изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:25 EEST
НИКОЛА ФИЛЧЕВ МАХА АПЕЛАТИВНИЯ ПРОКУРОР ВАСИЛ МИКОВ    
ОбществоГлавният прокурор Никола Филчев е направил писмено предложение за смяна на варненския апелативен прокурор Васил Миков.

Това съобщи министърът на правосъдието Антон Станков, който бе на работно посещение във Варна вчера. Поводът бе лекцията, която изнесе пред студенти от Варненския свободен университет във връзка с промените в съдебната система. Според депозирания в деловодството на Висшия съдебен съвет документ за наследник е предложен сегашният окръжен прокурор на Варна Лъчезар Добрилов, уточни министър Станков. Според него това е единственото предложение за кадруване във варненските съдилища, направено до момента. Промените се налагат във връзка с приемането на новия Закон за съдебната власт. Недоразуменията между Филчев и Миков имат неколкогодишна история. През това време главният прокурор изпращаше регулярни проверки на апелативния, който пък ги оправдаваше с тоталитарните и деспотични методи на управление на шефа си. Юристи си спомниха вчера, че през 2000 г. Висшият съдебен съвет се е произнесъл, че Филчев оказва недопустим психологически натиск върху Миков на работното му място. Висшите магистрати са препоръчали тогава в едномесечен срок главният прокурор да представи мотивите за поведението си към варненския апелативен прокурор.

Името на Миков се спрягаше още щом стана ясно, че ще има кадрови рокади в съдебната система. Тогава близки до правните среди коментираха, че Миков ще трябва "да плати" за публично изразеното си неодобрение на главния прокурор. Беше повече от ясно, че ще се стигне дотук, каза в телефонен разговор Васил Миков. Той отказа да коментира в подробности предложението на главния прокурор да бъде отстранен от длъжността, която заема. Според перфектно информирани източници от столицата предстои да бъдат внесени предложения за рокади на варненския апалетивен съдия Божидар Манев и на председателя на Варненския окръжен съд Душана Здравкова. Както в."Черно море" пръв писа преди месеци за местата им, и към момента се спрягат съответно името на члена на Висшия съдебен съвет и апелативен съдия Виолета Бояджиева и на шефката на търговското отделение на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян. Вчера не беше потвърдена официално информацията, че за мястото на Добрилов готвели сегашния председател на Варненската районна прокуратура Георги Манасиев.

Вчера министър на правосъдието Станков съобщи, че ще стане гарант срещу незаконните ротации в съдилищата. Той обясни, че в длъжността си има достатъчно правомощия и механизми, които щял да използва.
 


Сходни връзки

НИКОЛА ФИЛЧЕВ МАХА АПЕЛАТИВНИЯ ПРОКУРОР ВАСИЛ МИКОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди