изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:51 EEST
СВЕТЛИНАТА - ЕДИН ЗАБРАВЕН ФАКТОР    
ЛюбопитноСветлината е един важен за човешкия организъм фактор, за който често забравяме.

Светлината е един важен за човешкия организъм фактор, за който често забравяме. Енергията на слънчевата светлина стои в основата на синтезата на въглехидратите при растенията и е източник на топлина и светлина за земните обитатели. Под влияние на слънчевата светлина кератиноцитите, произвеждат IL-1, който стимулира продукцията и диференциацията нa Т-клетките. Умерената експозиция на ултравиолетова (УВ) светлина води до повишаване на броя и функционалната активност на белите кръвни клетки и стимулира защитните сили на организма. УВ лъчите имат и бактерициден и вироциден ефект. Експозицията на слънчева светлина е особено важна и за синтезата на витамин Д в кожата. При индивиди с по-тъмна кожа, които живеят в по-северните райони и имат по-мaлък контакт със слънчевата светлина, рискът от недостиг на витамин Д е по-висок, особено при бедна на тази субстанция диета. Витамин Д се съдържа главно в месото, млечните продукти и яйцата и поради това рискът е най-висок при вегетарианци. Днес се говори много повече за опасностите от излагане на слънчева светлина, каквито са рискът от поява на рак на кожата и потискането на защитните сили на организма при дълготрайна експозиция на УВ лъчи, отколкото за необходимостта от нея. Връзката на слънчевата радиация с редица болестни състояния обаче е значително по-слаба и неясна, отколкото се цитира в литературата. Всъщност, колкото повече се доближаваме до екватора, толкова повече рискът от рак на кожата намалява. Причината за това вероятно сa крие в редица други фактори, между които са расовите особености, използването на козметични препарати, начинът на хранене и стилът на живот. Знаем, че слънчевата светлина е сред естествените стимулатори на защитните сили на организма, но и че прекомерното излагане на действието на УВ лъчите има имуносупресиращ ефект. Интересен е фактът, че в ниски дози тя стимулира клетъчния растеж при първия контакт с нея и няколко часа след това. Едва по-късно започва генерирането на свободни радикали, които имат отрицателно въздействие върху организма. Освен това слънчевата светлина е един от естествените стимулатори на положителни емоции. Тя повлиява синтезата на мелатонин и серотонин в централната нервна система, които са естествени регулатори на настроението.
Основната идея на всичко казано дотук е, че слънчевата светлина не е наш враг, напротив – във физиологични дози тя стимулира редица жизненоважни процеси в организма.

 


Сходни връзки

СВЕТЛИНАТА - ЕДИН ЗАБРАВЕН ФАКТОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди