изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:16 EEST
МОМИЧЕНЦЕ ОТ ШАБЛА СЕ РОДИ СЪС СЪРЦЕ ВДЯСНО    
ЛюбопитноЯница се е появила на бял свят в линейка. Всичките й органи са разположени огледално

Момиченце, чиито органи са разположени огледално, се е родило преди около 40 дни, съобщи за НДТ началникът на детско отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Йовчо Йовев. Вчера Яница Емилова Русева от Шабла е изписана от отделението. Тя е била приета там предния ден, за да бъде уточнено точно кой орган как е разположен и заради открит сърдечен порок.
Яница се е родила на 6 февруари в линейка на път за здравно заведение. Тя е трето дете на 19-годишна майка. Момиченцето е със сърце, чийто връх е обърнат на дясно, вместо на ляво, обясни д-р Йовев. Освен това огледално на нормалното са разположени и другите й вътрешни органи - стомахът е вдясно вместо вляво, черният дроб - вляво вместо вдясно. Лекарите не са установили само категорично дали далакът е обърнат.
Установяването на разположението на органите станало случайно. Когато Яница навършила месец, майка й я завела на детска консултация. Бебето се сторило малко синичко на лекаря и той го изпратил на консултация с педиатър в Каварна. По рентгеновата снимка детският лекар установил, че органите му са обратно разположени и го насочил към добричката болница.
Когато се погледне рентгеновата снимка обратно, всичко изглежда нормално, обясни д-р Йовев. По тази причина на снимките в единия ъгъл правели обозначение, за да е ясно кое е ляво и кое дясно. Началникът на детско отделение разказа, че бебе с обратно обърнато сърце се е родило в Добрич и преди 7-8 години. "Тогава като сложих слушалката, останах изненадан, че тоновете на сърцето се чуват по-добре вдясно" - коментира лекарят. Той обясни, че хора с огледално обърнати органи живеят напълно нормален живот. В случая с Яница обаче трябва да се приложи лечение на порока. Предстои й частична операция на сърцето в детската кардиологична клиника в София. След навършване на определена възраст ще бъде направена и пълна корекция на дефекта. Шансовете на детето са големи, стига лечението да е правилно.
НДТ
 


Сходни връзки

МОМИЧЕНЦЕ ОТ ШАБЛА СЕ РОДИ СЪС СЪРЦЕ ВДЯСНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди