изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:51 EEST
ДА СВИРИШ В МЛАДЕЖКИЯ ОРКЕСТЪР "ГУСТАВ МАЛЕР"    
ОбществоСтепендиантката на дамски клуб "Майчина грижа" Евгения Христова е избрана със специален конкурс сред млади изпълнители от цяла Европа, Куба, Венецуела и Израел. Тя се завърна от вълнуващо турне, за което разказа специално за читателите на НДТ

От вълнуващо турне с младежкия оркестър "Густав Малер" се завърна виолончелистката от Добрич Евгения Христова. 130 млади изпълнители от цяла Европа, Венецуела, Куба и Израел са представили таланта си от 22 март до 15 април в седем концерта. Турнето е било предимно в Италия, имало е концерти в Братислава, Будапеща и Петербург. Диригент е бил известният композитор Клаудио Абадо, който е и създател на "Густав Малер". В младежкия оркестър има седем българи, Евгения Христова е единствената виолончелистка от нашата страна. По време на турнето младите музиканти са изпълнили "Девета симфония" и последната песен от "Песни за земята" на Малер. "Във всички градове ни посрещаха много добре, имаше огромен интерес към концертите - разказва Евгения Христова. - Още като пристигнехме в даден град, имаше по няколко статии за нас в местните вестници". В Братислава са ги нарекли "вечно младият оркестър на Клаудио Абадо". Концертните зали на младите таланти са били препълнени дори на генералните репетиции. На самите концерти те предизвиквали истински фурор. "Девета симфония на Малер е много тъжна, последният тон е много дълъг и тих. Когато приключим изпълнението, никой не мърда, настава пълна тишина. Засекли са, че паузата в един от концертите е продължила 7 минути. Ако някой започне да ръкопляска, се чува само "Ш-ш-ш-т". И в един момент залата гръмва от аплодисменти" - разказва за страхотните си изживявания Евгения Христова. В Италия от горните балкони пък ги засипвали с цветя.
Талантливото момиче от Добрич попада в оркестъра "Густав Малер" след като през есента се явява на прослушване в София. Такива прослушвания се правят в почти всички столици на Европа. В края на януари Евгения получава писмо, че е одобрена, както и покана за участие в турнето. "Бях много щастлива, защото конкурсът е изключително престижен" - споделя момичето. Репетициите на оркестъра са в Италия или Швейцария. Турнета се провеждат два пъти в годината. Следващото ще е през лятото - в Германия, Амстердам и Италия. Диригент ще е Иван Фишер.
"Атмосферата по време на турнето беше много приятна, нямаше завист, която присъства при по-възрастните оркестри" - споделя Евгения. Съставът на "Густав Малер" се обменя на около две години. Добричкито момиче споделя, че участието й в младежкия оркестър й е донесло най-вече голямо щастие, но и голям опит.
Евгения Христова е на 20 години, от 6 години е степендиантка на дамски клуб "Майчина грижа" в Добрич. Тя е студентка във втори курс в Музикалната академия в София, учи виолончело при проф. Богомил Караконов. Има по-големи брат и сестра, също музиканти, които учат в Германия. Сестра й Мария Христова е виолистка от м.г. в младежкия оркестър "Густав Малер".
 


Сходни връзки

ДА СВИРИШ В МЛАДЕЖКИЯ ОРКЕСТЪР "ГУСТАВ МАЛЕР" | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДА СВИРИШ В МЛАДЕЖКИЯ ОРКЕСТЪР "ГУСТАВ МАЛЕР"
Автор: Dukov да 2004-05-12 @ 00:12 EEST
"Майчина грижа" няма офис. Свържете се със Сабина Дукова на тел. 058/6о-25-53

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди