изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:50 EEST
31 НА ВСЕКИ 100 ДЕЦА СА УПОТРЕБЯВАЛИ НЯКАКЪВ НАРКОТИК    
ОбществоЗа председател на Общинския съвет за наркотични вещества в Добрич вчера бе избран д-р Георги Желев, който е и председател на ПК по здравеопазване в местния парламент. Секретар на съвета ще бъде младшият експерт, който предстои да бъде назначен в отдел "Здравеопазване и социална политика".

Членовете на съвета вчера се запознаха с изследване на оценките и нагласите към проблема, равнището на разпространение и употреба на дрогата.
Данните от извършените анкети сочат, че според децата около 60 на сто от съучениците им са опитвали някакъв наркотик. Като тревожен се посочва фактът, че около 30 на сто от анкетираните заявяват, че им се е случвало да присъстват на купон, където се взема дрога, макар да се предполага, че в повечето случаи става въпрос за марихуана и други форми на трева. 14 на сто от подрастващите са заявили, че биха опитали дрога, ако някой им предложи. Същият процент деца заявяват, че са склонни да прибягнат до наркотик или друго упойващо вещество, ако се сблъскат с проблем, който им изглежда нерешим. 31,5 на сто от анкетираните заявяват индиректно, че са опитвали наркотик. А основните мотиви за това са: за удоволствие, от интерес или за да бъде приет от групата. Най-често посочваната причина е удоволствието. Вероятността децата да са пробвали наркотик нараства след 9 клас и особено в 11-12 клас.
Около 30 на сто от анкетираните заявяват, че са употребявали някога или употребяват в момента марихуана, хашиш или други форми на канабиса, които се пушат. Успокояващи, сънотворни, антидепресанти, екстази, LSD са употребявани от 2 до 5 на сто от анкетираните. Посочва се, че това са най-често учениците от елитните гимназии.
Вчера общинският съвет е решил и през 2004 г. да продължи работа по приетата от Общинския съвет програма за борба с наркотиците, а не да я актуализира.
 


Сходни връзки

31 НА ВСЕКИ 100 ДЕЦА СА УПОТРЕБЯВАЛИ НЯКАКЪВ НАРКОТИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди