изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:11 EEST
БАБА ЛЪЖЕ ЗА БОЛНО ВНУЧЕ, МАМИ БЛАГОДЕТЕЛИ    
Ред и сигурностРазследване на НДТ разкри измамата на добричлийката Маргарита С. Без проверките ни жената щеше да завлече хора с добри сърца първо с 300 лева, а след това... По сигнал на НДТ тя бе задържана от Икономическа полиция. Чака я присъда до 6 години затвор

Разплакана в редакцията на в. "Нова добруджанска трибуна" дойде добричлийката Маргарита С. Тя потърси съдействието на вестника ни като последен вариант, че може да събере сумата, нужна за операцията на 6-годишната й внучка. "Обръщам се към вас като удавник за сламка" - проплака жената. Тя разказа, че момиченцето - Симона Георгиева Маринова, има парализа на двете крачета. Заболяването е по рождение, но за него близките му разбират малко преди Симона да навърши 3 години. Детето било по-пълничко, трудно вървяло. Чрез познати отиват на лекар във Варна, оттам ги пращат в София, където установяват заболяването. "То не бяха мъки, то не бяха лекарства...", плаче бабата. На 4-годишна възраст на Симона е направена една операция, сега престои втора на коленцата. След нея детето ще може да се раздвижи и да върви. В момента Симона е настанена в Ортопедичната болница в Горна Баня, а операцията е носрочена за петък - 19 март. Ако обаче сумата не бъде внесена до тогава, тя няма да бъде извършена.

3 800 лева са необходими за операцията, която ще направят специалистите от ортопедичната болница. "Продадохме всичките си земи, лозе с барака и парите пак не стигат...", плаче Маргарита. Помогнали им много приятели и близки - кой с по 20, кой с 50, кой с повече лева. От Областния съвет на БЧК са им отпуснали общо 700 лева на два пъти. Въпреки това са събрани 3 500 лева, нужни са само още 300 лева. Маргарита е безработна, майката на Симона е на работа в дирекция "Социално подпомагане" в Добрич по националната програма от "Социални помощи към осигуряване на заетост". Бащата не живее при семейството си. Така че близките на момиченцето са в безизходица - няма откъде да намерят нужните 300 лева.
Така щеше да изглежда материалът ни, ако се бяхме доверили на разтърсващата история на ридаещата баба. След като използва личните си контакти, НДТ получи уверения от бизнесмени и общественици, че са готови да помогнат на момиченцето.
Преди това обаче НДТ извърши необходимите проверки. Бяхме вече жестоко лъгани, както и наши приятели и познати, които многократно са помагали. Така установихме, че единствената истина в цялата трогателна история е, че жената се казва Маргарита.

Директорът на Областния съвет на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов заяви, че през тази и м.г. не е отпускана помощ нито на името на майката, нито на бабата, нито на детето. Оказа се още, че Маргарита не е регистрирана като безработна в дирекция "Бюро по труда", а в дирекция "Социално подпомагане" по програмата не работи лице, което да носи името, което е посочила на дъщеря си. Последната ни проверка бе в ортопедичната болница в Горна Баня, откъдето заявиха, че дете с името Симона Георгиева Мариноване не е настанено в детското отделение и няма планирана операция за петък на същото лице. От здравното заведение поясниха, че по принцип такава операция при тях струва 700 лева.

След като установихме, че ридаещата баба е измамница, алармирахме Икономическа полиция. Така на следващия ден, когато по предварителна уговорка Маргарита трябваше да дойде в редакцията, за да получи необходимите й 300 лева за операцията на внучката й, при нас вече бяха служители на сектора при РДВР. Когато бабата пристигна, тя отново през сълзи разказваше трогателната история.
Служителите на Икономическа полиция я приканиха да ги последва. Явно стъписана, тя понечи да продължи да пие кафето си, но след повторна покана тръгна с полицаите.

Впоследствие НДТ научи, че при разпитите Маргарита обяснявала, че за първи път мами. Парите й били трябвали, за да плати наема на дома си. По-късно се оказало, че и това е лъжа, тъй като тя не живеела под наем, а в собствено жилище. Заедно с дъщеря си. Дъщеря й обаче нямала представа за деянията на майка си. Била потресена от това, че бабата е спекулирала със здравето на внучката си, която се оказа, че е не шест, а десетгодишна. И, слава Богу, жива и здрава. Маргарита работела като чистачка на входове, но без трудов договор.

Измамничката ще бъде съдена по обвинение в опит за измама. За такова деяние Наказателният закон предвижда присъда до 6 години лишаване от свобода.
Напоследък много често на вратите на офиси и фирми чукат хора с твърдението, че събират средства за операция, най-често на болно дете. И хората с добри сърца им помагат. Правораздавателните органи препоръчват в такива случаи да се изисква медицински документ, от който да е видно, че лицето има нужда от операция, както и документ, който да удостоверява роднинска връзка между искащия парите и нуждаещия се от медицинска помощ. За да помогнем наистина на тези, които имат нужда от помощ, най-добре е да се доверим на Българския червен кръст и средствата да се предоставят чрез хуманитарната организация.
 


Сходни връзки

БАБА ЛЪЖЕ ЗА БОЛНО ВНУЧЕ, МАМИ БЛАГОДЕТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди