изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:40 EET
СПЕШНА ПОМОЩ ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ    
ПарламентИвелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

Министърът на евроинтеграцията Миглена Кунева и правосъдният министър Антон Станков спешно пристигнаха на среща с депутатите и председателя на НС Огнян Герджиков. Членството ни в ЕС е застрашено, ако незабавно не бъде приет Законът за съдебната власт. Депутатите промениха дневния ред. Поправките са минали в правната комисия, но приемането на закона в пленарната зала бе отложено във времето. Двамата министри дълго чакаха О. Герджиков да ги приеме. Евроминистърката сподели пред медиите, че този път забавянето е фатално, защото България е поела ангажимент, който трябва да изпълни с промените в Закона за съдебната власт и в края на март да предаде отчет за първите 6 месеца по глава "Правосъдие и вътрешен ред". Всяко неизпълнение на поетите обещание може да преобърне колата - предупреди министър Кунева. Депутатите обясниха, че забавянето се дължи на правосъдното министерство и кабинета. Депутатът от НДСВ Даниел Вълчев възмутено обясняваше, че НС не е експертна група и не може никой да го командва за 2 дни да приеме цял закон. Нищо обезпокоително няма в програмата и темпото, с което се движи НС - заяви депутатът. В нормалните държави преговорният екип в правителството се консултира с парламента преди да поеме ангажименти за сроковете, в което се променя законодателството, изтъкна Вълчев. Не могат да се създават грешни впечатления, че има отличници - радетели за евроинтеграцията, и лоши депутати, които пречат и не ходят на работа. След това председателят на НС промени дневния ред и започнаха дебатите в пленарната зала. Присъстваха точно 50 народни представители. От СДС поискаха поименна проверка. Управляващите не се съгласиха и продължиха с приемането на поправките в Закона за съдебната власт. Таблото показваше 121 гласували, но в залата имаше около 60. По късно депутати-юристи коментираха, че ако се докаже гласуване с чужди карти, законът може да се отмени от Конституционния съд.
Заседанията на Висшия съдебен съвет ще бъдат открити за граждани и журналисти, а при промяна на практиката по прилагане на съдебния закон, ВСС се задължава да огласява мотивите си за това, гласят приетите промени. С промените в закона отпада пълният имунитет на магистратите, въвежда се мандат за шефовете в системата и възраст за пенсиониране - 65 години.
След като поправките влязат в сила, главният прокурор също може да бъде разследван, ако извърши тежко престъпление. За първи път в Закона за съдебната власт ще се въведе задължение за главния прокурор да се отчита. Според проекта всяка година той ще представя пред парламента, президента и правителството доклад за дейността на прокуратурата.
Председателя на НС Огнян Герджиков ще строи редиците на депутатите до великденската ваканция. Ако отсъстват в парламента, възможно е да посрещнат празниците в пленарната зала. Председателят на НС ще продължава с поименните проверки и ще продължи да събира депутатски карти при гласуване, като се надява народните представители да проявят съвест и до Великден да наваксат със законодателната програма.
 


Сходни връзки

СПЕШНА ПОМОЩ ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди