изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:27 EEST
24 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА    
ОбществоЛИПСАТА НА СТАЦИОНАР В ДОБРИЧ
ЗАТРУДНЯВА РАБОТАТА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ


На днешната дата през 1882 г. немският микробиолог Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата. За това 24 март е обявен за Световен ден за борба с туберкулозата. Р. Кох е един от основателите на съвременната бактериология и епидемиология, чуждестранен член-кореспондент на Петербургската Академия на науките. Носител е на нобелова награда от 1905 г.

85 са новорегистрираните случаи на туберкулоза в Добричка област през м. г., сочи статистиката. От тях 85 са на белодробна туберкулоза, а на извънбелодробна - 18. Водещите се на учет са 442. През м.г. два от случаите на туберкулоза са завършили със смърт. Заболелите от жълтата гостенка през м.г деца са 10. За тенденциите и причините на завръщането на болестта разговаряме с д-р Меглена Ганева - завеждащ пнeвмофтизиатричен кабинет в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.

- Д-р Ганева, какви са тенденциите на заболеваемостта от туберкулоза в Добричка област? От коя година се наблюдава завишение на случаите на заболяването?
- В последните 10-15 години тенденцията, с малки колебания, е към завишаване заболеваемостта от туберкулоза. Докато преди 15-тина години в България тя е достигала максимум до 18 на 100 000 души, в момента се движи от 40 до 70, дори над 70 на 100 000 в различните райони на страната. В нашата област заболеваемостта е около 40-50 на 100 000, т.е. сме някъде по средата на скалата на заболеваемостта по области.
- Какви са причините за увеличаване на броя на заболелите от туберкулоза? Те са приблизително едни и същи за целия свят, но е добре отново да ги повторим, имайки предвид, че отбелязваме световния ден за борбата с това заболяване.
- В България причините са основно в промяната начина на живот, ниският социален статус, ниските хигиенни навици, невъзможността да отделим заразоносителите, тъй като нямаме юридическите права да направим това без съгласието на пациента. Друга причина за увеличаване броя на заболелите от туберкулоза са развитие на резистентност към наличните препарати, с които я лекуваме. Тя се проявява много често в затворени колективи, при пациенти, които вече са боледували от туберкулоза също се забелязва тенденция към обостряне.
- В предварителния разговор споменахте, че лечението от туберкулоза не е много скъпо, но доста продължително.
- Да, лечението е с продължителност минимум 10 месеца, в зависимост от формата, от степента на тяжест на засягане на съответния орган. Затова то е от 10 месеца до година и половина, а наблюдението е минимум поне пет години. Като цени не мога до посоча точно колко струва лечението на един болен, но антибиотичното лечение е не повече от 50 лева на месец.
- Читателите вероятно си задават въпроса каква ще е съдбата на болните от туберкулоза, които не са здравно осигурени и няма да могат да си плащат лечението. Какво е предвидено в тези случаи?
- Туберкулозата е социално значимо заболяване, не е пътека, не е свързана със Здравната каса и лекарствата за лечение се изпращат от Министерството на заболяването. Болниците, където ние изпращаме основно нашите пациенти - в Габрово и Радунци, са държавни. Така че тези болни ще продължат да се лекуват безплатно.
- Д-р Ганева, поне от 10-тина години се говори за нуждата на областта ни от стационар, където да се лекуват болните от туберкулоза, вместо да се изпращат в други болници. Въпросът бе многократно разглеждан от различни инстанции, но до решение не се стигна. Вие отново го поставяте в Регионалната програма за борба с туберкулозата, бихте ли споделили за какво точно става въпрос?
- В спуснатата национална програма особено внимание се обръща на борбата и профилактиката с туберкулозата. По отношение на бектериологичната диагностика сме на добро ниво, но липсва стационарно звено, където да се наблюдават и лекуват болните. Това затруднява работата ни, откриването, наблюдението на болните, съответно изолирането им.
 


Сходни връзки

24 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди