изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:13 EEST
"У ДОМА СИ ИМАМ ГАЙДИЧКА И СИ ПОСВИРВАМ ЗА УДОВОЛСТВИЕ"    
КултураПред НДТ - известният добрички музикант Атанас Генчев. Днес в младежкия дом ще се състои юбилеен концерт по повод неговата 80-годишнина



- Г-н Генчев, Вашата страст към кавала тръгва още от 5-6 годишна възраст. Но какви събития съпътстваха живота Ви в професионално отношение, за да се превърнете в едно от значимите имена в музика +ната култура на Добрич?
- Наистина, на кавал свиря още от много малък. Закърмен съм с него. Бях на десет години, когато моите съселяни от Лесово започнаха да ме вземат по кръщенета и рождени дни. После започнаха и на хо рото да ме карат. Но всъщност аз свиря още на кларинет, саксофон, гайда, гъдулка и др.
През 1941 г. постъпих като музикантски ученик в Духов оркестър при 46-ия пехотен полк-гр. Добрич. С него участвах в двете фази на Отечествената война. Пет години по-късно с изпит влязох в милицион ерския Духов оркестър в Пловдив и станах помощник-солист на известния кларнетист и саксофонист Димо Колев. След завръщането ми в Добрич, отново станах солист-кларнетист във Военния духов орЕ
*естър. После работих като първи кларнетист в градския симфоничен оркестър. През 1963 г., при неговото съкращаване бях един от организаторите за сформиране на Духовия оркестър и предложих за не гов диригент Иван Стоянов, на когото станах заместник.
В същото време 19 години от живота си посветих на кръжока за народни инструменти към Пионерския дом. Може да се каже, че направих и първата крачка за създаване на Добруджанския ансамбъл.
- Вашата работа не е останала незабелязана не само на регионално, но и на национално ниво. Какви отличия имате?
- Удостоен бях с ордените "Кирил и Методий" I и II степен. Получих "Бронзова лира" от Съюза на музикалните дейци, имам златни медали от четири ученически национални фестивали. Удостоен съм също с Орден за храброст II степен от фронта, както и с други юбилейни медали.
- Като всеки учител, и Вас най-много Ви радват постиженията на Вашите ученици. Разкажете ни повече за тях.
- 32-ма мои ученици обучих и изпратих в музикалното училище в Котел. Сега те работят по оркестри не само в Добрич, но и в цялата страна. Това са Атанас Колев - солист в Българското радио и телевиз (я, Цветан Маринов - диригент на народен оркестър при ансамбъл "Тракия" в Пловдив, Иван Костов - гъдулар в академичния оркестър в Пловдив и много други, които наистина ме карат много да се гордеЕ
? с тях.
Бих споделил с Вас и една случка. Известният добруджански композитор Петър Крумов преди ходеше редовно на приемните изпити в Котел. Връща се от един тях, среща ме на улицата и ми казва: "Наско, влиза на изпит кавалджия. Комисията го пита откъде е и на кого е ученик. Той отговаря - от Добрич, на - Атанас Генчев. След него влиза гъдулар - същата ситуация. После - гайдарджия и отново се повт аря диалогът. Тогава директорът се обърна към мен и ме попита: "Крумов, какъв е този човек?". Аз им отговорих: "Той е кларнетист". А те избухнаха в смях.
- Сред инструментите, които владеете, кой изисква най-голям майсторлък?
- Кларинетът. Това е богат инструмент, с голям диапазон. Може да се "впрегне" и в класическа, и в народна музика.
- Сега, когато сте на пенсионна възраст, по какъв начин запазвате досега си с музиката?
- Аз приех пенсионирането си много нормално, не съм преживявал стресове. У дома си имам гайдичка и от време на време си посвирвам - ей така, за удоволствие.

 


Сходни връзки

"У ДОМА СИ ИМАМ ГАЙДИЧКА И СИ ПОСВИРВАМ ЗА УДОВОЛСТВИЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди