изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:05 EET
ДОБРИЧ Е СРЕД "ИЗНОСИТЕЛИТЕ" НА БЕЛИ РОБИНИ    
ОбществоИнтерпол засече мрежа от търговци на бели робини



Североизточна България е един от най-рисковите региони в страната със силно развита мрежа за трафик на хора, сочи проучване на Интерпол, за което огласи Пламен Атанасов от РЗБОП при РДВР - Добрич. Нелегалният износ се обслужва от т.н. "набирачи" на млади жени, които шетат из селата във Варненско, Шуменско, Добричко. В мрежата са оплетени и "превозвачи", които доставят женската плът в Западна Европа. Третата брънка са българи сводници. Те контролират пазара на платената любов най-често във Франция, Белгия, Германия. Според интерпол трафикантите вече рядко рискуват с непълнолетни момичета, защото европейското законодателство е изключително строго. Българският Североизток е редовен доставчик на "стока", защото регионът е икономически нестабилен, намира се в гранична зона и посреща много летовници от чужбина. Сводниците най-често зарибяват бедни семейства само с по 500 лева. Това е авансът, който се отпуска на кандидатките за работа, за да си извадят международен паспорт и да си купят шарени дрешки за гастрола. За много ромски семейства е криворазбрана чест да изпратят дъщерите си в чужбина, макар да знаят каква работа ще вършат там, казва спецполицаят. Очакванията на момичетата за голяма печалба остават несбъднати, но те се оказват единствената финансова подкрепа за многолюдните им фамилии. РДВР - Добрич, само през 2003 година е получила 40 сигнала за трафик на жени. Наскоро от Германия е депортирано 17-годишно момиче, обслужвало шофьорите на магистрала.

Образовани българки също стават жертва на трафик в Европа, алармира Интерпол. Мамят ги с оферти за продължаване на обучението или с обещание за брак. Учени, но безработни дами най-често попадат в рискова ситуация в Гърция. Работодатели ги викат да гледат възрастни хора в южната ни съседка, а на място се оказва, че от тях се иска нещо друго.
Добрич е една от петте пилотни общини в България, в която тръгва проект "Превенция на трафика на хора - регионална инициатива". Начинанието се финансира от община Виена и фондация "Кеър интернешънъл", която брани правата на жените. Очаква се в Североизтока да бъде разкрит приют за момичета, претърпели сексуално насилие в чужбина.

Фокус/Черно море
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ Е СРЕД "ИЗНОСИТЕЛИТЕ" НА БЕЛИ РОБИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди