изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:35 EET
ПЕТ ГОДИНИ "ЛАЙЪНС КЛУБ"    
Общество40 000 лева са събрани при проведените благотворителни акции

Пет години от създаването си отбелязва "Лайънс клуб" в Добрич. Свършеното през годините бе повод за пресконференция, която бе дадена вчера от ръководството. Стана ясно, че от създаването си до момента при проведените благотворителни акции са били набрани 40 000 лева. Благодарение на тях "Лйънс клуб" е подкрепи финансово социално слаби и боледуващи хора.

Добричкият клуб е създаден през есента на 1999 г., каза Веселин Василев - един от основателите му. Чартирането му е било на 7 април същата година. Президентът арх. Боряна Станчева разказа за някои от по-големите мероприятия през последната година. Сред тях е есенният благотворителен бал, със средствата от който са учредени целогодишни стипендии на три талантливи деца от Добрич със зрителни увреждания. "Моят град - какъв искам да бъде" е била темата на конкурс за рисунки. Най-добрите от тях ще бъдат поставени в албум, който ще бъде връчен официално на кмета Детелина Николова. Рисунките ще се появят и на картички, които ще бъдат разпространени на пролетния бал на "Лайънс клуб".

Хората със зрителни увреждания, деца, лишени от родителски грижи - това са приоритетите ни, каза д-р Стефанов - управител на медицински център "ВИВА" в Добрич. Именно към подпомагане на такива групи е насочена дейността на клуба - на Първичната съюзна организация на слепите, Районното дружество на сляпо-глухите, "Хобисклуб", детските домове в областта. На пресконференцията бяха посочени част от проявите на "Лайънс клуб" - редовни помощи на "Хобисклуб" и ПСО на слепите под формата на хранителни продукти и битово оборудване на клубовете им, акция, посветена на актьорите-пенсионери, операция на очите на дете от Добрич в клиниката на Фьодоров в Москва, очни прегледи на децата от дом "Дъга" и закупуване на необходимите за тях очила, подпомагане с хранителни продукти на децата от дом "Добруджанче" в с. Овчарово и др. Освен това лекари от ВИВА и д-р Мариета Калчева извършват безплатни медицински прегледи на членове от тези организации. В продължение на 3 години пък Моника Стойчева е извършвала безплатни юридически услуги. "Искаме тези хора да са равнопоставени, да не се чувстват изолирани от обществото" - каза д-р Стефанов. Ръководството на "Лайънс клуб" в Добрич има идея в бъдеще да подпомага и културни дейци, вече пенсионери, които са в затруднено финансово положение.

Основоположници на Лайънс движението са двама американци през 20-те години на миналия век, разказа В. Василев. В момента членовете на организацията в света са най-многобройни - над два милиона и половина в 156 държави. Добричкият клуб е един от първите шест в България. В Америка и Западна Европа за цивилизоваността на един град или селище се съди по това, дали в него има "Лайънс клуб" или "Ротари клуб" - допълни В. Василев.
 


Сходни връзки

ПЕТ ГОДИНИ "ЛАЙЪНС КЛУБ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди