изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:55 EEST
НА 25 МАРТ ПАЛЯТ ОЛИМПИЙСКИЯ ОГЪН    
СпортЦеремония по паралелното запалване на олимпийския огън ще има на 25 март на Националния стадион „Васил Левски". Това е националният празник на Гърция. По традиция огънят ще пламне в Древна Олимпия в 12 часа на обед. По същото време ще бъде и церемонията у нас. На нея ще присъстват шефът на БОК и БФС Иван Славков и спортният министър Васил Иванов-Лучано.

В Гърция Кати Фрийман (Авл), която запали огъня на предишните игри в Сидни през 2000 г., ще бъде първият спортист, докоснал факела за Атина. Олимпийската и двукратна световна шампионка в бягането на 400 м ще понесе огъня, след като слънчевите лъчи го запалят в древна Олимпия на 25 март – датата, на която са били възобновени съвременните олимпийски игри през 1896 г. Седемдневна щафета ще го пренесе през Пелопонес до Атина. До 4 юни огънят ще остане на стадион Панатинайкон в Атина, от където ще започне околосветската си обиколка в продължение на 35 дни.

Щафетата ще премине през всички градове домакини на олимпийски игри, включително и Пекин, който ще е приеме форума през 2008 г. За първи път ще има спирка на континентите Южна Америка и Африка, за да обхване петте континента, символично изобразени в емблемата на МОК – петте преплетени кръга.

Огънят ще се завърне в Гърция на 9 юли, за да обиколи всичките 54 префектури на Гърция, преминавайки през 174 места – 24 исторически града и 32 острова. Той ще бъде внесен тържествено на церемонията по откриването на игрите на 13 август 2004 г. и ще пламти до края на състезанията на 29 август. Огънят ще пропътува 78 дни през 27 държави със самолети, кораби, хеликоптери, коли, мотоциклети, велосипеди, на инвалидни колички и носен от хора.

Щафетата ще прекоси 37 различни часови зони и ще премине през територии, където се говорят 19 езика и се използват 20 местни валути. Около 260 милиона души ще имат уникалната възможност да видят пламъците на огъна в градовете си.

Първите олимпийски игри са се провели през 776 г пр.н.е. Те са били с продължителност 5 дни и включвали езда с колесници, петобой, юмручен бой и конкурс на изкуствата. Организирали са се в чест на Зевс на всеки 4 години. Отменят ги през 394 г. от новата ера.
На 24 март 1896 година се провеждат първите олимпийски игри от новото време. 25 март е обявен за ден на Гърция.
 


Сходни връзки

НА 25 МАРТ ПАЛЯТ ОЛИМПИЙСКИЯ ОГЪН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.90 секунди