, Камен Богданов. Най-дълго време като организатори в дома са работили Йовка Маринова и Пенка Костадинова. И днес продължава да е при нас Александър Александров, ръководител на ФТА "Добротица", който работи в младежкия дом от създаването му. Това е напълно обяснимо, защото фолклорът и народното творчество са основата на българщината.
- В този смисъл, как виждате ролята на Младежкия дом по пътя на България към Европейския съюз?
- Може би, най-важното е да влезем с необходимото национално самочувствие и със съзнанието, че също ще допринесем и в културен, и в икономически аспект като държава. Така ще бъдем максимално полезни и ще можем да работим, използвайки доброто на традициите и заедно с това актуализирайки ги с процесите, които са факт в европейски и световен мащаб. И ние, като институция, която работи с младите хора, първи трябва да откликваме.
Разликата е в това, че преди имаше много повече средства. Сега те са много по-малко, но пък новите европейски процеси, които тръгват, може би, ще ни дадат повече възможности. В европейски план институциите като младежкия дом са факт. Вярвам, че на един следващ етап ще се регламентират държавни стандарти, които ще навлязат и в младежките дейности.
- Различни ли са днес приоритетите на ръководената от Вас институция, предвид на това, че младите хора са коренно различни от тези преди 30 години?
- Отново можем да заложим отново на това, че винаги е имало борба между поколенията. От една страна говорим за приемственост, но от друга - винаги млади и стари не срещат кой знае какви допирни точки. Но пък точно този противовес, съчетан с приемственост, е поредната стъпка към развитието. Дълбоко съм убедена, че младите хора наистина имат различни интереси. Но във времето те винаги са били център на нашата дейност, винаги са били алтернативни, авангардни. Тяхното мислене и изисквания са по-различни от това, което обществото налага. Така или иначе, обстоятелствата на времето налагат своя отпечатък и върху младите хора. Сега те са много по-критични и имат по-различни и нетрадиционни идеи. Именно в този аспект,, ние се стремим да им даваме възможност за изява.
- Какви форми предлага младежкият дом към момента?
- Нашата дейност е насочена изцяло към свободното време. Популярни са, например, школите по изобразително изкуство с ръководители Галина Върбанова и Кирил Петров. А основоположник на тази дейност е Тодор Балев. С големи успехи е студиото за поп-рок певци "Сарандев" с ръководител Божана Байчева, имаме театрални състави, ръководени от Николай Генов. Плод на новото време са хардрок съставите, брейкклуб, астрономическият клуб, клубът "Търсачи на алтернативни форми на живот". В тях младите хора се организират сами, младежкият дом им партнира.
В същото време всички национални кампании, по които е бил партньор младежкият дом - за превенция на HIV и СПИН, програмата за репродуктивно здраве, наркоманиите, кампаниите срещу дрогата, са е опит, натрупван с течение на времето. Той дава възможност занапред да имаме информацията, знанията, готовността да се развиваме.
Така че, със своите дейности, младежкият дом има голям дял по отношение на културния календар на Добрич. Защото все пак младите хора имат нужда от изява и сцена.
- С какви прояви ще отбележите 30-годишнината?
- Първо искам да отбележа, че 30-годишнината е една зряла възраст, но все още младежка. Но мисля, че даже след 130 години този дом ще бъде млад благодарение на хората, на чиито потребности отговаря. За нас е привилегия и предизвикателство да работим с млади хора.
Ние сме приели програма под наслов "30 инициативи за 30-годишнината на младежкия дом". Първата от тях бе на 1 март - Ден на любителското творчество. Това бе концертът-спектакъл на ФТА "Добротица" заедно с детската танцова студия "Добрич", която тогава кръстихме. Следващият акцент ще е на 12,13 и 14, когато ще се проведе 16-ото издание на Европейския младежки поп-рок конкурс "Сарандев". Това е една от нашите най-престижни инициативи, която е и международно позната. Въпреки финансовите трудности, но имайки подкрепата на общината, това е традиция, която ние продължаваме. В навечерието на 1 юни ще организираме двудневен концерт-спектакъл на ФТА "Добротица". Следващият ни акцент е 25 септември - Ден на Добрич. Междувременно ще има и съпътстващи изложби на школите по изобразително изкуство. Искаме да направим също експозиция на Тодор Балев заедно с ръководители от школата и възпитаници. Вероятно това ще реализираме със съдействието на Художествената галерия. Съвсем скоро - през април, организираме конференция за Деня на космонавтиката, заедно с клуб "Търсачи на алтернативни форми на живот".
 


Сходни връзки

"ПРИВИЛЕГИЯ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО Е ДА РАБОТИМ С МЛАДИ ХОРА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди