изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:50 EEST
25 МАРТ - БЛАГОВЕЦ /БЛАГОВЕЩЕНЕ/    
КултураНа днешния ден православната църква отбелязва Благовещене. На този ден според Евангелието архангел Гавраил се явил на Дева Мария и й донесъл благата вест, че е заченала от Светия Дух и ще роди син - Спасител на света.


Според народния календар народът вярва, че на този ден от топлите страни се завръщат щъркелите, лястовиците и кукувиците, които носят благата вест, че зимата си е отишла вече и настъпва пролетта. Затова празникът е известен още и с името Благовец. Той съвпада и с астрономическото начало на пролетта. Срещу празника се почистват основно дворовете и сметта се запалва на големи огньове, като се вярва, че огънят ще изгори и прогони всяко зло.
Около този празник хората закусват рано или поне слагат хапка хляб в устата си, за да не ги "закука" кукувица на гладен стомах, което значело болест, трудно изкарване на годината, слаб берекет. На този ден 10-11-годишните момичета замесват първата си питка. Питката се намазва с мед и се раздава на съседи и близки. Особено внимание жените обръщат на Благовец на момичетата - сирачета. За да не останат по-назад от момичетата с майки, добросърдечни жени отивали в дома на сирачето и го учели как да омеси питка и да я опече. После тръгвали заедно по съседи да раздадат "благата питка".
Имен ден на Благовец празнуват Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благун, Вестелин, Вестелина. НДТ
 


Сходни връзки

25 МАРТ - БЛАГОВЕЦ /БЛАГОВЕЩЕНЕ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди