изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:31 EEST
ДАНО ОМБУДСМАНЪТ НЕ СЕ ОКАЖЕ В РОЛЯТА НА АРМЕНСКИЯ ПОП    
ОбществоИнтервю с номинирания за омбудсман адвокат ЕМАНУИЛ ГЕОРГИЕВ

Адвокат Емануил Георгиев е специалист в областта на гражданското, трудовото, пенсионното и търговското право. Той е патентен представител при Патентното ведомство на Р България. Член е на Софийската адвокатска колегия (САК). От 1996 до 2000 г. е член на Дисциплинарния съд при САК два поредни мандата, като при втория си мандат е избран за негов председател. От 2002 до 2004 г. е бил председател на Адвокатския съвет при САК. Избран е за зам.-председател на учредената през 1994 г. в Турция Асоциация на адвокатските колегии от столиците в черноморския район. Член е на Комисията по правата на човека към Международния европейски адвокатски съюз.
Емануил Георгиев е роден на 8 април 1946 г. в гр. София, семеен, с две деца.

Кандидатурата на г-н Георгиев е издигната за поста омбудсман от група народни представители от 39-ото НС начело с Николай Чуканов и Теодора Литрова от ДНВ “Оборище”. В негова подкрепа застават Светлин Белчилов от НДСВ и независимата народна представителка Елка Анастасова.

- Г-н Георгиев, каква трябва да бъде ролята на омбудсмана в обществото и с какво ще допринесе въвеждането на тази нова институция за повишаване защитата на правата на личността и правната култура на хората?

- В България се въвежда нова институция, изцяло подчинена на интересите на гражданите. В другите държави, най-вече в Швеция, ролята на обществения защитник е позната от миналия век. Институцията е поставена на пиедестал - когато хората се отнесат с жалба към нея, очакват след намесата на омбудсмана да получат справедливост и отговор на своите оплаквания. Разговарял съм с живеещи в западни държави граждани и на въпросите ми за ролята на омбудсмана във връзка с техни жалби, те казват: “Да не дава Господ да се стигне до него. Ако той констатира нарушения на правата на гражданина, причинителят на щетите бива буквално унищожен”. Омбудсманът разгласява проблема, сезира медиите и нарушителят получава, освен законово, и морално наказание от обществото.

Мой колега, който посети приятелско семейство в Швеция, ми разказа следната показателна история. Фамилията, която строяла къща, заминала на почивка в разгара на строителството с ясното съзнание, че ако наетата фирма работи некачествено, след оплакване на омбудсмана къщата може да бъде съборена и издигната наново, за сметка на некоректния изпълнител. Това е доказателство, че в тази страна институцията е на такова високо ниво, че никой не може да се усъмни в нейната действеност и в справедливостта на решенията й.

Надявам се, че и у нас с първите си стъпки, основани на закона, новата институция ще си извоюва авторитет и ще се наложи като реално действащ орган.

- По какъв начин според Вас омбудсманът реално ще защитава гражданите и ще ги предпазва от посегателства?

- Изискването към омбудсмана е да има висше образование и да не е обвързан с политически партии, както и да притежава високи морални качества. В закона е посочено, че след като депутатите гласуват за омбудсмана и той бъде избран с тайно гласуване, трябва да положи клетва пред Народното събрание. Според нейния текст той трябва да се съобразява единствено с Конституцията и със законите на Р България. Аналогичен е и законът за адвокатурата, където в чл. 7, ал. 2 е казано, че адвокатът трябва да се съобразява със законодателството в Р България, с решенията на Висшия адвокатски съвет, да отдава необходимото уважение на съда и органите на правораздаването, да пази авторитета на съда и тайната на своите доверители. Когато встъпи в длъжност адвокатът полага клетва, която трябва да бъде пътеводител в неговата дейност. Т.е. той трябва да бъде носител на високи морални качества, също както и омбудсманът. Бързата реакция на оплакванията и жалбите на физическите лица, чиито интереси са накърнени от държавните институции, е въпрос на организация на работата.

Омбудсманът не трябва да дублира функциите на съда, на прокуратурата, на следствието и т.н. Когато констатира, че действително са нарушени правата на гражданите, той може да даде предписание как да се коригират някои недостатъци и административни пречки, но не може да правораздава.

-Доколко обаче неговите предписания ще бъдат взети под внимание от съответните институции? Няма ли те да останат само на хартия, без последствия за жалбоподателите и за нарушителите на техните права?

- Позволих си да направя преглед на жалбите в Столична община и в Областната управа на София-град. Статистиката сочи, че известен процент от решенията, постановени от съда по административни дела, не се изпълняват от съответната институция, към която са насочени. Ако правната култура на администрацията не е на висота да приеме, че съдебното решение е задължително за изпълнение, ако решението на съда бъде пренебрегнато, ако поведението на институцията е същото и след препоръките, дадени от омбудсмана, значи неговата роля наистина ще остане единствено на книга.

- Кои според Вас са най-наболелите проблеми на гражданите, които ще бъдат отнасяни до омбудсмана, и каква част от тях той ще може да разреши?

- Оплакванията на гражданите са много и различни. Професионалният и житейският опит ще бъдат голям помощник на омбудсмана при разрешаването на казусите. Днес, когато тази институция все още не действа, гражданите заливат Народното събрание с жалби. Комисията по правата на човека е затрупана със сигнали, подадени от хора, които търсят правата си след решение на съда и липса на друга възможност за справедливост. Ако и с новата институция продължи практиката гражданите да търсят отдушник, страхувам се омбудсманът да не се окаже в ролята на арменския поп.

- Кои групи проблеми не са от компетенциите на омбудсмана и какъв тип жалби ще могат да намерят разрешение чрез новата институция?

- Омбудсманът ще бъде полезен в зародиша на някакъв спор, когато той ще може да даде съвети, да се обърне към квалифициран юрист или към консултантска къща. Но той не може да разреши казуса, а само да даде препоръка как да стане това, към коя институция да се обърне жалбоподателят и т.н. В приетия от Народното събрание закон има празнота - не е посочено в какъв срок трябва да се отговори на жалбата. Ако съотнесем казуса към Закона за сигналите и жалбите, където е указан едномесечен срок за отговор на сезираната институция, страхувам се да не се дублират дейностите и омбудсманът да се превърне в писар. За задълбочено проучване е необходим срок, по-голям от един месец.

-Какви личности трябва да подбере омбудсманът в своя екип, за да може да разчита на познанията и опита им?

- По закон в едномесечен срок омбудсманът трябва да посочи своите заместници и да определи техните функции. В екипа трябва да присъстват високо квалифицирани юристи, икономисти, социални работници. Тези хора трябва да са професионалисти и да имат отношение към потребностите на хората.

- Как се отнасяте към решението на законодателя да не позволи на юридически лица и обществени организации да сезират омбудсмана? Къде според Вас новата институция ще бъде безсилна на този етап от развитието на българското общество и на съдебната система?

- Може би практиката ще покаже, че е необходима поправка в закона по отношение сезирането на институцията единствено от физически лица. Личното ми мнение е, че не трябва да има ограничения, защото и юридическите лица също се управляват от живи хора. Ако правата на юридическото лице са накърнени по някакъв начин, но вредата не подлежи на съдебен спор, а е от друго естество, т.е. ако правата на една фирма са накърнени от администрацията, не трябва да има пречка това юридическо лице да подаде жалба до омбудсмана.

- Считате ли, че на този етап гражданското общество у нас е достатъчно подготвено за въвеждането на институцията омбудсман и е в състояние да се възползва от възможностите за разрешаване на проблемите си именно чрез нея?

- Не мога да кажа дали хората са подготвени, но със сигурност знам, че очакват омбудсманът да заработи, за да го засипят със жалби - така, както правят и сега във всички инстанции, оторизирани да приемат молби и възражения. Може би е необходима разяснителна кампания, тъй като голяма част от гражданите не са наясно с ролята на омбудсмана.

- Какви лични и професионални качества трябва да съчетава личността, номинирана за омбудсман, извън описаните в Закона за омбудсмана изисквания? Каква е европейската практика и какви са резултатите от досегашната дейност на обществените защитници по света?

- Омбудсманът следва да бъде висококвалифициран специалист в подходяща област. Той трябва да бъде човек с богат житейски опит, отворен към конкретните жалби и тегоби на всеки един човек. Важно е омбудсманът да умее да използва психологически подход, за да вникне в дълбочината на всеки проблем и да отговори адекватно, а не формално на жалбите. На този пост трябва да застане личност с висок морал и ангажираност към проблемите на обществото, лоялна към властите в Р България.

София, Balkan Media Agency, Ваня Милчева (Позоваването на BmA е задължително!)
 


Сходни връзки

ДАНО ОМБУДСМАНЪТ НЕ СЕ ОКАЖЕ В РОЛЯТА НА АРМЕНСКИЯ ПОП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди