изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 19:04 EEST
ПРЕДИ ДА СЕ КОАЛИРАМЕ, ТРЯБВА ДА УБЕДИМ ХОРАТА, ЧЕ СДС ИМА ПОТЕНЦИАЛ ДА УПРАВЛЯВА ДОБРЕ ДЪРЖАВАТА    
Политика Пред "Нова добруджанска трибуна" Даниела Пеловска - член на НС на СДС. Свикването на ново Велико народно събрание е неминуемо. СДС предлага модел за възраждане на кооперативното земеделие. Ако не се промени ситуацията с получаването на гласовете от Република Турция в Добричка област, то добруджанци могат да се окажат на следващите парламентарни избори със 7 депутата от ДПС


- Г-жо Пеловска, защо ръководството на СДС смята, че не е актуално в момента да се говори за коалиране преди парламентарните избори?

- На тази тема във вторник имаше дебати близо 4 часа. Бяха изказани мнения и тези от почти всички членове на НС на СДС. Надделя становището, че на този етап СДС трябва да докаже на обществото, че като най-голямата политическа сила в дясното пространство има потенциал да предложи такъв модел на управление, който да осигури на гражданите на България по-добър живот. Принципната политическа програма на управление на СДС е готова и най-важното сега е тя да бъде разяснена на хората на разбираем човешки език. Приоритети в програмата са икономиката, земеделието, здравеопазването и образованието.

Едва след като сме възстановили доверието на хората в СДС, трябва да потърсим диалог за коалиране с представители на десните политически сили извън СДС, основавайки се на принципни положения, залегнали в нашата програма. Ако политическите ни принципи са несъвместими по отношение на програмата за управление на държавата, разговорите за коалиране са излишни. Всяка безпринципна коалиция би довела до хаотично управление на държавата, каквото наблюдаваме и в момента. Такъв е случаят и с Кербала. Управляващите не огласиха причините, довели до трагичния инцидент през декември. Затова зам.-председателят на СДС внесе питане в Народното събрание към премиера. Не е ясно доколко българският контингент е осигурен и какви са неговите ангажименти. Затова НС на СДС реши този въпрос да бъде поставен пред комисията в Европейския съюз.

- Какво е личното Ви становище и какви са нагласите в ръководството на СДС да бъде или не свикано ново Велико народно събрание?

- Това бе първата тема, която дискутирахме във вторник в НС на СДС. По принцип намеренията за промени в Конституцията - 24 на брой, разпределени в 6 глави - са внесени в Народното събрание на 21 октомври 2002 г. за нов парламент, като главните акценти са намаляване на броя на народните представители на 120 души и премахване на имунитета на депутатите. Така ще се намалят разходите за издръжка на парламента и депутатите ще се изравнят по носене на наказателна отговорност с всеки български гражданин. Освен това, ние предлагаме смесена избирателна система /мажоритарна плюс пропорционална/, укрепване на изпълнителната власт, истинска реформа в съдебната система, рационална президентска институция, където искаме да премахнем длъжността на вицепрезидента, предвид големите и ненужни разходи.
В нашето предложение е залегнал принципът на силна местна власт, като СДС предлага областните управители да са избираеми, да се избират и областни съвети на принципа на изборите за народно събрание. И още, всеки български гражданин да има право да сезира Конституционния съд за нанесени му щети.

Инициативата за свикване на ново Велико събрание по принцип принадлежи на управляващите като мнозинство в парламента. Свикването му е неминуемо съобразно изискванията на Европейския съюз за присъединяване на България през 2007 г.

- Вие сте член на аграрната комисия в НС на СДС. За какви промени в земеделието работи комисията?

- По време на управлението на |ОДС бяха приети прибързани закони, които не отговарят на реалностите в нашата държава и са несправедливи. Такъв е и Законът за кооперациите, който на практика ощетява собствениците на земя за сметка на председателите на кооперациите. Друг важен закон е законът за комасацията, който е основно изискване на ЕС за затваряне на глава "Земеделие". Ние предвиждаме да приложим европейския модел за кооперации. Той подпомага земеделските производители и собствениците на земя по програма САПАРД. Финансирането на новообразуваните структури ще се извършва на няколко етапа и е в размер на 375 000 евро за една структура. Кооперациите могат да бъдат на зърнопроизводители, животновъди, зеленчукопроизводители. Земята трябва да бъде на едно място, а член кооператорите да не са по-малко от 30 души, което гарантира комасиране на земята.
СДС доказа, че може да поставя правилни прогнозиза земеделието.

Що се отнася до проблемите, които се дискутират в момента, относно зърното в държавния резерв, ние алармирахме за него още след семинара по земеделие през юни 2003 г. За мен лично е много странно защо проверките, които се правят в момента, са ограничени само за пшеницата. Ние, като политическа сила, имаме информация, че не по-малко тревожно е положинието и с царевицата, слънчогледа и брашното. Управляващите са длъжни да посочат на гражданството кои са виновниците за грандиозните злоупотреби в държавния резерв.

- Какво е личното Ви мнение по отношение на действащото решение на Централната избирателна комисия в Добричка област по време на парламентарни избори да се получават и прибавят всички гласове на живеещите български граждани в Република Турция и по този начин на практика да се променя и дори обезсмисля вотът на живеещите в Добричка област български граждани?

- Този проблем аз изложих още на XIII Национална конференция на СДС през 2002 г. За да бъдем обективни, длъжни сме да кажем на добруджанци кое предизвика това разпределение на гласовете от чужбина. Следвайки фактологията, бившият главен секретар на СДС Пламен Иванов, който за да осигури мандати на СДС от Кърджалийския избирателен район, откъдето е той, предложи с одобрението на министър-председателя всички гласове от Турция да се пренасочат в Добричка област. Вина за това носи и тогавашният областен управител проф. Димитър Камбуров, който не намери сили да убеди управляващите колко погрешно е това действие, колко унизително е то за добруджанци и по този начин допусна подмяна на вота на живеещите в Добричка област. Към настоящия момент ръководството на СДС има готовността да не допусне това да се случи втори път на предстоящите парламентарни избори. След анализа на местните избори от 2003 г. се оказа, че много български граждани, които живеят в Турция, дойдоха тук за ден-два и промениха вота на живеещите в България. Тогава какво остава за парламентарните избори, след като имаме информация че в Република Турция има изградени 44 избирателни секции. Най-малко Добричка област заслужава да бъде ощетена по този начин. Това неминуемо ще доведе до дезактивиране на българските избиратели в Добричка област, предвид предрешените резултати от изборите. Ако тази ситуация не бъде променена, Добричка област ще бъде представена и управлявана от 7 депутата, избрани в Република Турция, както и от областен управител и областна администрация, наложени с гласовете от гласувалите в южната ни съседка, т.е. от Движението за права и свободи.

Аз нямам нищо лично против ДПС, но смятам, че добруджанци имаме право сами да избираме представителите си във върховната законодателна власт - Народното събрание, а не това да правят хора, които са далеч от реалните проблеми на държавата и живеещото население в Добричка област.
 


Сходни връзки

ПРЕДИ ДА СЕ КОАЛИРАМЕ, ТРЯБВА ДА УБЕДИМ ХОРАТА, ЧЕ СДС ИМА ПОТЕНЦИАЛ ДА УПРАВЛЯВА ДОБРЕ ДЪРЖАВАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди