изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:02 EET
БЪЛГАРИЯ ДАДЕ ШЕСТА ЖЕРТВА В КЕРБАЛА    
Политика България даде шестата си жертва в Ирак. При засада вчера по обяд 26-годишният сержант Димитър Иванов Димитров бе тежко ранен в главата и впоследствие почина от раните си в военно-полева болница в Багдад. Куршумът е минал между бронежилетката и каската на сержанта, вследствие на което е поразил тилната част на главата. При престрелката няма други ранени български военни Министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев са изпратили съболезнователна телеграма до родителите на загиналия. Депутатите от Комисията по външна политика, отбрана и сигурност научиха за убийството на българския войник в Кербала по време на извънредното си заседание, на което приеха становище, че в момента промяна в мандата на контингента ни в Ирак не се налага.


От ОДС също са за парламентарен дебат, но според тях, инициативата за него трябва да е на правителството и на президента, които разполагат с цялата информация за ситуацията в Ирак. Според председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев случилото се не би трябвало да даде отражение върху позицията на България относно контингента й в Ирак.
БТВ – Новините – 19.30
Старши сержант Димитър Иванов Димитров е шестият загинал в Кербала българин
Днес по обяд българските военни попаднали на засада, връщайки се от изпълнение на задача по охрана на кметството в Кербала. По нашите военни са стреляли с гранатомети и автоматично оръжие. Поразен е бил камионът им "ЗИЛ-131". Българските бойци са отвърнали на огъня.
При обстрела старши сержант Димитров е бил ранен в главата. Куршумът е минал между бронежилетката и каската му. На Димитров е била оказана спешна медицинска помощ, след което е бил транспортиран в база "Джулиет". По-късно той е бил евакуиран с вертолет във Военно-полевата болница в Багдад, където е починал.
Старши сержант Димитър Иванов Димитров е роден на 25 април 1978 година в град Полски Тръмбеш. Завършил е Центъра за подготовка на кадрови военни във Велико Търново със специалност "Свързочни войски". В българската армия е назначен за сержант от 12 август 1999 година, а от първи октомври 2000 година е повишен в звание старши сержант. Последната длъжност, която е заемал, е старши оператор в поделение 34 010 в Горна Оряховица. Старши сержант Димитров не е семеен.
В момента в Кербала е спокойно, заяви специално за Би Ти Ви говорителят на полското командване подполковник Роберт Шчелецки. Той уточни, че престрелката, при която е бил ранен старши сержант Димитър Димитров, е станала на 500-600 метра от градската управа. Била е атакувана военна автоколона с полски, български, литовски и латвийски войници.
Командващият на първа дивизия е решил да изпрати допълнителни подкрепления за възстановяване на сигурността в района, съобщи за Би Ти Ви говорителят на полското командване.
"При тази операция един автомобил беше улучен, а един войник - български войник, беше тежко ранен в главата. Той беше откаран в болница, където му беше оказана първа помощ", съобщи подполковник Роберт Шчелецки.
На въпрос каква е сега ситуацията в зоната под полско командване, той каза: "Първа бригада, която се ръководи от полски военни, действа в две провинции - Кербала и Вавилон. И в двете провинции ситуацията е много стабилна и спокойна."
Ситуацията в другите три провинции в зоната на отговорност Център-Юг също е спокойна, допълни полският говорител.
Старши сержант Димитър Димитров е от поделение в Горна Оряховица. Това е била първата му задгранична мисия. Командирът на поделението полковник Стефан Панайотов каза, че той е бил отличен войник, който не е възнамерявал да се откаже от мисията си в Кербала: "Всички скърбим за гибелта на старши сержант Димитър Димитров. Командването лично оповести семейството и предстоят процедури по неговата доставка и съответно за организиране на погребението на старши сержант Димитров."
По повод трагичната гибел на българския войник вицепремиерът Пламен Панайотов събра на извънредно разширено съвещание Координационния съвет. На заседанието бяха обсъдени всички възможни мерки за защита на българските бойци в Ирак.
"Изразих дълбоки съболезнования на близките на загиналия български военнослужещ, по указания на премиера свиках разширено заседание на Координационния център. Във връзка с процесите в Кербала на това заседание обсъдихме всички възможни допълнителни мерки за повишаване сигурността на нашия контингент. Мерките ще бъдат предприети в единодействие с нашите партньори от антитерористичната коалиция. За момента е много важно - всички държавни институции са за това България да докаже една последователност в позицията си на участие в антитерористичната коалиция", заяви Пламен Панайотов.
Попитан какви са мерките, вицепремиерът посочи:
"Вие знаете, че ако искаме да бъдат ефективни, не можем да ги огласим."
Премиерът Симеон Сакскобурготски изказа съболезнования на семейството на загиналия български войник. Министър-председателят е на посещение в Силистра.
“Искам да изкажа съболезнования преди всичко на семейството на загиналия и естествено, че за всички нас това нещо е много тежко, но знаем обстоятелствата са последици от нашето присъствие там”
“Г-н Премиер, това дали ще промени категоричната позиция на правителството да не бъде оттеглян батальона ни от Кербала?”
“Г-жо, аз мисля, че тук вече се смесват и объркват различни понятия”, допълни премиерът.


БТВ – Новините – 19.30
Не се налага парламентът да променя мандата на българския контингент в Ирак
Такова становище прие Комисията по външна политика, отбрана и сигурност.
Възложените задачи на българския контингент ясно посочват правото на самозащита, разширена самозащита и опазване на личния състав. Затова не се налага парламентът да променя мандата на контингента. Такова становище прие Комисията по външна политика, отбрана и сигурност. Според председателя на мнозинството, дори и най-тежките епизоди не трябва да оказват влияние на оценката за процеса и не може да се говори за изтегляне.
Депутатите бяха информирани по време на заседанието за смъртта на българския войник.
Те решиха, че действията на българите в Ирак са в съответствие с мандата и затова няма да го променят.
"Този мандат дава повече възможности, отколкото всеки друг мандат, затова предпочитаме той да не се преформулира", посочи Станимир Илчев, председател на ПГ на НДСВ. Той потвърди, че не става дума за изтегляне.
Според БСП, становището скрито разширява функциите на контингента и левицата поиска открити дебати още следващата седмица и определяне на хоризонта на българското участие.
"Трябва да очертаем, при това да се обединим около една позиция, за параметрите, при които България, принудена от ескалиращата ситуация, може да преразгледа своето участие", посочи Евгени Кирилов от "Коалиция за България".
В същото време БСП не подкрепи петимата депутати, които днес официално внесоха проекторешение за изтегляне на българския контингент от Ирак.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Старши сержант Димитър Димитров е шестата българска жертва в Кербала
В Кербала беше убит още един войник. . Това е шестият наш военнослужещ, който загива в Ирак от началото на мисията. Днес в 11.50 часа в Кербала тежко беше ранен в главата старши сержант Димитър Иванов Димитров, който почина по-късно. Той е бил ранен около обяд при засада на българския патрул, който се е завръщал от изпълнение на задача по охрана на кметството в Кербала. Това съобщи за нова телевизия кореспондентът на агенция “Фокус” в Ирак Драгомир Петков
"По моя информация базата в Кербала е под постоянен обстрел от няколко дни като интензивността се повишава. Имам сведения за използвани срещу нашата база по-тежки въоръжения от типа на РПГ", заяви Петков. Ранените иракчани са и от цивилното население, и от състава, който е към нашата база.
Запитан дали има сведения нападателите да са от "Армията на Махди", кореспондентът на "Фокус" отговори: "Трудно е да се каже, но предполагам, че да. Подкрепата за Садр в южната част на Ирак неимоверно нараства през последната седмица, както знаете. Така че предполагам, че серията от нападения, които бяха извършени в южната част на страната са под координацията и ръководството на армията на Махди".


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Старши сержант Димитров загина само два дни преди да навърши 26 годдини
Старши сержант Димитър Иванов Димитров е роден на 25 април 1978 година в град Полски Тръмбеш.Завършил е Центърът за подготовка на кадрови сержанти във Велико Търново със специалност “ Свързочни войски”. В българската армия е назначен от 12 август 1999 година, а от първи октомври 2000 година е повишен в старши сержант.Последната заемана длъжност е старши оператор в поделение 34010 в Горна Оряховица. Не е семеен.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Община Горна Оряховица ще окаже необходимата помощ на семейството на загиналия български войник в Ирак
Община Горна Оряховица ще окаже необходимата помощ на семейството на загиналия в Ирак български войник.Кметството ще поеме и разходите по погребението на старши сержант Димитър Димитров, съобщи кметът Никола Колев. В понеделник общинският съвет ще заседава за обявяването на общоградски траур в деня на погребението на старши сержант Димитров.Кметът на града Никола Колев каза “ Вече се срещнах с майката на Димитър.Изказах своите лични съболезнования Информирах се, че в момента тя очаква сина си , малкия си син да се върнат от Горна Оряховица , те са в района тук около общината”. Близките са научили трагичната вест лично от командира на поделение 34010 – полковник Стефан Панайотов . Според сестрата на приятелката на Димитър – Малина, всички се опитвали да го разубедят за мисията в Ирак. Тази сутрин от Генералния щаб им съобщили, че рейнджърът е ранен . Последно те разговаряли с него вчера.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Повече от два часа и половина заседава Координационният център по сигурност към Министерски съвет
Повече от два часа и половина продължи извънредното заседание на Координационния център по съвета по сигурността при Министерски съвет. На него се обсъждаше обстановката в Кербала. То беше свикано около 15 часа по указание на премиера и председателствано от вицепремиера Пламен Панайотов. Участие в заседанието взеха министрите на отбраната и външните работи Николай Свинаров и Соломон Паси, началникът на генералния щаб на българската армия генерал Никола Колев, заместник - министър на външните работи Любомир Иванов, както и началника на кабинета на министър – председателя Ради Найденов. След края на спешното заседание всички бяха изключително лаконични. Изявление направи само вицепремиерът Пламен Панайотов.
“ Искам най-напред от мое име и от името на моите колеги да изкажа най-искрени съболезнования на близките на загиналия военнослужещ. По указание на премиер свиках разширено заседание на Координационния център, следящ процесите в Кербала . на това заседание обсъдихме всички допълнителни мерки , които могат да бъдат взети за повишаване на сигурността на нашия контингент в Кербала . Мерките ще бъдат предприети в единодействие в нашите партньори от антитерористичната коалиция. В момента е много важно това, че всички държавни институции са ЗА това България да покаже един континюитет по позицията си за участието в антитерористичната коалиция.Вие знаете, че ако искаме тези мерки да бъдат ефективни и да имат някакво значение – действително запазване на живота на нашите военнослужещи, те не подлежат на огласяване.”


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Президентът Георги Първанов е уведомен за смъртта на българския войник
Президентът Георги Първанов е информиран от началника на генералния щаб на българската армия генерал Никола Колев за смъртта на сержант Димитър Димитров , съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
България знае обстоятелствата и последиците от участието си в Ирак заяви премиерът Симеон Сакскобургготески
След спешно заседание в парламента вицепремиерът Пламен Панайотов заяви,че са взети спешни мерки за повишаване на сигурността на контингента ни в Кербала . Министър-председателят Симеон Сакскобургготски е в непрекъсната връзка с министър на отбраната Николай Свинаров и на външните работи Соломон Паси , които го информират за всяка промяна на обстановката в Кербала . Премиерът научи за поредната жертва в Кербала по време на посещението си в Силистра.
Министър-председателят е в непрекъсната връзка с министрите на външните работи и отбраната, които го информират за всяка промяна на ситуацията в Кербала. Той научи за поредната жертва в Кербала при посещението си в Силистра.
Симеон Сакскобургготски – “ Искам най – напред да изкажа съболезнования на семейството на загиналия български войник и да кажа , че това, естествено, за всички българи е нещо много тежко , но знаем обстоятелствата, последиците от нашето присъствие там. При всяка жертва се създава напрежение, но трябва да се позамислим малко също, нали, че се дават много жертви на много места, за жалост.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Българският контингент остава в Ирак.Това се казва в становището на Парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност
Българският контингент остава в Ирак.Това се казва в становището на Парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност. Становището не беше подкрепено от “Коалиция за България “ и депутатът от ОДС Асен Агов. Рейнджърите могат да реагират адекватно на ситуацията в Кербала с правомощията дадени им вече от парламента.Това става ясно от становището на външната комисия. Това важи дори и положението да се влоши. Депутатите отбелязаха, че и при напрежението около Великден рейнджърите са действали според задълженията от мандата – правото на защита, правото на самозащита и опазване на личния състав, се казва в документа. От Левицата са на противоположното мнение- че ситуацията не съответства на мандата.
Ангел Найденов- говорител на “Коалиция за България”- “Според нас има разминаване и проблемът не е в действията на българските военнослужещи, а в несъответствието на политическата рамка с параметрите на ситуацията,подобна на тази в периода девети-дванайсети април “
От становището не следва Парламентът да дискутира и да приеме някакъв акт, обясниха от Левицата. Те поискаха да се определи хоризонта на участието ни в Ирак. Затова ще внесат предложение за дебати в Парламента.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Четирима депутати внесоха днес предложение за изтегляне на българския контингент от Ирак
Четирима депутати от “ Коалиция за България “ и един независим внесоха в деловодството на Парламента проекторешение за изтегляне на българския контингент от Ирак. Предложението на Любен Петров, Андрей Пантев, Александър Паунов и Огнян Сапарев беше подкрепено и от независимата депутатка Стела Банкова. Проектът беше депозиран в деловодството часове преди инцидента с българския рейнджър в Кербала.В искането си депутатите настояват най-късно до десети юни контингентът ни да напусне Ирак.Според червените съществува реална опасност за живота на българските рейнджъри . “ Н българите се гледа като на окупатори , защото не отговарят на изискванията на ООН “, твърдят депутатите . Четиримата заявиха , че разногласията им със съпартийците им от “ Коалиция България “ не са причина да напуснат парламентарната група. Вносителите обаче не скриха , че имат големи надежди предложението им да бъде прието в Пленарна зала.


БНТ - По света и у нас
Убит наш военнослужещ в Кербала
При засада в Кербала беше убит български военнослужещ. Това е 26 годишният старши сержант Димитър Иванов Димитров. Той беше тежко ранен в главата при престрелка в Кербала около обяд.
При завръщане от изпълнение на задача по охрана на кметството в град Кербала, около 11.50 ч., наши военнослужещи са попаднали на засада и са били обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие. Българските военни са отвърнали на огъня, но е бил поразен нашият транспортен автомобил, при което е ранен в главата старши сержант Димитър Димитров. Незабавно му е била оказана медицинска помощ на място, след което е транспортиран до полската база "Джулиет". В 12.55 ч. старши сержант Димитров е бил евакуиран с вертолет във военно-полева болница в Багдад, където след около два часа е починал от раната си.
"Раната е била със смъртоносен изход. Куршумът е минал между бронежилетката и каската на сержанта, следствие на което е поразил тилната част на главата. Български лекар-анестезиолог със съответната апаратура е съпровождал ранения при транспортирането му и в болницата в Багдад", съобщи Румяна Стругарова - пресаташе на Министерството на отбраната.
Старши сержант Димитър Иванов Димитров е роден на 25 април 1978 г. в Полски Тръмбеш, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Той е завършил Центъра за подготовка на кадрови сержанти във Велико Търново със специалност "Свързочни войски". В Българската армия е назначен за сержант от 12 август 1999 г., а от 1 октомври 2000 г. е повишен в звание старши сержант. Последната заемана от него длъжност е "старши оператор" в под. 34 010 - Горна Оряховица. Старши сержант Димитров не е семеен.
Срещу нашата база "Кило" е имало атака и снощи, около 22.18 часа местно време. Базата е атакувана от автомобил с гранатомет, като в същото време са изстреляни и няколко мини. При това първо нападение няма пострадали военнослужещи. Също снощи, около 2 часа местно време, е била обстрелвана с мини и сградата на кметството и полицейското управление, която се охранява от нашите военни.


БНТ - По света и у нас
При престрелката няма други ранени български военни
При престрелката няма други ранени български военни, съобщи за “по света и у нас” началникът на ВМА бригаден ген. Стоян Тонев. Срещу нашата база “Кило” снощи малко след 22.00 часа местно време е имало атака с гранатомет от автомобил. При това нападение няма пострадали. Също снощи около два часа местно време е била обстрелвана с мини и сградата на кметството и полицейското управление, които също се охраняват от нашите военни. При престрелката, избухнала днес около 12 часа в Кербала между сили на коалицията и въоръжените групи на радикалния шиитски водач Муктада Садр, са ранени петима бунтовници, един ирански поклонник и трима цивилни иракски граждани, съобщи кореспондент на Франс прес от мястото на събитието. Според агенция "Фокус" петима от бунтовниците са били ранени, след като българските войници са отвърнали на огъня.
Още след първите изстрели центърът на града опустял. Според кореспондента на АФП стрелбата била съсредоточена около сградата на кметството, бюрото на организацията на Садр и джамията Ал Мохаям, контролирана от поддръжници на радикалния шиитски водач. Стрелбата избухнала преди началото на петъчната молитва, на която се стичат хиляди вярващи.


БНТ - По света и у нас
Среща на министри за сигурността на частите ни в Ирак
Началникът на ГЩ ген. Никола Колев е информирал президента Георги Първанов за обстановката в Ирак. Държавният глава получава непрекъснато информация за ситуацията там, съобщават от прессекретариата на президента. Допълнителни мерки за повишаване на сигурността на българския контингент в Ирак обсъдиха днес министри на среща при ресорния вицепремиер Пламен Панайотов по инициатива на премиера Симеон Сакскобургготски. Участие взеха министърът на отбраната Николай Свинаров, външният министър Соломон Паси, началникът на Генералния щаб на армията генерал Никола Колев. Поводът за срещата при вицепремиера Пламен Панайотов беше трагичният инцидент със сержант Димитър Иванов Димитров в Кербала. след срещата изявление направи вицепремиерът Пламен Панайотов: “Искам от мое име и от името на моите колеги най-напред да изкажа дълбоки съболезнования на близките на загиналия български военнослужещ. По ук8азания на премиера свиках разширено заседание на координационния съвет, следящ процесите в Ирак. На това заседание обсъдихме всички възможни допълнителни мерки за повишаване сигурността на нашия контингент. Мерките ще бъдат предприети в единодействие с нашите партньори от антитерористичната коалиция. В момента е много важно, че всички държавни институции са за това България категорично да покаже континюитет в позицията си по участието в антитерористичната коалиция ”
“За какви мерки става въпрос?”
“Вие знаете, че ако искаме тези мерки да бъдат ефективни и да имат някакво значение действително за запазване живота и здравето на нашите военнослужещи, то те не подлежат на огласяване”


БНТ - По света и у нас
Премиерът за загиналия в Кербала български войник
Своето дълбоко съжаление за загиналия в Кербала български войник старши-сержант Димитър Иванов Димитров изрази министър-председателят Симеон Сакскобургготски пред журналисти в Силистра. Премиерът поддържа непрекъсната връзка с министрите на външните работи Соломон Паси и на отбраната Николай Свинаров за евентуални промени в обстановката в Ирак. “Искам да изкажа съболезнования преди всичко на семейството на загиналия и естествено, че за всички нас това нещо е много тежко, но знаем обстоятелствата са последици от нашето присъствие там”
“Очаквате ли тази поредна жертва да създаде напрежение в обществото по отношение на присъствието на българския батальон в Кербала?”
“Всяка жертва винаги създава напрежение, но също трябва да се замислим, че се дават много жертви на много места за жалост. И ако се позамислим може да стигнем до някои заключения, които са от полза за всички.”


БНТ - По света и у нас
Министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на ГЩ ген. Никола Колев са изпратили съболезнователна телеграма до родителите на ст. серж. Димитър Димитров
Министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на ГЩ ген. Никола Колев са изпратили съболезнователна телеграма до родителите на ст. серж. Димитър Димитров, съобщиха от пресцентъра на МО.


БНТ - По света и у нас
Комисията по външна политика, отбрана и сигурност за Ирак
Депутатите от Комисията по външна политика, отбрана и сигурност научиха за убийството на българския войник в Кербала по време на извънредното си заседание, на което приеха становище, че в момента промяна в мандата на контингента ни в Ирак не се налага. От Коалиция за България гласуваха "против" становището и обявиха, че ще настояват за спешна дискусия в пленарната зала по ситуацията в Ирак. Мандатът на българския контингент дава възможност за адекватна реакция на непосредствено очертаващите се предизвикателства, смятат депутатите, подкрепили становището на външната комисия. "Отделни епизоди, дори и най-тежките, не би трябвало да оказват сериозно влияние върху становищата, тъй като становищата са обикновено оценка, анализ и прогноза за процеса като цяло", коментира Станимир Илчев.
"Не са настъпили сериозни промени в Ирак, които да променят мандата", бяха думите на Юнал Лютфи. От Коалиция за България смятат, че с приетото днес становище скрито се преформулира мандата на българския контингент в Кербала, в посока разширяване на функциите му. Според Ангел Найденов, ситуацията в Кербала не съответства на предварително определените ангажименти на българските военни там. "Отсъства желанието да се дискутират параметри на ситуацията, при които България като държава, би могла да постави въпроса за преразглеждане на своето участие в следвоенното развитие и възстановяване на Ирак", заяви Ангел Найденов. Асен Агов от ОДС също гласува "против" становището на външната комисия: "Мандатът е ясен, той е до успешното приключване на операцията в Ирак. Следователно, не мандатът е въпроса. Въпросът е сигурността на войниците. Как ще се чувстват тези момичета и момчета, след като комисията е произвела едно несъбитие, един неюридически акт със своето становище?"
От ОДС също са за парламентарен дебат... но, според тях, инициативата за него трябва да е на правителството и на президента, които разполагат с цялата информация за ситуацията в Ирак. Парламентарната група на "Новото време" поиска в рамките на парламентарния контрол да бъдат изслушани министрите на отбраната и на външните работи (и при възможност на началника на Генералния щаб) по въпросите на актуалната ситуация в Ирак и сигурността на българския контингент.


БНТ - По света и у нас
Депутати поискаха изтегляне на контингента ни от Ирак
Четирима депутати от Коалиция за България и един независим народен представител внесоха в деловодството на парламента проекторешение за изтегляне на българския контингент от Ирак до 10 юли тази година. Според депутатите, обстановката в Ирак сега е коренно променена. Това създава опасност за живота на българските войници и може да насочи терористични атаки към България и български граждани, се казва в проекторешението.
С решение на парламента Министерският съвет трябва да започне незабавни процедури и най-късно до 10 юли 2004 г. да изтегли българския пехотен батальон от Ирак. Това настояват народните представители от Коалиция за България Любен Петров, Андрей Пантев, Огнян Сапарев, Александър Паунов и независимият депутат Стела Банкова.
"Става дума за очевидна глупост, авантюра, този, който има неразумието да я предприеме, нека има мъжеството да я оттегли, защото в оттеглянето има повече разум и мъжество отколкото във влизането...", каза Андрей Пантев.
Червените депутати заявиха, че нямат намерение да напускат парламентарната група и никой не е искал това от тях. Те не очакват проекторешението да бъде прието от парламента.
От ръководството на Коалиция за България потвърдиха заявената по-рано позиция, че не подкрепят инициативата на колегите си за изтегляне на българския батальон от Ирак.


БНТ - По света и у нас
Полското командване за събитията в Ирак
От ГЩ на полската армия изказаха дълбоки съболезнования за днешната жертва, дадена от българския батальон и поднасят искрени съболезнования на близките и ксолегите на загиналия ст. сержант Димитър Димитров.
Говорителят на многонационалната дивизия под полско командване подполковник Роберт Стшелецки съобщи подробности за днешното нападение в Кербала, при което български войник беше тежко ранен и по-късно почина. Била е атакувана военна автоколона с полски, български, литовски и латвийски войници. Конвоят е отговорил на огъня и е имало продължителна престрелка, каза още говорителят. На мястото са били изпратени подкрепления. От Варшава предава Калина Станчева.
Имаме големи затруднения да държим ситуацията под контрол, призна от базата Вавилон ген. Мчислав Бенек. По негово твърдение в момента многонационалната дивизия функционира в пълен състав. До 15 май испанският контингент ще изпълнява своите задължения. В следващите 90 дни американски войници ще поемат по-голяма част от задачите на трите контингента, които се изтеглят. За настаняване на американски части по територията под полско командване не е необходима промяна в международните споразумения, според заместник началника на полския Генерален щаб ген. Мчислав Ченю.
С излизането на Испания, Хондурас и Доминиканската република дивизията ще загуби 20% от своя състав, призна на пресконференция заместник министърът на отбраната Януш Земке, но други от участващите държави декларират увеличаване на своето участие. Споменати бяха Грузия и Азербайджан. Според полски тв канал, грузинският контингент ще бъде увеличен от 160 на 550 войници.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Български войник загина днес в Кербала. Старши сержант Димитър Димитров е бил ранен в главата по време на наш патрул, завръщат се от охрана на кметството в града. Куршумът поразил старши сержанта е преминал между бронежилетката и каската му. Той е починал в 14.15 часа местно време, във военно полева болница в Багдад. Загиналият Димитър Димитров е роден в Полски Тръмбеш, служил е като свързочник в поделение в Горна Оряховица. След два дни е щял да навърши 26 години. Кметът на община Горна Оряховица Николай Колев съобщи, че общината ще организира общоградско поклонение и ще поеме погребението на загиналия старши сержант Димитър Димитров. На специално заседание в понеделник общинският съвет ще вземе решение за обявяване на ден на траур. Старши сержант Димитър Димитров е служил като старши оператор-свързочник в поделение 34 010 в Горна Оряховица. По думите на неговия командир Стефан Панайотов той е постъпил на кадрова военна служба на 12 август 1999 година. Бил изключителен като специалист, отзивчив и добър като колега. На 30 март заминал за Кербала. Във втория пехотен батальон е бил шофьор-агрегатчик от група за окомплектоване. С родителите си Димитров поддържал връзка непрекъснато. Вчера говорил с майка си около десет минути. Майка му е шивачка, а баща му е военен пенсионер, а сега работи в охранителна фирма. Има брат, който е на 23 години. При близките на загиналия дежури екип на бърза помощ.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Говорителят на многонационалната дивизия Роберт Щелецки е съобщил, че в колоната, в която е пътувал загиналият български войник е имало още полски, литовски и латвийски войници. Кореспондент на АФП информира, че стрелбата между коалиционните сили и милициите на Муктада Садр е започнала малко преди началото на петъчната молитва, на която се стичат хиляди вярващи. Ранени са били петима бунтовници, един ирански поклонник и трима цивилни иракски граждани. Българската база “Кило” е била атакувана снощи с гранатомет. С мини са били обстрелвани през нощта и сградата на кметството и полицейското управление в Кербала, при което не са пострадали български войници.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Взети са допълнителни мерки за запазване живота и здравето на българските войници в Кербала, съобщи вицепремиерът Пламен Панайотов след продължилото повече от два часа съвещание на координационния център за ситуацията в Ирак, свикано по указание на премиера Симеон Сакскобургготски. След като изказа дълбоки съболезнования към близките на загиналия български военно служещ в Кербала, вицепремиерът Пламен Панайотов направи лаконично изявление. “На това заседание обсъдихме всички възможно допълнителни мерки за повишаване на сигурността на нашия контингент. Мерките ще бъдат предприети в единодействие с нашите партньори от атнитерористичната коалиция. В момента е много важно, че всички държавни институции са за това България категорично да покаже един континюитет в позицията си относно участието си в коалицията”, заяви Пламен Панайотов. Той отказа да конкретизира набелязаните мерки с мотива, че ако бъдат огласени, няма да са ефективни. Никой от останалите участници в спешното заседание, сред които министрите на отбраната и външните работи Николай Свинаров и Соломон Паси, както и началникът на ГЩ генерал Никола Колев не направи коментар на случилото се в Кербала. Директорът на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров, който присъства в началото на срещата, напусна сградата на МС през страничен изход.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Премиерът Симеон Сакскобургготски изказа съжаления за загиналия български рейнджър. Той отказа обаче да коментира дали този трагичен случай ще повлияе на българската позиция спрямо Ирак. “За голямо съжаление, не можете да си представите, за всички нас е много тежко, тъжно и съжалявам, че в момента се намирам в такива приятни обстоятелства при такава една трагедия.” Премиерът е на посещение в Силистра. Директорът на правителствената информационна служба Цветелина Узунова заяви, че двудневното посещение на премиер в Силистра няма да бъде прекратено.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Президентът Георги Първанов е бил информиран от началника на ГЩ на БА генерал Никола Колев за смъртта на старши сержант Димитър Димитров, а министър Николай Свинаров и генерал Колев са изпратили съболезнователни телеграми до близките му.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност реши, че няма нужда от промяна на мандата на българския контингент в Ирак и няма да има дебати в Народното събрание относно актуалната ситуация в Ирак. Това обяви след края на извънредното заседание председателят на комисията Венко Александров. “Действията на българския военен контингент в Ирак са, включително в последните три седмици, в съответствие с възложените по мандата му задачи. Принципът на безпристрастност на коалиционните сили е ясно формулиран, наред с правото на самозащита и опазване на личния състав. Мандатът дава възможност за адекватна реакция във връзка с очертаващите се предизвикателства. В настоящия момент не се налага промяна на мандата на българския контингент в Ирак”, каза Венко Александров.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Депутатите от Коалиция “За България” за гласували против становището на комисията. Преди заседанието председателят на комисията Станимир Илчев посочи, че “мандатът на контингента ни дава повече възможности от всеки друг и за това той да не се преформулира.” Помолен да коментира инцидента с убития български военнослужещ Илчев каза, че “отделни епизоди, дори и най-тежките, не трябва да оказват влияние върху становищата”, които той определи като анализ и прогноза за процеса като цяло.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Петима депутати внесоха в Народното събрание (НС) искане правителството да предприеме необходимите мерки за изтегляне на българския контингент в Ирак. Към четиримата депутати от Коалиция за България - о.з. ген. Любен Петров, Андрей Пантев, Огнян Сапарев и Александър Паунов, които гласуваха и “против” членството на България в НАТО, се е присъединила и независимата Стела Банкова. Народните представители настояват мерките за изтегляне на българския батальон да започнат незабавно, най-късно до 10 юли. В мотивите им се казва, че с действията си в Кербала българските военнослужещи по никакъв начин не отговарят на посочените изисквания на ООН. Повече от очевидно е, че българските интереси не налагат по никакъв начин участието на България в състава на окупационните сили на територията на Ирак.


Дарик радио, вечерна обзорна емисия новини в 18 часа
Още един български военнослужещ бе убит в Кербала. Това е шестият военнослужещ, който загива в Ирак от началото на мисията ни. Димитър Иванов Димитров е починал във военнополевата болница в Багдад в 14.15 ч. местно време в резултат на наранявания в областта на главата. Куршумът е минал между бронежилетката и каската на сержанта, вследствие на което е поразил тилната част на главата. Нападението, при което пострада сержант Димитров, стана малко преди 12 часа при завръщане след изпълнение на задачи по охрана на кметството в Кербала. Група наши военни е попаднала на засада и е била обстрелвана с гранатомет и автоматично оръжие.
Старши сержант Димитър Иванов Димитров е роден е на 25 април 1978 г. в град Полски Тръмбеш. Завършил е Центъра за подготовка на кадрови сержанти във Велико Търново със специалност “свързочни войски”. В Българската армия е назначен за сержант от 12 август 1999 г., а от 1 октомври 2000 г. е повишен в звание старши сержант. Последната заемана длъжност е “Старши оператор” в под. 34 010 - Горна Оряховица.
Кметът на Горна Оряховица Никола Колев е изразил съболезнованията си на близките на българския боец. Неговият бивш командир - полковник Панайотов е съобщил трагичната вест на родителите му - 44-годишните Иван и Павлина Иванови. Рейнджърът има по-малък брат Илиян на 24 години. Старши сержант Димитров не е семеен.


Дарик радио, вечерна обзорна емисия новини в 18 часа
Повишават се мерките за сигурността в Кербала. Това стана ясно след продължилото два часа и половина заседание на Координационния център на Министерски съвет, свикан от вицепремиера Пламен Панайотов по указание на премиера. На извънредното заседание бяха министърът на отбраната Николай Свинаров, министърът на външните работи Соломон Паси, зам.-министърът на външните работи Любомир Иванов, началникът на ГЩ на БА генерал Никола Колев и началникът на премиерския кабинет Ради Найденов. Те са обсъдили всички допълнителни мерки за сигурността в Кербала, като те ще бъдат консолидирани с коалиционните сили. Мерките обаче няма да бъдат съобщени, за да се запазят живота и здравето на българските военни, каза Пламен Панайотов. Всички институции са затова да покажат последователност в позицията си в антитерористичната коалиция. Министър Паси си тръгна от заседанието без коментар, министър Свинаров също отказа да говори. От името на всички бяха изказани съболезнования към близките на загиналия войник старши сержант Димитров.


Дарик радио, вечерна обзорна емисия новини в 18 часа
Няма други ранени бойци в Кербала при нападението на конвоя на коалиционните сили в Ирак, при което беше убит старши сержант Димитър Димитров, съобщи за Дарик радио говорителят на полското командване в град Бабил Робърт Стражлецки. След нападението срещу войниците, те са отговорили на огъня, обстановката в града в момента е спокойна.


Дарик радио, вечерна обзорна емисия новини в 18 часа
При престрелката в Кербала, когато загина българският сержант Димитър Димитров, са загинали и иракчани, които са работили в базата на нашия кантингент, съобщи кореспондентът на Агенция "Фокус" в Ирак Драгомир Петков. Ранени са и 9 иракчани и един иранец. Петима от привържениците на Муктада ал Садр са били ранени, когато българските военнослужещи са отвърнали на огъня.
Престрелката е станала в 11.50 ч. при завръщане от изпълнение на задача по охрана на кметството на град Кербала, наши военнослужещи са попаднали на засада и са били обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие.


Дарик радио, вечерна обзорна емисия новини в 18 часа
Депутатите от Комисията по външна политика, отбрана и сигурност в парламента научиха за смъртта на български рейнджър Димитър Иванов Димитров по време на заседание, на което се обсъждаше мандата на контингента ни в Ирак. Комисията излезе със становище, че не се налага промяна на гласувания мандат на контингента.
Още преди информацията за смъртта на българския военнослужещ и преди заседанието на комисията председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев коментира, че не е нужно преформулиране на мандата на контингента ни в Кербала, като заяви, че дори и най-тежките епизоди не трябва да оказват влияние върху становищата, които са оценка и анализ на процеса като цяло. Становището на комисията, което не беше подкрепено от Коалиция “За България” и от ОДС, се констатира, че действията на българския контингент в Ирак, включително и през последните три седмици, са били в съответствие с поставените му по мандат задачи, като е ясно формулиран принципът на безпристрастност в коалиционните сили наред с правото на самозащита, разширена самозащита и опазване на личния състав.
По предложение на СДС в становището на комисията беше включено настояването министърът на отбраната Николай Свинаров да докладва за мерките, препоръчани в доклада на вътрешноведомствената комисия след инцидента през декември миналата година в Кербала.
Ангел Найденов посочи, че не може да се съгласи с констатацията за съответствие на ситуацията в Ирак с предварително дефинираната мисия на военните ни. С изброяване на ангажиментите им в становището се прави скрито преформулиране на мандата в посока на разширяване на функциите на контингента. От БСП ще настояват дебатът за Ирак в парламента да се състои до края на другата седмица, като ще внесе проекторешение по въпроса.


Дарик радио, вечерна обзорна емисия новини в 18 часа
До 10 юли правителството да започне процедурата по изтеглянето на българския пехотен батальон от Ирак. Това поискаха четирима депутати от левицата и независимият депутат Стела Банкова в проекторешение, внесено в НС.
Искането е мотивирано с аргумента, че решението на НС от 29 май 2003 година е за изпращането на българския пехотен батальон за мироопазваща мисия в Ирак, а в настоящия момент обстановката е коренно променена. Операцията вече е от военен характер и създава опасност за живота на българските бойци, както и риск от терористични атаки към България.
Четиримата депутати от левицата о.з. ген. Любен Петров, Андрей Пантев, Огнян Сапарев и Александър Паунов декларираха, че въпреки различията в официалната позиция на левицата, няма да напускат ПГ на Коалиция “За България” и никой от ръководството не е искал това от тях. Проф. Пантев подчерта, че позицията на четиримата е принципна и не е продиктувана от изтеглянето на военните контингенти на други европейски страни. “България не трябва да се превръща в булонката на Буш”, добави Александър Паунов.
Независимият депутат Стела Банкова, която също се подписа като вносител обвини изпълнителната власт, че никой няма смелостта да застане с открита и честна позиция и се прехвърлят отговорности, когато български войници загиват в Ирак. Вносителите признаха, че не се надяват искането им да бъде одобрено от парламента.


Дарик радио, вечерна обзорна емисия новини в 18 часа
Посланикът на САЩ Джеймс Пардю очаква мандатът на българските войски в Ирак да остане същия и след обсъждането му. Пардю допълни, че САЩ нямат никакви тревоги за България като съюзник.
Жалко е, според американския посланик, че някои хора взеха решение да изтеглят своите войски от Ирак, но това си е тяхно национално решение и отражение на политическата инструкция. САЩ са много благодарни за подкрепата на всички съюзници до този момент. Ситуацията там сега е трудна и досега те се справят добре. Джеймс Пардю бе в Пазарджик, за да се запознае на място с изпълнението на програмата “Да помогнем заедно на хората от третата възраст” с подкрепата на Министерството на земеделието на САЩ и Американския червен кръст.


БНТ, "Панорама"
Може би българското общество не беше наясно, че в Ирак се води война, каза политолог
Според мен днешната смърт на българския рейнджър Димитър Димитров е сигнал, че войната в Ирак се ожесточава. Може би е сигнал затова, че българското общество не беше наясно, че в Ирак се води война. Това заяви в предаването “Панорама” на БНТ политологът Антоний Тодоров.
“Според мен преосмислянето на това, може да доведе до единствените възможни политически решения, които да отговорят на такива предизвикателства. Българският батальон е боен батальон. Оттук целият дебат за промяната на мандата на контингента трябва да се води в друга светлина”, допълни Тодоров.


Агенция "Фокус"
26-годишният старши сержант Димитър Димитров е починал от раните си
Старши сержант Димитър Иванов Димитров, който бе убит днес при престрелка в Кербала, е от Горна Оряховица. Роден е на 25 април 1978 г. в град Полски Тръмбеш. Завършил е Центъра за подготовка на кадрови сержанти във Велико Търново със специалност “свързочни войски”. В Българската армия е назначен за сержант от 12 август 1999 г., а от 1 октомври 2000 г. е повишен в звание старши сержант. Последната заемана длъжност е “Старши оператор” в под. 34 010 – Горна Оряховица. Старши сержант Димитров не е семеен. Родителите му също живеят в Горна Оряховица.
Той е бил ранен в главата след като днес в 11.50 ч. наши военнослужещи са попаднали на засада и са били обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие. Атаката е станала докато са се завръщали към базата от изпълнение на задача по охрана на кметството на град Кербала, съобщи нашият кореспондент в Ирак Драгомир Петков. Българските военнослужещи са отвърнали на огъня.
Поразен е бил транспортният автомобил ЗИЛ-131.
На старши сержант Димитър Иванов Димитров е била оказана незабавна медицинска помощ на място, след което е бил транспортиран в база “Джулиет”. В 12.55 ч. старши сержант Димитров бе евакуиран с вертолет във военнополева болница. Той бе на командно дишане, но по-късно е починал от раните си.


Фокус
Старши сержант Димитър Димитров е починал от раните си
Старши сержант Димитър Иванов Димитров, който бе убит днес при престрелка в Кербала, е от Горна Оряховица и е служил в свързочното поделение в града. Родителите му също живеят в Горна Оряховица. Димитров не е женен.
Той е бил ранен в главата след като днес в 11.50 ч. наши военнослужещи са попаднали на засада и са били обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие. Атаката е станала докато са се завръщали към базата от изпълнение на задача по охрана на кметството на град Кербала, съобщи нашият кореспондент в Ирак Драгомир Петков. Българските военнослужещи са отвърнали на огъня.
Поразен е бил транспортният автомобил ЗИЛ-131.
На старши сержант Димитър Иванов Димитров е била оказана незабавна медицинска помощ на място, след което е бил транспортиран в база “Джулиет”. В 12.55 ч. старши сержант Димитров бе евакуиран с вертолет във военнополева болница. Той бе на командно дишане, но по-късно е починал от раните си.


Бета, Сърбия
Бета: Български войник загина в Ирак
Български войник, който беше тежко ранен в иракския град Кербала, е починал от раните си, предаде сръбската агенция “Бета”. Димитър Димитров е бил ранен в главата, докато се е връщал в базата “Кило”. Той е бил част от патрул, срещу който е бил открит огън с автоматично оръжие и минохвъргачки. Войниците, които са пътували с камиона, са отговорили на огъня, съобщи българското Министерство на отбраната. Раненият войник е бил първо прехвърлен в болницата “Лима” в Кербала, а след това с хеликоптер в Багдад.
Димитров е шестият български войник, загинал в Ирак. Петима войници загинаха миналия декември, а няколко десетки бяха ранени при самоубийствено нападение срещу българската база в Кербала.
През миналата нощ българската база “Кило” беше подложена на обстрел, но при това нападение нямаше ранени, допълва министерството.
Петима български депутати внесоха в парламента резолюция за изтегляне на българските войници от Кербала до 10 юни. България има около 480 войници в Ирак.
Началникът на Генералния щаб на българската армия Никола Колев съобщи, че 23 войници ще се завърнат от Ирак, като една от причините са възможните последици за психическото здраве на войниците.


Макфакс, Македония
Макфакс: В Кербала беше убит още един български войник
Български войник е бил убит в иракския град Кербала, предаде македонската агенция Макфакс. Войникът Димитър Димитров е починал от раните си, получени при престрелка с иракски бунтовници в Кербала. Димитров е патрулирал заедно с още няколко войници. Патрулът се е натъкнал на засада и срещу войниците е бил открит огън с автоматично оръжие и гранатомети. През изминалата нощ българският контингент в Кербала два пъти беше обстрелван с минометен огън, жертви нямаше.
В края на миналата година срещу българските войници, разположени в базата “Кило”, беше извършено терористично нападение, когато при експлозията на кола-бомба загинаха петима войници.


АФП
АФП: Български войник загина в деня, в който депутати внесоха предложение за изтегляне от Ирак
Българският войник, който беше ранен по-рано днес в главата при престрелка в свещения за шиитите иракски град Кербала, почина от раните си, съобщиха от българското Министерство на отбраната, както по-рано предаде АФП.
Това е шестата българска жертва в Ирак, след като на 27 декември миналата година петима български войници загинаха при експлозия на кола-бомба във военната база в Кербала.
Българският контингент в Кербала се намира под полско командване.
Старши сержант Димитър Димитров е издъхнал в болницата от раните си. Смъртоносният куршум е попаднал между защитната жилетка и каската на войника, уточниха от Министерство на отбраната.
Инцидентът е станал, когато български военнослужещи, които се връщали към базата си, попаднали на засада и били обстреляни с автоматично оръжие. Според информацията, те отвърнали на огъня.
България разполага с 450 свои военнослужещи в Кербала.
В петък петима депутати внесоха в парламента предложение за изтеглянето на българския контингент от Ирак до 10 юли.
По-рано началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев съобщи, че 23-ма военнослужещи са подали рапорти за връщане в родината.
В сряда, в телефонен разговор с американския държавен секретар Колин Пауъл, българският външен министър Соломон Паси потвърди, че България ще спази поетите ангажименти в Ирак и няма да изтегли контингента, припомня агенцията.


Fuerteventura Digital
Fuerteventura Digital: Български военнослужещ беше прострелян смъртоносно в главата в Кербала
Български военнослужещ, улучен в главата при засада в свещения за шиитите град Кербала, почина по-късно от получените рани, съобщи високопоставен представител на българския парламент, цитиран от испанското електронно издание Fuerteventura Digital. Информацията, съобщена малко преди това от кореспондента в Кербала на българската информационна агенция “Фокус”, беше потвърдена от председателя на парламентарната комисия по външна политика отбрана и сигурност Венко Александров.
При завръщане в базата след изпълнение на задача по охрана, военен автомобил с български войници е бил атакуван с гранатомети и автоматично оръжие, съобщиха от Министерството на отбраната на България. Българските военнослужещи са отвърнали на огъня, се уточнява в изявлението на ведомството. По-късно стана ясно, че загиналият е старши сержант Димитър Димитров.
Петима войници от българския контингент в Ирак бяха убити на 27 декември при експлозия на кола-бомба в българската база.


Los Portales
Los Portales: Български войник беше улучен в главата при засада в Кербала
Български военнослужещ, улучен в главата при засада в свещения за шиитите град Кербала, почина по-късно от получените рани, съобщи високопоставен представител на българския парламент, цитиран от електронното издание Los Portales. Информацията, съобщена малко преди това от кореспондента в Кербала на българската информационна агенция “Фокус”, беше потвърдена от председателя на парламентарнат комисия по външна политика отбрана и сигурност Венко Александров.
При завръщане в базата след изпълнение на задача по охрана, военен автомобил с български войници е бил атакуван с гранатомети и автоматично оръжие, съобщиха от Министерството на отбраната на България. Българските военнослужещи са отвърнали на огъня, се уточнява в изявлението на ведомството. По-късно стана ясно, че загиналият е старши сержант Димитър Димитров.
Петима войници от българския контингент в Ирак бяха убити на 27 декември при експлозия на кола-бомба в българската база.


Edicom, Швейцария: Шиити раниха смъртоносно български войник
Шиитски бунтовници атакуваха военен в южния иракски град Кербала, като раниха смъртоносно един български войник, съобщава швейцарската агенция Edicom, като се позовава на информация на АП.
Според информация на полското командване, конвоят се е състоял от военнослужещи от България, Полша, Литва и Латвия.
От българското Министерство на отбраната потвърдиха информацията за смъртта на войника, посочва агенцията.
Същевременно днес, петима депутати внесоха в парламента в София предложение за изтеглянето на българския контингент от Ирак до 10 юли, посочва още агенцията.


АФП: Един български войник беше убит, а девет иракчани и един иранец бяха ранени в Кербала
Един български войник беше убит, а девет иракчани и един иранец бяха ранени при днешната престрелка между бунтовници от Армията на Махди и коалиционни части в Кербала, съобщава АФП, като се позовава на информация на медицински източници. По-рано говорителят на полската дивизия Савомир Валенчиковски потвърди информацията за смъртта на българския войник, който издъхна от раните си, след като беше тежко ранен в главата.
Според разказите на очевидци, сред ранените има четирима цивилни иракчани,останалите петима са военни.
Престрелката е възникнала в центъра на Кербала, на около километър от мавзолея на имам Хюсеин, малко преди петъчната молитва, за която обикновено се събират хиляди поклонници, към 12.10 часа местно време, посочва агенцията.


Nouvel observateur: Шиитски бунтовници атакуваха военен конвой в Кербала
Шиитски бунтовници атакуваха военен конвой в южния иракски град Кербала, като убиха един български войник, съобщава електронното издание на френския вестник Nouvel Observateur.
Изданието се позовава на информация на говорителя на полското командване, подп. Роберт Стржелецки.
Според информацията, конвоят се е състоял от войници на България, Полша, Латвия и Литва.
Българският министър на отбраната Николай Свинаров изключи възможността за изтегляне на българския контингент от Ирак, като заяви, че българският контингент ще продължи да участва в операции в Ирак, “за да се пребори с тероризма”.
Същевременно, петима български депутати внесоха в парламента предложение за изтеглянето на българския контингент от Ирак до 10 юли, посочва изданието.


ИТАР-ТАСС: Пламен Панайотов свика спешно заседание в София във връзка със ситуацията в Кербала
Българският войник, който беше ранен по-рано днес в главата, почина, съобщи руската агенция ИТАР-ТАСС.
Старши сержант Димитър Димитров стана жертва на въоръжено стълкновение между български военнослужещи и шиитски екстремисти в иракския град Кербала, където е разположен българският контингент. Конвоят е попаднал в засада и е бил обстрелян с гранатомети и автоматични оръжия.
Във връзка с трагичния инцидент българският вицепремиер Пламен Панайотов свика спешно заседание в София на министрите на отбраната и на външните работи Николай Свинаров и Соломон Паси, както и на началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев. Заседанието ще има за цел да анализира подробно ситуацията в Кербала, посочва агенцията.
ИТАР-ТАСС припомня, че в края на миналата година при атака на българската военна база в Кербала загинаха петима военнослужещи.


Ал Джазира: Армията Махди отвръща на атака от коалицията в Кербала, един български войник е убит
Един български войник от водената от Полша международна дивизия е бил убит при престрелка с бойци на Армията Махди, предаде Ал Джазира, като се позова на свой кореспондент.
Очевидци са съобщили за експлозии в различни части на града.
Според източници от местната болница петима цивилни и петима бойци на Армията Махди са били ранени при престрелката, продължила половин час.
Кореспондент на АФП съобщи за изгорени автомобили на коалиционните сили.
След престрелката, бойци на Армията Махди са съобщили, че те са отвърнали на атака от страна на коалиционните сили. Според коалиционните сили, българският патрул, който се е завръщал в базата си, е бил нападната от засада с минохвъргачка и автоматично оръжие. “Патрулът е отвърнал на огъня”, се казва в изявлението на коалицията.


Swissinfo: Български войник беше убит при престрелка в Кербала, петима иракчани са ранени
Български войник беше убит при престрелка с шиити в южния иракски град Кербала, съобщава швейцарската агенция Swissinfo.
Българските военнослужещи, които се връщали от военна задача, попаднали в засада.
Според очевидци, кола на коалиционните части била унищожена по време на престрелката, а петима иракчани били ранени. Престрелката продължила близо час.


TSR, Швейцария: Български войник загина в Кербала
Български войник беше убит в Кербала при престрелка с шиити, съобщи швейцарската телевизия TSR.
Според очевидци, по време на възникналата престрелка са били ранени и петима цивилни иракчани.


АФП: Български войник загина в деня, в който депутати внесоха предложение за изтегляне от Ирак
Българският войник, който беше ранен по-рано днес в главата при престрелка в свещения за шиитите иракски град Кербала, почина от раните си, съобщиха от българското Министерство на отбраната, както по-рано предаде АФП.
Това е шестата българска жертва в Ирак, след като на 27 декември миналата година петима български войници загинаха при експлозия на кола-бомба във военната база в Кербала.
Българският контингент в Кербала се намира под полско командване.
Старши сержант Димитър Димитров е издъхнал в болницата от раните си. Смъртоносният куршум е попаднал между защитната жилетка и каската на войника, уточниха от Министерство на отбраната.
Инцидентът е станал, когато български военнослужещи, които се връщали към базата си, попаднали на засада и били обстреляни с автоматично оръжие. Според информацията, те отвърнали на огъня.
България разполага с 450 свои военнослужещи в Кербала.
В петък петима депутати внесоха в парламента предложение за изтеглянето на българския контингент от Ирак до 10 юли.
По-рано началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев съобщи, че 23-ма военнослужещи са подали рапорти за връщане в родината.
В сряда, в телефонен разговор с американския държавен секретар Колин Пауъл, българският външен министър Соломон Паси потвърди, че България ще спази поетите ангажименти в Ирак и няма да изтегли контингента, припомня агенцията.


Синхуа: Български войник беше убит в Ирак
Български войник почина от раните си след като беше ранен при засада срещу български патрул в Кербала, предаде китайската агенция Синхуа.
Старши сержант Димитър Димитров е бил ранен в главата и е починал в полевата болница, където е бил транспортиран, съобщи председателят на Комисията по външна политика на българския парламент Венко Александров.


АФП: Говорител на коалицията потвърди смъртта на български войник
Български войник е починал от раните си след престрелка в Кербала с бойци от Армията на Махди, съобщи полският говорител на коалиционните сили в града Славомир Валенчиковски, цитиран от АФП.
“Един български войник е бил ранен в главата. След като беше транспортиран в болница, той почина от раните си”, каза Валенчиковски. Той уточни, че българският патрул е попаднал на засада около обяд местно време.
Говорител на военното министерство в София съобщи, че българският патрул е бил обстрелян с минохвъргачка и автоматично оръжие. Патрулът е отговорил на огъня.
Български кореспондент в Кербала съобщи за смъртта на войника, а председателят на Комисията по външна политика на българския парламент Венко Александров потвърди информацията.


26-годишният старши сержант Димитър Димитров е починал от раните си
Старши сержант Димитър Иванов Димитров, който бе убит днес при престрелка в Кербала, е от Горна Оряховица. Роден е на 25 април 1978 г. в град Полски Тръмбеш. Завършил е Центъра за подготовка на кадрови сержанти във Велико Търново със специалност “свързочни войски”. В Българската армия е назначен за сержант от 12 август 1999 г., а от 1 октомври 2000 г. е повишен в звание старши сержант. Последната заемана длъжност е “Старши оператор” в под. 34 010 – Горна Оряховица. Старши сержант Димитров не е семеен. Родителите му също живеят в Горна Оряховица.
Той е бил ранен в главата след като днес в 11.50 ч. наши военнослужещи са попаднали на засада и са били обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие. Атаката е станала докато са се завръщали към базата от изпълнение на задача по охрана на кметството на град Кербала, съобщи нашият кореспондент в Ирак Драгомир Петков. Българските военнослужещи са отвърнали на огъня.
Поразен е бил транспортният автомобил ЗИЛ-131.
На старши сержант Димитър Иванов Димитров е била оказана незабавна медицинска помощ на място, след което е бил транспортиран в база “Джулиет”. В 12.55 ч. старши сержант Димитров бе евакуиран с вертолет във военнополева болница. Той бе на командно дишане, но по-късно е починал от раните си.


РИА Новости: Български войник беше убит при престрелка с шиити в Кербала
Български войник беше убит при престрелка с шиити в иракския град Кербала, съобщава РИА Новости, като се позовава на информация на българското Министерство на отбраната.
Български военнослужещи са попаднали в засада, когато се връщали към базата след изпълнение на военна задача в града. В хода на възникналата престрелка българският войник е бил ранен тежко в главата, в резултат на което по-късно починал от раните си, съобщава агенцията.


ABC News: Български войник е бил убит при засада в Кербала
Български войник е бил прострелян в главата при засада в иракския град Кербала и по-късно е починал от раните си, предаде ABC News, като се позова на българското Министерство на отбраната.


BBC: Убит български войник в Кербала
Раненият днес в Кербала български сержант Димитър Димитров е починал, съобщи агенция Фокус, която се позовава на собствения си кореспондент в Ирак. Димитров бе ранен при престрелка, възникнала след като български патрул попадна в засада около обед и бе обстрелван с гранатомети и автоматично оръжие


АФП: Депутатът Венко Александров потвърди информацията за смъртта на български войник в Кербала
Български войник, който беше ранен в главата по-рано днес, при престрелка в иракския град Кербала, е починал от раните си, съобщава АФП, като се позовава на информация на парламентарен източник.
Информацията, която бе съобщена от кореспондента на българската Агенция “Фокус” в Кербала, беше потвърдена от председателя на Парламентарната комисия по външна политика отбрана и сигурност Венко Александров.
Починалият войник е бил ранен в главата, след като по-рано днес български военнослужещи са попаднали на засада и са били обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие. Атаката е станала докато са се връщали към базата от изпълнение на задача по охрана на кметството на град Кербала. Българските военнослужещи са отвърнали на огъня, съобщиха от Министерство на отбраната.
Петима български войници бяха убити на 27 декември при експлозия на кола-бомба в българската база в Кербала, припомня агенцията.


Раненият в Ирак старши сержант е починал във военнополевата болница в Багдад в 14.15 часа местно време
Раненият в Кербала български рейнджър Димитър Иванов Димитров е починал във военнополевата болница в Багдад в 14.15 ч. местно време, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
Старши сержант Димитър Иванов Димитров е починал в резултат на нараняванията в областта на главата. Куршумът е минал между бронежилетката и каската на сержанта, вследствие на което е поразил тилната част на главата. Български лекар-анестезиолог със съответната апаратура е съпровождал ранения при транспортирането му и в болницата в Багдад.


АФП: Български войник загина в Ирак
Български войник, който беше ранен в главата по-рано днес при престрелка в иракския град Кербала, е починал от раните си, съобщава АФП, като се позовава на информация на източник от българския парламент.


Раненият при стрелбата днес в Кербала български войник е починал
Раненият при днешната престрелка в Кербала старши сержант Димитър Иванов Димитров е починал, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус” в Ирак Драгомир Петков.
Както “Фокус” съобщи по-рано днес в 11.50 ч. при завръщане от изпълнение на задача по охрана на кметството на град Кербала, наши военнослужещи са попаднали на засада и са били обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие. Поразен е бил транспортният автомобил ЗИЛ-131. Българските военнослужещи са отвърнали на огъня. При престрелката бе ранен старши сержант Димитър Иванов Димитров, на когото бе оказана незабавна медицинска помощ на място, след което е бил транспортиран в база “Джулиет”. В 12.55 ч. старши сержант Димитров бе евакуиран с вертолет във военнополева болница. Той бе на командно дишане, но по-късно е починал от раните си.


Български войник е ранен при престрелка в Кербала
При престрелка в Кербала е ранен в главата старши сержант Димитър Иванов Димитров, каза за Агенция “Фокус” говорителят на Министерството на отбраната Румяна Стругарова. Оказана му е незабавна медицинска помощ на място, след което е транспортиран в база “Джулиет”. В 12.55 ч. старши сержант Димитров е евакуиран с вертолет във военнополева болница. Той е адекватен, контактен, въпреки че е на командно дишане, уточни говорителят на министерството.
Инцидентът е станал в 11.50 ч. при завръщане от изпълнение на задача по охрана на кметството на град Кербала, наши военнослужещи са попаднали на засада и са били обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие. Поразен е бил транспортният автомобил ЗИЛ-131. Българските военнослужещи са отвърнали на огъня.


Най-малко 10 души са били ранени при днешните сблъсъци в Кербала
Петима шиитски бойци, четирима цивилни иракчани и ирански поклонник са били ранени при днешната престрелка в Кербала, предаде АФП, като се позова на твърдения на очевидци.
“Петима бойци и ирански поклонник бяха приети на лечение”, съобщи директорът на спешното отделение в болницата в Кербала.
Свидетели съобщиха, че четирима местни жители са били ранени и домовете им са били засегнати, след като “войници от страни от Източна Европа” от водената от САЩ коалиция са влезли в престрелка с поддръжници на радикалния шиитски духовник Муктада Садр.
Сблъсъците, в които са участвали бойци, верни на радикалния шиитски духовник Муктада Садр, са продължили около 30 минути.
Кореспондентът на АФП, станал свидетел на престрелката, е видял четирима ранени цивилни и останки на автомобил на коалицията. “Около 11.10 ч. българско време конвой на коалиционните сили е бил атакуван сградата на губернаторството” се посочва в изявление на многонационалната дивизия, като се допълва, че “патрулът е отвърнал на огъня”.
Посочва се, че подкрепление от 1-ва бойна бригада, съставена от полски, български, латвийски и литовски войници, е било изпратено, за да осигури сградата на губернаторството и прилежащите й пространства.
На обектите, които се охраняват от българските военни в Кербала няма престрелка, каза за Агенция “Фокус” говорителят на Министерството на отбраната Румяна Стругарова. По информацията, с която разполага, престрелка има около сградата на губернатора на града, която не е под охрана на нашия контингент. Стругарова допълни, че следобед се очаква повече информация по случая.
По-рано АФП съобщи, че около 11.00 ч. (българско време) в Кербала е избухнала престрелка между силите на коалицията и милициите на радикалния шиитски духовник Муктада Садр.
В Кербала са разположени полският, българският и литовският военни контингенти. Сблъсъците по всяка вероятност са избухнали около сградата на местната администрация, зданието на религиозната фондация на Садр и джамията Ал Мохаям, контролирана от последователи на Садр.
В сряда и в четвъртък коалицията е планирала да разпространи листовки в града, в които да отправи призив към милициите на Садр да сложат оръжие и да се изтеглят от обществените сгради. В листовките е
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ ДАДЕ ШЕСТА ЖЕРТВА В КЕРБАЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди