изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:07 EEST
РЕГИОНАЛЕН СЪЮЗ ЩЕ ОБЕДИНИ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ    
ОбществоДейността си през 2003 г. отчете вчера Областният съюз на инвалидите в Добрич.

Регионален съюз на хората с увреждания, който ще бъде клон на Националния съюз, ще бъде учреден на 3 май в Добрич.

Това съобщи вчера председателят на Областния съюз на инвалидите в Добрич по време на годишното отчетно събрание на Управителния съвет на организацията. Сред учредителите на Регионалния съюз на хората с увреждания ще бъдат Областният съюз на инвалидите, Първичната съюзна организация на слепите, сдружение на инвалидите "Надежда", Районното дружество на слепо-глухите, Центърът за социална рехабилитация в Добрич, Кооперацията на инвалидите, фондация "Св. Николай Чудотворец".

Целта на новата структура ще е да обедини организациите на хора с увреждания за решаване на възникнали проблеми. Като пример М. Радичков посочи предложените промени от група народни представители в закон, касаещ хората с увреждания, известен като закона "Цеков". "Законът вече е минал на първо четене и ако бъде приет инвалидите ще бъдат лишени от някои от придобивките си" - каза М. Радичков.

През миналата година са укрепнали организациите на инвалидите в Добрич, Балчик, Генерал Тошево и в няколко добрички села, стана ясно от отчетния доклад за дейността на Областния съюз на инвалидите през 2003 г. Като водеща организация бе посочено сдружение "Надежда" в Добрич. Стана ясно, че благодарение на подписан договор за сътрудничество между "Надежда" и ШУ "Еп. Константин Преславски" в момента в специалността "Информационни технологии" се обучават 41 студенти.

По линия на социалното подпомагане бе отчетено снабдяването с твърдо гориво на инвалиди, осъществено благодарение на организациите в Тервел, Балчик, Генерал Тошево и с. Стожер. Хора с увреждания от Ген. Тошево са били подпомогнати с хранителни продукти благодарение на Добруджанския земеделски институт, в Стожер пък са получили макарони и олио. 60 души от Добрич са получили хранителни пакети от "Ротари клуб", в с. Бенковски обувна фирма е подпомогнала със средства инвалиди и социално слаби.

През м.г. през медицинския кабинет на сдружение "Надежда" са преминали 118 инвалиди от цялата област, те са получили лекарства, предоставени от ОС на БЧК на стойност около 12000 лева. Добра оценка бе дадена в отчетния доклад на снабдяването с помощни средства на инвалидите, което се осъществява от Центъра за социална рехабилитация.

На хората с увреждания през м. г. са осигурени 89 инвалидни колички, 61 тоалетни стола, 37 стола за баня, 77 подлакътни патерици и др. Бяха отчетени трудностите при осигуряване на трудова заетост на хората с увреждания. Благодарение на доброто сътрудничество на "Надежда" с дирекция "Бюро по труда" в Добрич към сдружението на работа са назначени 6 души.
 


Сходни връзки

РЕГИОНАЛЕН СЪЮЗ ЩЕ ОБЕДИНИ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди