изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:10 EEST
ДОБРУДЖАНЦИ В ПЪРВОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ    
ОбществоЛюбен БЕШКОВ

Началото на парламентаризма в нашата страна е поставено на 10 февруари 1879 г., когато в старопрестолния град Велико Търново започват заседанията на Учредителното събрание. В него са участвали 231 представители от всички краища на освободената ни родина, сред които е имало 20 от Добруджа. В продължение на 13 дни те са разисквали върху проекта на Органическия устав, когато е създадена Конституцията на Княжество България, наречена по-късно Търновска.


В списъка на членовете на Учредителното събрание - разпределени на четири основни категории - в главата "Членове по званието им" са записани представителите от Варненската губерния: Гено Чолаков /председател на Силистренския окръжен съд/, Калчо Бобчевски /председател на Хаджиоглупазарджишкия /Добричкия/ окръжен съд/, Михаил Паничерски /председател на Балчишкия окръжен съд/, Желез Попов /председател на Хаджиоглупазарджишкия окръжен съвет/, Василий Калевич /вероятно Холевич-б.м., председател на Балчишкия окръжен съвет/, Петър Биянов /председател на Силистренския окръжен съвет/, Стефан Баев /председател на Хаджиоглупазарджишкия градски съвет, първия кмет на Добрич-б.м./, Янаки Комнино /председател на Балчишкия градски съвет/, Димитър Енчев /председател на Силистренския градски съвет/.

В главата "Депутати по избори от окръзи" са посочени имената на следните избраници от Добруджа: Параскев Пеев /Тутракански окръг, Русчушка губерния/, Петър Манолов, Иван Панчев, Тодор Радев, Николай Георгиев и свещеник Христо Вълков от Силистренски окръг, Димитрий Попов /Хаджиоглупазарджишки окръг/, Хаджи Поло Хаджиджиев /Балчишки окръг/.

В глава IV - "Членове на Събранието по назначение от Императорский руский комисар", са записани имената на: Николай Даскалов /бивш вицегубернатор на Тулча/, Едхем Ефенди /от Тутракан/, Мустафа Ефенди /от Хаджи-оглу Пазарджик/.

Протоколите от Учредителното събрание са били издадени в отделна книга през същата 1879 г. от книжаря и издателя Христо Г. Данов в Пловдив, София и Русчук. Тя съдържа 383 страници, в които са отразени разискванията, станали във връзка с изработването и приемането на Конституцията и Правилника за работата на събранието.

От съдържанието на тези протоколи-дневници се установява дейното участие в разискванията на Иван Кършовски, роден през 1839 г. в Елена, установил се в Добрич през 1859 г. като учител в училището ни от "Горната" махала на града. С неговото име са свързани първите възрожденски прояви на българското население от града. Негов продължител е бил учителят и културният деятел от Добрич Калчо Бобчевски, който през 1870 г. заедно с Кръстю Мирски от Тулча основават читалището в града.

Кършовски участвал в събранието като председател на окръжния съд от Провадия, но в разискванията подкрепял добруджанските представители.

Когато разгръщаме протоколите от заседанията на Учредителното народно събрание от Велико Търново, с основание трябва да се чувстваме горди, че в него са участвали 20 представители на Добруджа, които са имали принос във възкресяването на българската държавност след освобождението на отечеството. Тези протоколи, събрани в посочената книга от 1879 г., съхранявам в моя добруджански архив от близо пет десетилетия. Същите съм предоставял на мнозина изследователи за ползване, но мисля, че тяхното ксерокопиране и съхранение в отдел "Краезнание" на Универсалната научна библиотека в Добрич ще бъде от полза на сегашните и идните историци, краеведи и политици от Добруджа.

Готов съм да я предоставя безкористно за тази цел като принос в общата ни работа в запълване на "белите страници" от историческото минало на родния ни край.
 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНЦИ В ПЪРВОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди