изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:28 EET
МАРТИН И НИКОЛАЙ ОТ ДОБРИЧ - ОБРАЗЕЦ ЗА ДЕТСКО ПЕЕНЕ    
КултураТакава е била оценката на композитора проф. Виктор Чучков - председател на журито на конкурса "Сладкопойна чучулига" в Бургас, за представянето на двама от изпълнителите от нашия град

Изключително висока оценка за представянето на индивидуалните изпълнители от детска градина "Бодра смяна" в Добрич е дал председателят на журито на конкурса "Сладкопойна чучулига" проф. Виктор Чучков - председател на Съюза на композиторите в България. Както НДТ писа, в първа възрастова група Мартин Димитров /6 г./ зае първото място в 21-то издание на националния конкурс за детска песен в Бургас, а другите две деца от същата градина - Николай Марков /4 г./ и Веселина Гайдарова /5 г./, бяха класирани на второ място.

Вокалната група "Славейче" на "Бодра смяна" пък зае третото място. За първи път бе присъдена награда за вокален педагог, която бе връчена на Стефка Димитрова - ръководител на "Славейче" и на индивидуалните изпълнители от детската градина.
Общо около 150 деца от цяла България - Бургас, Добрич, Сливен, Стара Загора, Русе и др., взеха участие в конкурса. Те се състезаваха в две възрастови групи - до 7 години и от 7 до 14 години. Всяко едно от децата се представи с две песни - една по избор и една от фонда на "Сладкопойна чучулига".

В състава на журито бяха включени журналист от БНР, музикални педагози от Бургас, представител на РИО. Конкурсът се проведе под патронажа на кмета на Бургас Йоан Костадинов, организатори са Министерството на културата, общината, сдружение "Сладкопойна чучулига", БНТ и Съюзът на българските композитори. До преди две години конкурсът бе само за автори на детска песен, от м.г. за индивидуални изпълнители, а от тази - и за вокални групи.

След приключване на конкурсната част в община Бургас се проведе среща на вокалните педагози с организаторите и журито. На нея проф. Чучков е посочил критериите, по които са оценявани изпълнителите, разказа за НДТ Стефка Димитрова. Според композитора, важно е било подборът на песента да съответства на възрастта на детето, на неговото усещане за песен. На следващо място е поставил излъчването на детето, както и точното изпълнение. Най-важно обаче според професора било да се запази индвидуалността му. Проф. Чучков посочил, че истински талантливият вокален педагог не се стреми да превърне детето в свое копие, а да открие и да покаже неговата индивидуалност.

"Като потвърждение на тези си думи той посочи Мартин и Николай - разказа С. Димитрова. - Проф. Чучков каза, че те са образец за детско пеене. Независимо, че децата са изпълнили една и съща песен, всяко от тях е изградило свой образ в песента и по този начин е спечелило публиката". На срещата в община Бургас организаторите на конкурса са споделили бъдещите си намерения за провеждането му. Една от идеите била в него да се изпълняват само детски песни от фонда на "Сладкопойна чучулига", но от всичките му издания. "Целта на организаторите е тези песни, писани специално за деца, да стигнат до самите тях" - сподели С. Димитрова.

Това не е първият успех на деца от ЦДГ "Бодра смяна" на конкурса "Сладкопойна чучулига". Миналата година Татяна Желязкова спечели първа награда в първа възрастова група и единствената награда за артистично присъствие. Брат й пък - Симеон Желязков, бивш възпитаник на градината, стана първи във втора възрастова група. Само три месеца по-късно Татяна грабна три награди в конкурса "Сезони", също в Бургас.

"В нашата детска градина от пет години работата ни е насочена към приобщаване на децата към различните видови изкуства" - сподели пред НДТ директорът на "Бодра смяна" Мария Христова. Тя допълни, че в градината има детско училище за звезди, две ателиета по изобразително-творчески дейности, клуб по народни танци, по художествена гимнастика и модерни танци, хор на момчетата. "Ние активно работим за развитие на творческите заложби на децата, да им дадем шанс за стъпят на голямата сцена и да участват в национални и международни изяви" - допълни М. Христова.

 


Сходни връзки

МАРТИН И НИКОЛАЙ ОТ ДОБРИЧ - ОБРАЗЕЦ ЗА ДЕТСКО ПЕЕНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди