изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:33 EEST
ДЕПУТАТЪТ ОТ ДОБРИЧКА ОБЛАСТ И ЛИДЕР НА ДПС АХМЕД ДОГАН ПОЛУЧИ ОРДЕН "СТАРА ПЛАНИНА"    
ОбществоНай-високото държавно отличие бе връчено на лидера на ДПС в деня на 50-годишния му юбилей

Доган е роден на 29 март 1954 г. Завършва Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", после е редовен аспирант в Института по философия на БАН, а от 1985 г. е редовен научен сътрудник в Историческия факултет при БАН. Лидер е на Движението за права и свободи от учредяването му през януари 1990 г.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган бе удостоен с орден "Стара планина" (първа степен) в деня на своя 50-годишен юбилей. Сокола бе награден с най-високото държавно отличие от президента Георги Първанов в присъствието на министри и депутати от мнозинството. На церемонията той заяви, че получава ордена в противоречие с вътрешните си принципи, предаде БНР.
Лауреатът бил убеден все пак да приеме отличието от хората, с които е работил за една и съща кауза, и от онези, за които демокрацията е станала част от вътрешните им убеждения.

По думите на държавния глава лидерът на ДПС получава най-високия орден като признание за активната му роля в съпротивата срещу авторитарния режим до 1989 г., заради усилията му да бъдат отстоявани правата и свободите на българските турци, заради ролята на Доган и ДПС за превръщането на партията от етническа в национална формация.

В деня след концерта тази неделя Доган навършва 50 години. Заради юбилея вестник "Труд" го предложи за орден "Стара планина", а правителството взе решение за това миналата седмица, като се мотивира със "заслугите му в изграждането и утвърждаването на демокрацията, етническия мир и духа на толерантност".

В списъка с гостите на днешната церемония личаха и имената на интелектуалци, съмишленици и приятели на Доган: експрезидентът д-р Жельо Желев, главният редактор на в. "Труд" Тошо Тошев, водещият на "Всяка неделя" Кеворк Кеворкян, акад. Цветан Цветков, доц. Камен Лозев, поетесата Надежда Захариева, драматургът Стефан Цанев, писателят Дончо Цончев, проф. Людмил Георгиев, проф. Минчо Семов, Мая Вапцарова, проф. Нансен Бехар, Димитър Тадаръков и съпругата му, журналистката Светослава Тадаръкова.

Ден по-рано по покана на Доган концерт в НДК под наслов "Заедност" изнесе Горан Брегович.

В петък депутатите от ОДС призоваха в декларация президента Георги Първанов да запази достойнството на нацията, като не издава указ за награждаването на Сокола. Според тях това е поредното обезценяване на най-високата държавна награда.

Награждава се човекът, типичен изразител на фасадната демокрация у нас, доказан сътрудник на бившата Държавна сигурност, изиграл решаваща роля за свалянето на първото демократично правителство от власт, пише в декларацията на депутатите около Иван Костов. Там се припомня и че партията на Доган е съставила Беровото правителство, по времето на което е разцвета на организираната престъпност и на финансовите пирамиди.
 


Сходни връзки

ДЕПУТАТЪТ ОТ ДОБРИЧКА ОБЛАСТ И ЛИДЕР НА ДПС АХМЕД ДОГАН ПОЛУЧИ ОРДЕН "СТАРА ПЛАНИНА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.88 секунди