изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:04 EEST
ДЪРЖАВАТА НАТИСКА БИЗНЕСА ЧРЕЗ РАЗРЕШИТЕЛНИ И ЛИЦЕНЗИ    
ИкономикаТази предпоставка за корупция може да се преодолее, ако държавата прехвърли тези дейности на браншовите организации, смята председателят на Съюза за стопанска инициатива Борислав Борисов

Съществуват предпоставки за оказване на натиск върху бизнеса от страна на държавната администрация при издаване на лицензи и разрешителни, каза пред журналисти в Добрич председателят на Съюза за стопанска инициатива Борислав Борисов. Оплаквания от членове на работодателската организация за искани подкупи от държавни служители имало, но те не били официални, а при разговори в неофициални срещи. Никой не е подал жалба или писмено оплакване, поясни Б. Борисов. Относно размера на исканите подкупи добави, че те зависели от ранга, хората, проблемите.
Наличието на около 400 разрешителни и лицензионни режима е предпоставка за корупцията в държавната администрация, смята председателят на ССИ. Той посочи, че в България, за да стартира един бизнес, са нужни от 8 до 12 месеца и над 20-25 разрешителни. Фактът, че искаш разрешително, а администрацията може да те забави, е достатъчен, за да изгубиш бизнеса преди още той да е стартирал, поясни Б. Борисов. Затова работодателите настояват държавата постепенно да прехвърли лицензионните и разрешителни режими на браншовите организации. Никой по-добре не знае дали определена фирма отговаря на изискванията, или не, каза Б. Борисов. Проблемът обаче идвал от това, че в България браншовите организации не били регламентирани. Затова се предвижда внасяне в парламента на проектозакон за браншовите организации.
Относно изразеното от вицепремиера Лидия Шулева неотдавна в Добрич становище, че заплащането за добър специалист трябва да е поне 500 лева, Б. Борисов обясни, че ССИ няма нищо против това възнаграждението да е съобразено с качествата на специалиста. Проблемът обаче бил в това, че у нас квалифицираната работна ръка буквално изчезвала и българският бизнес не разполага с добри кадри.

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА НАТИСКА БИЗНЕСА ЧРЕЗ РАЗРЕШИТЕЛНИ И ЛИЦЕНЗИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди