изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:40 EEST
АНТРАКС В ЗЪРНЕВО    
Новини63-годишен мъж се разболял от антракс, след като заклал болна овца. От направена от нея саздърма са яли и негови близки, но те не са болни

Открит е случай на кожна форма на антракс при 63-годишен мъж от тервелското село Зърнево, съобщи вчера агенция "Фокус", цитирайки Министерството на здравеопазването. Според информацията, мъжът се е разболял 7 дни след като транжирал заклана болна овца от личното си стопанство. Той е хоспитализиран в Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.
Заболяването не е доказано бактериологично, но по клинична картина е антракс, съобщи за НДТ завеждащият "Епидемиология" в ХЕИ в Добрич д-р Панайотова. Лекари от Инфекциозно отделение на болницата казаха, че мъжът е в добро състояние и няма опасност за живота му.

Според хора от селото, Керим Мустафа се занимава със земеделие, отглежда и животни. Чобанинът в селото забелязал, че една от овцете му е болна и решили да я заколят. 63-годишният мъж имал рана на ръката, която била замърсена, предполагало се, че така се е заразил. Спори на антракс обаче има в земята, не било изключено от там те да са попаднали в раната на Керим и животното въобще да не е било заразено. От овцата са яли и други хора, никой от тях не е болен, каза директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба в Добрич д-р Александър Александров. След като получили сигнал, ветеринарните специалисти извършили проверка на място. Месото от болната овца е било направено на саздърма. За приготвянето й месото се вари при много висока температура и затова не е могло да бъде установено дали животното е било болно от антракс. Кожата му пък е била дадена на пътуващ търговец, затова тя не е могла да бъде изследвана. Въпреки че месото не е било заразено, ветеринарите специалисти са забранили остатъкът от саздърмата да бъде консумиран.
 


Сходни връзки

АНТРАКС В ЗЪРНЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди