изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:56 EEST
МЕБЕЛНИТЕ ФИРМИ ОТ СЕВЕРНА И ЮЖНА ДОБРУДЖА СЕ СРЕЩНАХА    
ИкономикаТе вече са създали свой професионален съюз в рамките на проекта "Мобпарт", ще създават и свой сайт. Вчера по 11 мебелни фирми от районите на Добрич и Констанца си дадоха среща тук

Вчера се проведе бизнесфорум в рамките на проекта "Мобпарт - партньорство в мебелната индустрия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата и Евро-инфо център BG 809 и Камарата за търговия, индустрия, навигация и селско стопанство в Констанца. Целта на проекта е да подпомогне фирмите от мебелната индустрия за изискванията на европейския пазар, каза председателят на УС на ТПП Лъчезар Росенов. Той припомни, че от 1 януари 2007 г. България и Румъния ще станат членки на Европейския съюз, а бизнесът ще е този, който най-бързо ще почувства разликите след тази дата, тъй като ще трябва да отговаря на стандартите на ЕС. Тогава малките фирми трудно ще оцелеят и пътят за оцеляването им е обединяване, каза още Л. Росенов. Той припомни, че на първия етап на проекта са представени изискванията на ЕС към мебелната индустрия, а целта на започналия вчера в Добрич бизнесфорум е фирмите, които участват в "Мобпарт", да се запознаят и да обсъдят възможностите за коопериране.

Константин Кристея - икономически директор на Камарата за търговия, индустрия, навигация и селско стопанство в Констанца, припомни, че през м.г. двете работодателски организации работиха по проект, насочен към хранително-вкусовата промишленост. "Мобпарт" е на стойност 65 000 евро, от които 57 300 евро са от ФАР. Вече е създаден професионален съюз на мебелните фирми от Северна и Южна Добруджа, предвижда се партньорство и с фирми от София и Букурещ.

Предстои да бъде издаден наръчник на английски език, който да представя икономическа панорама на районите на Добрич и Констанца, да включва и каталог на производителите от различни икономически отрасли. "Мобпарт" ще разработи собствен сайт, ще създаде и on line информационна база, каза още К. Кристея.

Бизнесфорумът продължи с директни разговори и срещи между фирмите от България и Румъния. Мебелната им индустрия се представя от по 11 фирми. Добричките са "Секвоя", "Ив-Ел", "Мебел-М", "Жакард", "Господинов и синове", "Мебел - 94-Иван Русев", "Мебел идеал - Ивелин Томов", "Бряст", "Мебел стил", "Делта агро" и "Жидо 7". Утре румънските бизнесмени ще посетят на място добричките фирми.
 


Сходни връзки

МЕБЕЛНИТЕ ФИРМИ ОТ СЕВЕРНА И ЮЖНА ДОБРУДЖА СЕ СРЕЩНАХА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди