изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:50 EEST
ФИРМА "АГРОНОМ" ОТРОВИЛА ПЧЕЛИТЕ В СЕЛО ПАСКАЛЕВО    
НовиниЗаедно с кооперация, пръскала площи с препарати, без да предупреди пчеларите в селото. Утре в Районния съд ще се гледа делото на Петър Янков, който съди ЗК "Възраждане" за изтровените преди две години пчели. Неправилно пръскане с препарати тогава причини масов мор на пчелите в цялата област

Фирма "Агроном" и кооперация в добричкото село Паскалево са пръскали площи с препарати за растителна защита и са отровили голяма част от пчелите, каза за НДТ Петър Янков - председател на местното пчеларско сдружение и един от потърпевшите.
Вчера специална комисия, назначена от кмета на Паскалево Живко Желев, е обходила част от пострадалите пчелини, за да установи какви са щетите. В състава на комисията, освен кмета, влизат още ветеринарен лекар, представители на "Растителна защита" в Добрич и на потърпевшите. Посетени били пчелините на седем души, останалите не са били обходени, той като собствениците им са от Добрич и в момента на проверката не са били в селото.
П. Янков разказа, че е собственик на 20 пчелина и че са засегнати около 50 процента от пчелите му. Очаква загубите му да се увеличат.
Фирма "Агроном" е обработвала площи с рапица, а кооперацията - с люцерна, каза председателят на сдружението на пчеларите в Паскалево. Според него са използвани препарати, които имат карантинен период от 15-30 дни. П. Янков допълни, че в кметството на селото не е постъпило официално писмо или телеграма, че площите ще бъдат пръскани. Комисията е взела проба от умрелите пчели, която ще бъда изпратена в София, за да бъде доказано, че причинител за масовия мор са препаратите, използвани от "Агроном" и кооперацията в Паскалево.
"Според нормативните документи, те са длъжни два-три дни преди да започнат да пръскат, да уведомят кметството, да информират пчеларите да вземат предпазни мерки по опазването на пчелите" - обясни директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба в Добрич д-р Александър Александров. Той допълни, че не е уведомен за случая.
Петър Янков разказа за НДТ, че преди две години пак е пострадал от подобно нехайство и загубите от изтровените му пчели били големи. Припомняме, че тогава имаше потърпевши пчелари в цялата Добричка област заради това, че земеделски производители пръскаха с препарати за растителна защита с дълъг карантинен период, без преди това да са уведомили пчеларите. Тогава в някои от селата в областта загинаха до 90-100 процента от пчелите. Много сериозни поражения имаше в района на Каварна. Много от пчеларите тогава се заканиха да съдят виновниците. Вчера стана ясно, че единствен това е сторил Петър Янков от с. Паскалево. Той води дело срещу ЗК "Възраждане" в селото. На насроченото за утре поредно заседание на Районния съд се очаква да бъде разгледана експертиза по делото, съобщи за НДТ адвокатът му Християн Христов. Самият той е пчелар и има кошери в село Камен. След като посетил кошерите си, установил, че съседни кооперации са пръскали в района на селата Божурово и Камен, но щетите по пчелините не са големи.
Случаят в Паскалево е вторият на отровени пчели, за който НДТ бе информирана само за два дни. Както вестникът ни писа в предния си брой, подобна участ сполетя и жителите от с. Дончево. Там са отровени почти 100 процента от пчелите, след като кооперация "Урожай" е пръскала площи с люцерна. Вчера комисия, назначена със заповед на кмета Паун Енев, е обходила пчелините и е съставила констативен протокол за нанесените щети.
 


Сходни връзки

ФИРМА "АГРОНОМ" ОТРОВИЛА ПЧЕЛИТЕ В СЕЛО ПАСКАЛЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди