изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:39 EEST
МАЙКА НАМЕРИ СИНА СИ СЛЕД 17 ГОДИНИ    
Ред и сигурностНа жената са казали, че детето й е починало при раждане. В момента се подготвят документите на момчето и то ще отиде да живее при майка си

Майка и син се намериха след цели 17 години раздяла. Жената е знаела, че детето й е починало при раждане, а момчето - че майка му се е отказала от него веднага след като му е дала живот. Благодарение на Отдела за закрила на детето /ОЗД/ към дирекция "Социално подпомагане", допуснатата от съдбата несправедливост е поправена и макар и чак след 17 години майка и син ще заживеят отново заедно.

Излизането на бял свят на трогателната и звучаща почти невероятно история става в началото на годината. От скоро специалистите от отдела работят по наредба за реинтеграция на децата, чиято основна цел е да бъдат издирени родители или близки на отглежданите в домове малчугани и да се направи всичко възможно тези деца да се върнат в семейна среда. Така започват да издирват и родителите на 17-годишния Станимир, който е настанен в дом "Дъга" в Добрич. Момчето е с отказ на майката, през всичките тези години е расло от дом в дом.

Проверка на ЕГН-то му в ГРАО в Добрич показва, че жената, която го е родила - Ивелина Дамянова, живее в Шабла. От отдела в Добрич се свързват с колегите си в крайморския град, които от своя страна викат майката, за да разговарят с нея да си вземе сина. "Жената изпаднала в шок" - сподели за НДТ Иванка Титова, началник на ОЗД в Добрич.
Първоначално Ивелина била категорична, че не иска и да знае за детето си, че не я интересува... Майчиният инстинкт обаче се оказал по силен от всичко и след седмица жената посетила сама социалните работници в Шабла. Защото, както споделила, от деня, в който научила новината, нямала миг спокойствие.

Разплитайки случая, специалистите от двата отдела научили, че Станимир е роден в Добрич. Тогава Ивелина била непълнолетна и, явно за да скрият срама, родителите й пожелали тя да не роди в Шабла. Когато бебето се появило на бял свят, майка й и баща й казали, че е починало. На документите за отказ вероятно се е подписал някой от родителите на младата родилка, тъй като тя нямала 18 години. Пред социалните работници в Шабла тя споделила, че е разписвала нещо в болницата, но не е обърнала внимание точно какво.
Така се прекъсва връзката между майката и сина. По-късно Ивелина се омъжва, има две деца. Живее в голяма двуетажна къща в Шабла, и тя и съпругът й работят. Мъжът й не знаел за случилото се преди 17 години, но приел нещата и нямал нищо против Станимир да отиде да живее в тяхното семейство.
През цялото време съм имала предчувствие, че детето ми е живо, казала пред социалните работници Ивелина.

При второто й посещение в отдела за закрила на детето в Шабла, тя плахо попитала дали синът й би искал да се срещнат. Снанимир също искал среща с майка си. Отначало бил объркан, не можел да разбере за какво става дума. В крайна сметка се стига до срещата между Ивелина и Станимир. Тя се провежда в Отдела за закрила на детето в Добрич. "Срещата между майката и сина й не може да се опише, няма достатъчно думи..." - споделя И. Титова и допълва, че всички социални работници били със сълзи в очи. Детето веднага приело майка си, тя също. Излезли да се поразходят, да поговорят. Сред първата среща Ивелина и съпругът й редовно посещават момчето в "Дъга". В момента тече подготовка на документите му и в най-скоро време то ще заживее в семейството си.
Скоро Станимир ще навърши 18 години и със сигурност първия си рожден ден като пълнолетен човек ще отпразнува с родителите и близките си. Ивелина му разказвала, че има много роднини, които с нетърпение го очаквали в Шабла. Момчето учи добре, кротко е, не е създавало никакви проблеми в "Дъга", каза за НДТ Иванка Титова. И допълва, че в момента е изключително щастливо. Началникът на отдела коментира, че щастливият завършек на този и на много други случаи с деца в дома са възможни благодарение на доброто им сътрудничество с директора на "Дъга" Стефка Караянева и всички работещи в социалното заведение. И. Титова приветства и едно нововъведение, което смята да направи директорът - да се предлагат седмични и дневни грижи, т.е. децата да се прибират съответно в края на седмицата или вечер в семействата си. "Има много хора, които нямат финансови възможности и за това децата им са по домове. Ако идеята на Караянева се реализира, за децата ще се грижат добре в дома, но те няма да се откъсват от семейната среда", допълни Титова.

P.P. Имената на хората, описани в материала, както и името на града, са променени. НДТ
 


Сходни връзки

МАЙКА НАМЕРИ СИНА СИ СЛЕД 17 ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди