изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:04 EET
НАШЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ Е ДА ОПРАВДАЕМ ДОВЕРИЕТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ    
Спортнезависимо при какви условия работим, сподели пред НДТ кметът на община Добричка Петко Петков

- Г-н Петков, изключително ни е приятно, че във връзка с първите 100 дни на мандата на новите местни управи, които се навършиха наскоро, разговаряме с Вас - един от малцината кметове на България, на които местното население е дало доверието си за четвърти поред успешен мандат. В този смисъл към Вас се обръщаме за една оценка за първите 100 дни от новия Ви мандат. Променило ли се е нещо към по-добро отстрана на законодателството и перспективите за развитие на общините?
- Първите сто дни бяха белязани с активна работа по сформиране на кметския екип, разработка и утвърждаване на общинската администрация и подбор и назначаване на специалисти на новите длъжност. В момента тече процедура-конкурс за назначаване на държавни служители. Назначени бяха 8 кметски наместници от общо 33. След като приключат конкурсите за държавни служители, считаме, че сформираният екип от специалисти ще се докаже със своя потенциал за добра работа на общинската администрация в интерес на хората от населените места в общината, за спазването на законите и нормативните актове. Следва да отбележа и за свършената работа по осигуряване дейността на училищата, детските градини, кметствата, читалищата, клубовете на пенсионера и други - осигурихме гориво за отопление, необходимите средства за материали и консумативи, няма проблеми със средствата за работна заплата. Приоритет в работата на кметския екип и администрацията е разработването на проекти за участие в различни програми по предприсъединителните фондове. Срещаме пълното разбиране и подкрепа отстрана на Общинския съвет. Надяваме се да бъдат одобрени поне 2-3 проекта, с които ще кандидатстваме пред Социално-инвестиционния фонд, САПАРД и др. Този приоритет напълно съвпада с промените в законодателството и перспективите за развитие на общините. Засилената финансова децентрализация доведе до намаляване на средствата от държавата за капиталови разходи три пъти спрямо 2003 г. по обясними причини. Общината има малко собствени приходи и трябва да търсим сами пътища за решаване на най-жизнено важните проблеми в населените места - като ремонт на четвъртокласната пътна мрежа, която е 203 км, водоснабдителната система, която е морално и физически остаряла, уличното осветление, управление на отпадъците, ремонт и поддържане на обществените сгради и терени - основни училища, целодневни детски градини, кметства, читалища, паркове, тротоари, улици в населените места и други. В това отношение не бих казал, че държавата и правителството не поемат отговорност, а че прехвърля повече функции и отговорности към общините. При една развита и работеща икономика това предизвикателство може спокойно да се приеме, но в сегашната реалност ще бъде много трудно. Затова трябва да се спасяваме сами.
- Вие управлявате най-голямата по територия община в България, а по наша справка и в цяла Добруджа. Според Вас, какви са перспективите за евроинтеграция на земеделието в Добруджа? Още повече, че през Вашия мандат се очаква да влезем в ЕС през 2007 г.
- Като община, в която най-добре е развито земеделието и животновъдството, считам че перспективите в тези подотрасли да се адаптират и преустроят най-бързо към изискванията и критериите на ЕС са напълно реални, но при определени условия. За времето до 2007 година всички земеделски структури следва да преустроят своята политика, своето производство и стандарти не без помощта и участието на държавата и общината. С наличните ресурси и механизми, които са в правомощията на общината, ние сме готови да подпомогнем онези фирми на територията на общината, които искат да станат конкурентноспособни в европейски мащаб, на европейския пазар. Според мен предимство ще имат тези производители, които се ориентират към екологично чисти продукти със съответните сертификати по европейските стандарти.
- Казахте, че през този мандат ще се акцентира върху кандидатстването с проекти пред предприсъединителните фондове на ЕС. В кои направления ще работите?
- Основно в инфраструктурата - четвъртокласната пътна мрежа, улиците и други. Също така и върху подобренията на обществените обекти - училища, детски градини, читалища, социални заведения.
- Изключително пъстра е политическата палитра на спечелилите кметските избори в Добричка област. Лидерството принадлежи на БСП с четири от всички осем общини. Срещат ли т. нар. червени общини разбиране и подкрепа от правителството на Симеон Сакскобургготски?
- Въпрос на предпочитанията на избирателите на доверие към кандидатите на БСП. Наше задължение е да оправдаем това доверие независимо при какви условия работим. Що се отнася до разбиране и подкрепа от страна на управляващите считам, че такава има особено от страна на народните представители, областния управител и някои областни, регионални представители на министерства. Тази подкрепа много зависи от инициативата на общината, начина на поставяне на проблемите и загрижеността за решаването им.
- След първите сто дни на управление изясниха ли се акцентите Ви в четиригодишната Ви програма и кои са те?
- Няколко са били и са основните: качествена работа на администрацията в полза на хората от общината, мобилизиране на всички общински ресурси за осигуряване на необходимите приходи в бюджета на общината, привличане на инвестиции, съживяване на икономиката в общината. Имаме желанието и амбицията през този мандат заедно с общинските съветници да работим за тяхното решаване.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

НАШЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ Е ДА ОПРАВДАЕМ ДОВЕРИЕТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди