изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:14 EEST
ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕС ЩЕ СМЕНИ ЖИВОТА НА ОБИКНОВЕНИЯ ПОЛЯК    
ОбществоПред НДТ генералният консул на Република Полша във Варна - Виеслав Новицки

- Г-н Новицки, в кои области е най-силно сътрудничеството между България и Полша и в кои се налага да се положат допълнителни усилия?
- Сътрудничеството между двете страни се развива във всички области, но не във всяко направление е такова, каквото бихме искали. Например, в икономическата област отношенията са много добри. България реализира голям износ на селскостопански изделия и продукти от винарската промишленост в Полша.
Но искам нещо непременно да подчертая. Във връзка с влизането на Полша във ЕС през май т.г. за българските инвеститори и търговци ще се създаде по-хубава основа да се укрепят на полския пазар. От друга страна, те ще могат да извлекат полезен опит, защото след известно време и вие ще влезете в Евросъюза.
- А що се отнася до контактите между двете страни в културната сфера...
- Високо оценявам и културните взаимоотношения. Искам да кажа също, че за това съдейства и Културният институт в Полша. Конкретен израз на сътрудничеството е и настоящата изложба. Но, когато говорим за всичко това, трябва да имаме предвид и ползата за обикновените хора. Те трябва да имат възможността да общуват с културата на близкия славянски народ.
- С какво е различна Полша днес предвид на това, че съвсем скоро ще стане пълноправен член на Европейския съюз?
- Сега поляците трябва да работят по-усърдно и конкурентно и това е сложен проблем. Но ние се стараем да се справим с трудностите, които стоят пред нас.
Но в контекста на предстоящото ни членство в ЕС трябва да видим и с какво се смени животът на обикновения поляк. Той получава възможност да пътува в европейските страни свободно, което е облекчение. Млади хора могат да следват на същите начала като техни колеги от Франция, Англия, Германия и т.н. Това са само част от предимствата.
- Много често, когато говорим за членство в регионална интеграционна общност, се поставя и въпросът за запазването на националните традиции. Какво е Вашето мнение?
- Членството на Полша с ЕС няма да промени това, което е в корените на полския народ или съответно на българския. Никой няма да ни наложи да слушаме само изпълнения на английски, немски или френски групи.
 


Сходни връзки

ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕС ЩЕ СМЕНИ ЖИВОТА НА ОБИКНОВЕНИЯ ПОЛЯК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди