изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:15 EEST
Френски журналист от български произход отвлечен в Ирак    
Новини40-годишният Александър Жорданов снимал документален филм за телевизионния 'Канал +'

Париж поиска незабавното освобождаване на френския журналист Александър Жорданов, който бе отвлечен в неделя в Ирак. Журналистът е от български произход, информира Би Ти Ви (btv.bg).
"Настояваме за незабавното и безусловно освобождаване на нашия сънародник и на всички цивилни, държани против волята им в Ирак", се казва в декларация на френското външно министерство. Първото съобщение за залавянето му било направено снощи от директора на тв агенцията "Капа" (CapaTV.com), чиито служител е Жорданов.

40-годишният Жорданов снимал документален филм за телевизионния "Канал +" (CanalPlus.fr), когато в неделя станал свидетел на нападение срещу US военен конвой на около 50 км южно от Багдад и бил отвлечен в суматохата.

Журналистът е роден в София, но е френски гражданин. Той заминал за Ирак с оператора Иван Сурийе, като целта им била да достигнат Кербала и българския контингент. Сурийе бил отвлечен и малтретиран от друга групировка, която го освободила, след като се установило, че е френски гражданин.

Всички медии във Франция днес започват емисиите си с отвличането на Жорданов. От досегашните случаи с отвлечени чужденци стана ясно, че похитителите първо действат напосоки и задържат който им попадне, като след проверка пускат поданиците на страни, които не са във водената от САЩ коалиция, съобщи БНР. Вероятно поради това никоя от медиите не споменава за българския произход на Александър Жорданов, тъй като той самият може би не иска да разкрие това пред похитителите си. Междувременно Франция призова гражданите си да напуснат Ирак.

Говорител на американската гражданска администрация в Ирак съобщи, че в страната има около 40 заложници от 12 държави. На пресконференция в Багдад той заяви, че ФБР, коалиционните сили и иракските сили за сигурност издирват заложниците и похитителите. Държавният департамент съобщи по-късно, че са намерени четири обезобразени тела, които още не са идентифицирани.
Би Би Си отбелязва, че според официалните данни сред отвлечените са седем американци.

news.netinfo.bg
 


Сходни връзки

Френски журналист от български произход отвлечен в Ирак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди