изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:07 EET
ДЪРЖАВАТА НИ ОСТАВИ ТУРИЗМА ДА СЕ РЕКЛАМИРА САМ    
Туризъм Съседната ни Румъния дава 15 пъти повече за реклама на туризма си, след терористичните атентати Испания пък привлича Майкъл Дъглас да агитира за ваканция в Майорка, каза на пресконференция пред журналисти вчера Маргита Тодорова - търговски директор на "Албена" АД

- Какъв се очертава да бъде сезон'2004 за "Албена" АД?
- Както всяка година, прогнозираме сезонът да е сложен. Очакванията са нивото на немския пазар, поради стагнацията, да е на миналогодишното - по брой туристи и нощувки. Предвид позициите на "Албена" АД на други пазари, очакваме повече английски, скандинавски, руски туристи, повече гости от Източна Европа. Надяваме се, това да компенсира стагнацията на немския пазар и в края на сезона да се поздравим с успехи. Това са данните към момента, според последните записвания и участия на туристически борси. По-конкретно бих могла да говоря след края на май.
- В конкретни цифри може ли да се каже колко немски туристи, например, очаква Албена?
- През 2003 г. германските туристи в Албена бяха от порядъка на 52 000 души при общо 195 000 в комплекса.
- Как се отразиха терористичните актове в Испания на цените на туристическите пакети там и на конкуренцията на испанските дестинации?
- Предвид развилата се за всички в бранша трагична ситуация относно терористичния акт в Испания, веднага след него испанците рязко намалиха цените и проведоха масирани рекламни кампании. Самият Майкъл Дъглас беше на щанда на Испания по време на туристическата борса в Берлин и даваше интервюта колко добре и спокойно е да почиваш в Майорка. За съжаление, стагнацията на немския пазар за България е факт, а нашата държавата като цяло няма пари за реклама и не предвижда допълнителен бюджет за реклама на туризма ни. Не зная докога бизнесът ни ще може да издържи да прави реклама сам на себе си без активната намеса на държавата. В момента за реклама бюджетът на България е 2 млн. лева при 4 млн. лева през 2003 г. Сами разбирате, че 2 млн. лева държавен бюджет при 30 милиона бюджет на Румъния ни поставя в изключително неконкурентна ситуация на един от основните ни пазари като Германия. Той е основен не само за Албена, но и за целия български летен туризъм - от Шабла до Синеморец.
- Какво се прави за сигурността в курорта?
- На фона на тероризма, който бележи възходяща тенденция в световен и европейски мащаб, Албена може да изтъкне сигурността на гостите си като допълнително свое качество. Тя има един вход и изход, а през този сезон на различни места са поставени видеокамери и на този изход и вход реално се контролира достъпът. Разработена е цялостна програма, която хотелиерите ще изпълняват. За сигурността на гостите ще се грижат звеното за охрана на "Албена" АД и полицията.
- Има ли промяна на цените за чуждестранните туристи в сравнение с м.г.?
- Както всяка фирма, така и ние сме формирали търговската си политика за 2004 г. на база търсенето и предлагането. Договорите са сключени отдавна. Не бих казала, че има съществено увеличение на цените. Само инфлацията в България е 5 процента, а на основните ни пазари увеличението на цените е не повече от 3 до 4 процента. Появиха се в пресата различни публикации, че отливът на немски туристи е заради високите цени. Тези, които го твърдят, аз бих помолила да направят сравнение между пакетните цени, които са били през м.г. и през т.г. и да видят, че няма съществена разлика. Това, че немският пазар е в криза, е повече от ясно.
- Предлагат ли се намалени цени за почивка на българи в Албена?
- На българския пазар излизаме с пакетни цени за определени хотели, както и с намаление от 10 процента за записвания до май. Така всички наши потенциални клиенти могат да получат 20 процента намаление, ако запишат пакетни цени и заявка до 31 май. Променили сме изцяло типа клиентела за Приморско. От сезон'2004 г. там няма да почиват деца от Русия и Източна Европа, а млади семейства с деца и, естествено, клиентите от френския клуб "Магнолиите". Тях очакваме от 1 май. Тогава реално комплексът започва да работи по лятната формула.
НДТ
 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА НИ ОСТАВИ ТУРИЗМА ДА СЕ РЕКЛАМИРА САМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди