изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 21:11 EEST
ЧЕРПИМ ОТ СОЦИАЛНИЯ ОПИТ НА ШВЕЦИЯ    
ОбществоОт Швеция се завърна експертът от Търговско-промишлената палата в Добрич Ренета Палова и включени в обучителния курс, организиран в рамките на проект "Основни познания и социални предприятия". Той се реализира вече 6 месеца по програма "СОКРАТ".

Партньори са колеж и социално предприятие от Великобритания, община от Швеция и Търговско-промишлената палата в Добрич.

В рамките на проекта ТПП организира компютърно обучение. В първия курс са били включени 20 служители на фирми, членуващи в ТПП. За тях е осигурена възможност за непрекъснато обучение, тъй като е разкрит компютърен кабинет в центъра в Добрич на Международния колеж - Албена. След завършване на основното им обучение, те могат да продължат всяка седмица да посещават кабинета, за да продължат обучението си, обясни Р. Палова. Предстои да бъде сформирана още една група от обучаеми през април.

Освен непрекъснато обучение, другата цел на проекта е да се насърчават социалните предприятия. За запознаване с опита на различните партньори по проекта в тази област са били и организираните досега посещения - във Великобритания и Швеция, предстои това в Добрич да е през юни. В шведския град Векшо на участниците в проекта е бил представен именно опитът в работата на социални предприятия. Голяма част от обученията там са насочени към емигрантите, които съставляват и основната група безработни. Безработицата в Швеция е 4-5 процента.

Интерес представлява опитът на Червения кръст там, който ангажира безработни като доброволци. Те поправят предадени от гражданите ненужни им дрехи и всякакви вещи, и след това ги продават на символични цени. Развити са и центровете за културна интеграция на емигрантите.
 


Сходни връзки

ЧЕРПИМ ОТ СОЦИАЛНИЯ ОПИТ НА ШВЕЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди