изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:31 EET
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО НА ШЕЙХА    
Политика Успокояване на ситуацията в Ирак може да има само при изпълнение на две условия - изтегляне на въоръжените сили на коалицията от населените райони и освобождаване на политическите затворници. Това заяви в интервю за предаването "Всяка неделя" на БНТ говорителят на шиитския водач Муктада Садр шейх Кайс ал-Хазали.

Водещ:Шейх Кайс, много ми е приятно, че приехте поканата ми, благодаря Ви. Вие сте в Наджаф, където…

Шейх Кайс ал-Хазали: Ние сме много близо до гробницата на Имам Мали Ибн Абиталим Ирнемо.

Водещ:Защо точно сега започнаха вашите бунтове? Защо сега започна съпротивата Ви? Какво се случи?

Шейх Кайс ал-Хазали: В името на Аллах всемилостивия, милосърдния, известно е, че ние - иракският народ, и специално шиитите прилагаме принципа на мирната съпротива в отхвърляне на американската окупация, но това, което стана и което подпали фитила на въстанието на иракчаните беше, че в свещения Наджаф излезе една мирна демонстрация без оръжие да протестира против окупацията, а испански сили откриха огън срещу тях. 120 ранени имаше тогава и много убити. В същото време такава демонстрация имаше в Багдад. Оттам също окупационните сили стреляха в Садр сити, това е един район в Багдад, който преди това се наричаше Града на революцията, после беше преименуван. Там силите на окупацията обкръжиха този квартал на Багдад, който е известен като шиитски квартал, верен на имам Ал Садр. Кварталът беше обстрелван с тежки оръжия, с тежки оръдия и със самолети и вертолети “Апачи”. Над 200 души загинаха и бяха ранени. Значи тази ескалация дойде не от наша страна, а от страна на окупационните сили, които насочиха оръжието си специално срещу нашата верска общност, а както знаете всяко действие има противодействие против него. Значи действието дойде от страна на окупацията. Много от световните телевизионни канали, които имат свои пунктове тук предадоха жива картина от тези събития. Така че всички се убедиха, че наистина първият удар дойде от американските окупационни части.

Водещ:Какво ще стане ако американците влязат в Наджаф?

Шейх Кайс ал-Хазали: Както знаете Наджаф е много свещено място за всички шиити. Шиитите са мнозинство както в този град, така и на много други места в Ирак, и в много други страни. За нас Наджаф е толкова свещен, колкото Мека и Медина. В случай на нападение срещу свещения Наджаф ще бъдат предприети съответните мерки такива, каквито ги реши нашето ръководство. Съпротивата и въстанието на нашия народ срещу окупационните части до този момент е твърде слаба, твърда незначителна в сравнение с това, което би се получило в случай на нападение срещу свещения Наджаф. Тогава ще се стигне до пряка битка между американските части и целят иракски народ.

Водещ:Какво може да Ви успокои, шейх Кайс? Да ви накара да свалите оръжието.

Шейх Кайс ал-Хазали: Казах в началото, че тук става дума за отговор. Не този, който се отбранява трябва да хвърли оръжието пръв. Трябва да го хвърли този, който напада. Първи трябва да свалят оръжието, които окупират иракския народ. Трябва да хвърлят оръжие онези, които мобилизираха армиите си и цялото си оръжие. Две неща трябва да направят окупационните си части. Първо, да изтеглят въоръжените си сили от населените райони, където живеят мирни жители. И второ, да освободят политическите затворници, които задържаха. Ако стане това всички прояви на въоръжена съпротива, според нас, ще приключат.

Водещ:Ударът срещу Саддам беше част от войната срещу тероризма. Вие приехте ли този удар?

Шейх Кайс ал-Хазали: Според нас, Америка се противопостави на Саддам Хюсеин не защото искаше да помогне на иракския народ, и не защото искаше да се бори с тероризма. Америка имаше логистични, икономически и всякакви други интереси.

Водещ:Досега вашата съпротива може ли да бъде окачествена също като част от световния тероризъм?

Шейх Кайс ал-Хазали: Един народ, който се съпротивлява в случай на нанесен срещу него удар, не може да бъде наречен терорист. Неговите действия не могат да бъдат квалифицирани като терористични. Терор е онова, което правят окупационните сили. Те избиват жени, мъже и деца, и старци. Те завладяват болници, те завземат гробища, те превръщат болниците и училищата в казарми за военните. Америка се опитва да представи на света, че защитава демокрацията и правата на човека. Опитва се да представи, че една шепа хора в света защитават демокрацията, но това е погрешно. Това не е вярно. Не може да се отнема, да се узурпира свободата на иракския народ по този начин.

Водещ:Но така ли мислехте докато американците сваляха режима на Саддам?

Шейх Кайс ал-Хазали: Първо, когато американските сили свалиха Саддам Хюсеин това в никакъв случай не беше, за да защитят интересите на иракския народ. Второ, иракският народ никога не е искал от Америка тя до дойде и да го окупира. И аз не смятам, че никой народ в света не би се съгласил да дойдат чуждестранни военни сили и да започнат да избиват неговите жени и деца.

Водещ:Какво решение за конфликта има Муктада Садр?

Шейх Кайс ал-Хазали: Както споменах то е много просто и лесно да се реши сегашната криза. Нямам предвид да се реши проблемът на окупацията въобще. За да се реши сегашната криза, окупационните части трябва да прекратят атресивните си актове срещу мирния иракски народ и да напуснат населените райони. Освен това, според мен, не бива нещата да бъдат оставени единствено в ръцете на Америка, а обединените нации да се оказват загърбени от Америка. Ние настояхме, поставихме това условие - американските окупационни части незабавно да напуснат нашите населени райони. Според нас, за нас, това е единственото решение. От американска страна обаче, е налице непрекъсната и по-голяма ескалация в отговор на нашите предложения.

Водещ:Ще прераснат ли бунтовете, според Вас, в гражданса война? И то продължителна гражданска война.

Шейх Кайс ал-Хазали: Гражданската война е последното, което може да се случи в момента на иракския народ. Гражданска война означава война между самите иракчани. А в момента Ирак е свидетел на обединение, на единение между иракчаните в отпор на окупацията. Смятам, че това, което може да се прогнозира, че в случай на по-нататъшна ескалация от американска страна, на военните действия ,това може да доведе до всеобщо въстание на иракчаните срещу окупацията, т.е. до обединение между всички иракчани. Гражданската война е аргумент, който Америка използава като предтекст, за да продължава да присъства на наша територия.

Водещ:Как гледате на сравнението, което някои наблюдатели правят, и които виждат Ирак като един Виатнам?

Шейх Кайс ал-Хазали: Ние казахме по този въпрос, че са налице поредица от американски грешки. Америка проявява открито, определено, неразбиране относно характера на иракския народ. Сега Америка си предстява, че нищо няма да може да й се изпречи, нито дори волята на народите. Ние сме твърдо убедени, че загубите, които бяха нанесени на американската страна отслабиха тяхната решимост. Във всяка конфронтация с окупационни части винаги има кръвопролития, има жертви и от двете страни и това, което окупаторът може да направи е максимално бързо да се изтегли. Според нас, ако окупационните части продължат да безчинстват на наша земя, нещата ще стигнат до там, че на американците Виетнам ще им се види нещо твърде незначително и простичко.

Водещ:Шейх Кайс, какво е отношението Ви към българския батальон в Кербала?

Шейх Кайс ал-Хазали: Според нас частите от други народи не бива да понасят толкова много. Още повече, че Америка понася загуби, но тя жъне и печалби от присъствието си в Ирак. Другите народи, другите държави, само губят без да печелят нищо. Според нас, всеки, който участва в момента с въоръжени сили на страната на Америка, е съучастник в престъплението на американската окупация по отношение на иракския народ. Муктада Садр се обърна с призив към всики народи по света да окажат натиск върху своите правителства и да ги принудят да изтеглят своите синове от Ирак в името на избягване на по-нататъшни загуби. Значи, до този момент, тъй като българските войници носят оръжие, насочено срещу иракския народ и се подчиняват на заповедите на американското командване за нас те са окупатори. Защото известно е, че ако американското военно командване издаде заповед до българския батальон да стреля срещу иракския народ, българският народ няма да се поколебае да изпълни тази заповед. Иракският народ в момента гледа на всеки, които носи чуждестранна военна униформа, и носи оръжие, като на окупатор. Не прави разлика между тях.

Водещ:Гледате ли на българите като на врагове? Това искам да уточним.

Шейх Кайс ал-Хазали: Съветът за сигурност опередели, че това, което трябва да се нарече ситуацията в Ирак в този момент е окупация. Това, което правят окупационните части, всички окупационни части, които се намират под командването на американците, е да упражняват окупация и да извършват враждебни актове срещу синовете на иракския народ, срещу жените и децата. Ние нямаме нищо против български военни части да влязат в Ирак като мироопазващи части под знамето на Организацията на обединените нации, но ние категорично отхвърляме това български военни части да са съучастници на американските окупационни части в Ирак.

Водещ:Имате ли сведения българските военни части да са упражнявали насилие спрямо иракското население?

Шейх Кайс ал-Хазали: Според информацията, която ние имаме в провинция Кербала е имало участие на българския контингент в такива действия. Но ние знаем, че всички останали чуждестранни контингенти са по-малко враждебни от американските окупатори. Просто те може би са принудени, тъй като правителствата на техните държави са принудени от интересите си да се подчиняват на амириканската политика, която пък е против интересите на иракския народ. Не смятаме, че е интерес на българския народ да участва в окупацията на Ирак. Според мен, интересите на целия свят се състоят в това да участват заедно с българският контингент в едни евентуални мироопазващи сили под знамето на обединените нации.

Водещ:Какви заплахи за нашите войници има според Вас?

Шейх Кайс ал-Хазали: Първо, Кербала е втората след Наджаф по степен на опасност, ако степенуваме отделните райони. Значи, ако се получи някакво ново раздвижване от страна на окупационните части, най-силно застрашени са двата района на Наджаф и Кербала. Двата най-свещени града в Ирак са Наджаф и Кербала. Така че, ако окупационните части продължат агресията си срещу нашия народ, ако се получи една нова агресия срещу Наджаф, реакцията ще бъде много силна, тъкмо в тези две провинции. Освен това върховното ръководство на нашето вероизповедание излезе с Фетва, в която се казва, че агресия срещу Наджаф и Кербала е за нас червената линия, отвъд която ние не можем да допуснем никого. Становището на върховното ръководство на нашето вероизповедание специално в Ирак е, че Кербала и Наджаф трябва да бъдат отбранявани категорично. Освен това в момента са правят опити от най-различини хора да вземат пленници и заложници от всякакви чуждестранни контингенти. Значи, според нас, опасността, която съществува за българския контингент е може би удвоена. Първата причина е в това, че това бяха едни от първите чуждестранни контингенти, които подкрепиха американската окупация. Второ, тъй като те са разположени в един толкова свещен за шиитите район заради това, че там се намират мавзолеите, гробниците на Имам Хусеин и Имам Амбаз.

Водещ:Вие взимали ли сте заложници досега? Армията Махди?

Шейх Кайс ал-Хазали: Не, не е в политиката на Армията на Махди да задържа хора, особено чужденци. Армията на Махди е армия, която се отбранява и отбранява нашите светини. Вчера Армията на Махди взе много активно участие в освобождаването на един канадски заложник и това беше предадено от световните медии.

Водещ:Как гледате на действията на различни групировки, които вземат заложници, дори ги убиват?

Шейх Кайс ал-Хазали: Ислямският шарият забранява убиването на заложници и на пленници. Това за нас е неприемливо. Ние като религиозна институция никога не пристъпваме този закон, ние го забраняваме.

Водещ:Имали ли сте Вие, или други шиитски водачи, разговори с българите в Кербала?

Шейх Кайс ал-Хазали: В провинция Кербала има единодушие между шиитските лидери, че чуждестранните окупационни части категорично трябва да напуснат Кербала. В Наджаф ние имахме една среща между г-н Муктада Садр и седем от най-висшите лидери на шиитското вероизповедание и делегацията беше категорична, всички бяха единодушни, че ние няма да допуснем накърняване на свещеността на Наджаф и Кербала.

Водещ:Какво знаете Вие за удара на българската база в Кербала?

Шейх Кайс ал-Хазали: Това, в което съм сигурен е, че действията на съпротивата срещу българския контингент в Кербала са непрекъснати с изключение на двата дни, които ние обявихме като примирие Дните на Арбаин. Това е годишнината от смъртта на Имам Хюсеин. Но ударът, за който Вие споменавате беше просто най-жестокият. Съпротивата на иракския народ срещу българските части е непрекъснат за това, защото американското военно командване обяви, и на практика изпрати подкрепления по искане на частите ви. Ние знаем, че загубите и на българския контингент може би са много чувствителни, но правителството може би ги прикрива, за да предотврати някаква по остра реакция. По свидетелство на очевидец от Кербала, той каза, че е чул много силни викове откъм военната база и звукове на линейки, коли на Бърза помощ. От всичко това нас също ни боли. Ние не желаем то да става. Но българското правителство би трябвало да спести на иракския и на българския народ по-нататъшно развитие на събитията по тази линия.

Водещ:Вие имате ли участие в атентата срещу българската база в Кербала, имам предвид Армията Махди?

Шейх Кайс ал-Хазали: Нямам информация. Зная, че най-различни слоеве от населението на Кербала са взели участие в съпротивата, в самозащита срещу окупационните части там, но убеден съм, че ударите там са били много болезнени.

Водещ:Как гледате на примирието, което Бен Ладен предложи на Европа?

Шейх Кайс ал-Хазали: Ние мюсюлманите шиити не сме на едно мнение с Бен Ладен. Не сме в съдружие с него. Но в основата си идеята, която той поставя, за да бъдат прекратени двустранно взаимните нападения между европейски военни части и частите на мюсюлманите, е добра идея. Да прекратят нападенията срещу мюсюлманите за нас е добро. Важно е европейските военни сили да престанат да се подчиняват на Америка и на Буш. Те трябва да изразяват свободно своето мнение, без това подчинение на Америка и на американската политика. Сред мюсюлманите изобщо не съществува враждебност към европейските народи. Мюсюлманите просто знаят, че този, който ги напада е Америка и за това те нападат нея.

Водещ:А дистанцирате ли се от някои групировки в Ирак и кои по-точно?

Шейх Кайс ал-Хазали: Ние сме против традиционалистите. Онези фундаменталисти, които са свързани с Ал Кайда. Ние сме и против баасистите, които принадлежат към предишния режим. Ние сме и заставаме зад всеки син на иракския народ, който настоява за своята свобода и независимост.

Водещ:Вашата съпротива сега не е ли в някаква степен, обаче, някак изгодна за Саддам?

Шейх Кайс ал-Хазали: На Саддам Хюсеин не му харесва иракският народ да бъде свободен, да се ползва с демокрация. Саддам Хюсеин би се радвал иракският народ да продължи да бъде жертва на непрестанни убийства, да избиват неговите жени и деца, защото той самият правеше точно това. Той самият извършваше убийства на жени и деца, а сега Америка просто пое неговата роля. За това според нас тъкмо това, което прави Америка радва Саддам Хюсеин и ние сме сигурни, че Америка ще прояви по някакъв начин признателността към Саддам Хюсеин. Доказателство за това е, че в момента той е третиран като военнопленник.

Водещ:Какво искате да кажете?

Шейх Кайс ал-Хазали: Първо, Саддам Хюсеин беше агент на Америка. Тъкмо Америка го създаде и го подкрепяше, тя го протежираше. Ако не беше американската подкрепа, той нямаше да може да продължи толкова дълго време да репресира иракския народ. За това направи впечатление, че когато американците заловиха Саддам Хюсеин, те не го предадоха на иракските съдилища, за да получи справедлива присъда. Напротив, призна го за военнопленник въпреки... военнопрестъпник. Основната характеристика, основното качество беше, че той мразеше иракчаните и действаше против тях. Основното качество на американската окупация е, че тя упражнява същата тази несправедливост, която упражняваше Саддам Хюсеин срещу народа си. В момента окупацията я упражнява срещу Ирак, а нашето основно качество е, че ние отхвърляме всякаква несправедливост, независимо дали тя идва от страна на Саддам Хюсеин, или от страна на Америка.

Водещ:Направете една прогноза. Ако американците утре се оттеглят от Ирак, какво ще се случи със страната? Изглежда трасето в този момент прекъсна, ние и без друго пресрочихме времето, така че благодаря на шейх Кайс.

БНТ/Фокус
 


Сходни връзки

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО НА ШЕЙХА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди