изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:09 EEST
ВОИНАТА В ИРАК    
НовиниАмерикански войници търсят Муктада Садр край Наджаф

2500 американски войници все така обкръжават град Наджаф, където се намира издирваният шиитски радикален водач Муктада Садр, предаде агенция Ройтерс. Посредничеството за уреждане на конфликта е прекратено и американци всеки момент могат да нападнат града, твърди сътрудник на Садр, цитиран от Франс прес.

В Ирак днес бяха освободени последните двама японски заложници, но все още са задържани поне десетина отвлечени чужденци.



Днес започнаха престрелки между американски части и шиитски отряди в пустинния район Бахр, на северозапад от Наджаф, съобщи телевизия Ал Арабия. Водят се боеве и край близкия град Куфа. Духовници от Наджаф са призовали отрядите на Муктада Садр да уредят по мирен начин конфликта с коалицията и да не принуждават американците да нахлуват в свещения град. Изявлението е публикувано в арабски вестник, издаван в Лондон.

Американските сили се заканиха да заловят или убият радикалния шиитски водач, който призова иракчаните да отхвърлят окупацията.



Информационните агенции предават за взривове в Багдад, в т. нар. Зелена зона, където са щабовете на коалиционната администрация и командване. За първи път от изострянето на ситуацията в Ирак, телевизия Ал Джазира съобщи за атака срещу щаба на американските морски пехотинци край град Ел Каим, в граничната зона със Сирия. Ал Джазира излъчи и кадри с първия американски войник, взет за заложник. Похитителите на американския редник Кийт Матю Мопин са заявили, че той ще бъде третиран добре и са готови да го разменят за задържани иракчани.



В духа на вчерашната си среща с американския президент Джордж Буш, британският премиер Тони Блеър каза пред радио Би Би Си, че коалицията ще доведе докрай операцията в Ирак. Блеър изключи възможността да бъдат смекчени методите за борба срещу действащите в Ирак екстремисти.

БНТ

 


Сходни връзки

ВОИНАТА В ИРАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди