изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:31 EEST
Проектът в помощ на старите хора да продължава с местни ресурси    
НовиниНа кратко посещение в Добрич вчера бе ръководителката на Регионалната Делегация на Американския червен кръст за Югоизточна Европа Сюзън Савидж. След работните срещи в Областния съвет на БЧК и разговорите с неговия директор д-р Артюн Еринозов и екипа на проекта "Да помогнем заедно на хората от третата възраст ", реализиран тук втора година с финансовата подкрепа на АЧК, тя бе любезна да отговори на нашите въпроси.

- Какви са впечатленията Ви от първото гостуване в Добрич и по-конкретно - от осъществяването на проекта в помощ на старите хора?
- Радвам се, че имам възможност да видя с очите си вашия богат край. Спецификата на региона може да се открие и в хранителната банка по проекта ни с БЧК, където - както вече видяхме, участват с дарения като партньори по нашия проект и някои селскостопански кооперации, наред с други местни фирми и производители. Убедих се, че обществеността в Добрич е активна в отношението си към старите хора. Това означава, че след изтичане на първата година - при която основно ние финансирахме подпомагането на най-бедните хора от третата възраст, преминаваме успешно към етапа на привличане на инвестиции и ресурси от местната общност, от бизнес средите в региона. А след известно време, когато програмата ни за финансиране напълно приключи, този устойчив модел ще продължи да съществува.Такава е и целта, която сме си поставили. Смятам, че нашата роля и участието на другите чуждестранни организации, предоставили средства, е не само да финансират, а преди всичко да научат българските партньори по проекта със собствени сили да продължават да работят в тази посока. Защото ако година след година ние единствено осигуряваме пари по програмата за помощ на хората от третата възраст, това ще ви създаде зависимост от нашето финансиране. Голямата ни цел е подпомагането с продукти и услуги на най-нуждаещите се да продължи в дългосрочен план, да привлечете като участници обществеността, представителите на бизнеса, общината - която от своя страна да предостави бюджетни средства за финансиране на тази дейност. Това е много по-лесно и ефективно да се направи, след като в БЧК вече е създадена за целта необходимата система, изграден е работещ механизъм, привлечени са доброволци, натрупан е ценен опит.
- Проектът "Да помогнем заедно на хората от третата възраст" ли е най-мащабният сега в дейността на АЧК в България?
- Да, в момента това е най-големият ни проект в социалната сфера. Преди това реализирахме предимно програми за раздаване на хранителни продукти в помощ на най-бедните слоеве от населението. Докато този мисията на този проект е той да продължи във времето и да стане устойчива практика и след като приключи външното финансиране. Да се използват по-нататък ресурсите от местните организации, постигнатите резултати, натрупаният опит и информация. Ако не успеем всички заедно в това, ще бъде тъжно - преди всичко за хората, които очакват тази помощ, за да оцелеят.
- Вие работите от една година в страната ни. Какво Ви харесва и какво - не, в България?
- Имате невероятна природа! Винаги, когато пътуваме, възкликвам в себе си: колко е красиво! А онова, което не ми харесва, е как българите постоянно говорят, че страната им е бедна. Това е като че ли своеобразно оправдание да не поемате отговорността да я направите такава, каквато би могла да бъде. Мисля, че в много отношения България е една богата страна - ако хората тук биха използвали по-добре националните ресурси.

Елена БЪЧВАРОВА
 


Сходни връзки

Проектът в помощ на старите хора да продължава с местни ресурси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди