изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 00:57 EEST
ИНСТИТУЦИИ ВЛЯЗОХА В КОНФЛИКТ ЗАРАДИ СЪДБАТА НА ДЕТЕ ОТ ДОБРИЧ    
ОбществоСоциални работници смятат, че малката Виктория трябва да се върне в биологичното си семейство, според директора на Дома за медико-социални грижи майка й застрашава живота й

До конфликт стигнаха две институции в Добрич - дирекция "Социално подпомагане" /ДСП/ и Дома за медико-социални грижи /ДМСГ/, заради случай, в който главен герой е момиченце на година и два месеца. В момента малката Виктория е настанена в дома, родителите й искат да си я вземат и да се грижат за нея.

Директорката на ДМСГ е категорична, че животът на детето ще е в опасност, ако се върне при майка си, от ДСП смятат, че не е така и че най-добре е за него да бъде отглеждано в биологичното си семейство.

Виктория е настанена в ДМСГ през декември 2003 г., разказа за НДТ директорът д-р Евгения Георгиева. Това е станало със заповед на директора на "Социално подпомагане" Магдалена Миткова - по повод сигнал на мъжа, който съжителствал с майката. "По думите на Крум, след изписването й от отделението за новородени в поведението на Станка настъпили неадекватни промени, гледала в една точка, не реагирала на детския плач" - разказа д-р Георгиева. Тогава съдът решава Виктория да бъде настанена в дома до навършване на една година. На 28 октомври 2003 детето е изписано от дома и се връща при майка си.

На 1 декември - отново след сигнал на Крум и със заповед на директора на ДСП, Виктория е отново настанена в ДМСГ. Тогава е използвана и полицейска закрила. М. Миткова разказа, че се е наложило да бъде потърсена за съдействие полицията, тъй като детето е трябвало да постъпи в дома около 17 часа, а д-р Георгиева е отказала да го приеме. Малката Виктория нямала нужните медицински изследвания, в дома още нямало изолатор, затова била потърсена помощта на органите на реда.

"Детето бе настанено при нас заради станал инцидент" - каза пък д-р Георгиева. Тя разказа, че Станка е болна от шизофрения и че Крум е подал сигнал заради опасното й и агресивно поведение спрямо него. "Пред социалните работници той казал, че Станка извадила нож срещу него и заплашила, че ще го убие - разказа д-р Георгиева -
Напуснала дома им с детето и цяла нощ обикаляла с него района на гробището, вероятно и там са спали". Според директора на ДМСГ, тогава - с постановление на районния прокурор, Станка е настанена в Областния диспансер за психично здраве. Междувременно прокурор Николов е завел и гражданско дело за отнемане на родителските права, което е насрочено за май т.г.
Конфликтът между двете институции възниква, когато директорът на ДСП М. Миткова издава на 17 март т.г. заповед детето да се върне в биологичното му семейство, тъй като Крум го е припознал и иска заедно със Станка да си го вземат и да го гледат. Д-р Е. Георгиева отказва да изпълни заповедта. Тя обжалва в законовия срок в Регионалната дирекция за социално подпомагане, откъдето отговарят, че заповедта на М. Миткова е правилна и законосъобразна. Родителите са наели адвокат и са решени да си върнат детето по съдебен път.

"Майката е опасна и застрашава не здравето, а живота на детето си" - категорична е д-р Георгиева. Според нея, фактът, че Крум е припознал Виктория за свое дете не променя нищо, той не можел да се справи с кризите на Станка, именно затова е потърсил два пъти съдействието на "Социално подпомагане". "Станка не се лекува, за мен най-важен е животът на детето" - са думите на д-р Георгиева. Тя посочи, че при гледане на делото за настаняването на Виктория в дома през април 2003 г. лекуващата лекарка на Станка д-р Татяна Пейчева - психиатър, е посочила, че след раждането психическото състояние на майката се е влошило. Д-р Георгиева посочи и друг аргумент, заради който не е изпълнила последната заповед на М. Миткова.

В предходната е записано "Настаняването е до произнасяне на съда с решение по чл. 28 от Закона за закрила на детето". Директорът на ДМСГ разказа, че Станка редовно посещавала в дома Виктория, в началото правела скандали. "Жал ми е за майката, разбирам я. Но социалните работници нямат право да процедират така, след като съдът не се е произнесъл. Те действат по-скоро емоционално" - допълва д-р Георгиева.

Станка има медицинско, според което тя не е опасна, категорична е Иванка Титова - началник отдел "Закрила на детето" /ОЗД/ към ДСП. Тя цитира медицинско удостоверение от 31 март 2004 г. , в което е записано, че "се намира в сталибизирано психическо състояние и се налага мнението, че същата има възможности да полага адекватни грижи за детето". Според И. Титова, при Станка подобрението е видимо, лекува се и постоянно ходи на прегледи. "Има и промяна на обстоятелствата, много е важно, че бащата е припознал детето, те имат условия да гледат детето" - е мнението на началника на ОЗД. И. Титова допълва, че работата им няма да приключи с връщането на детето в биологичното му семейство, а тепърва ще започне.

 


Сходни връзки

ИНСТИТУЦИИ ВЛЯЗОХА В КОНФЛИКТ ЗАРАДИ СЪДБАТА НА ДЕТЕ ОТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди