изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:07 EEST
В ДОБРИЧКО 600 000 ДЕКАРА СА ЗАСТРАШЕНИ ОТ ЖИТНА ДЪРВЕНИЦА    
ИкономикаНеобработените площи срещу вредителя причиняват 35 млн. лева загуби годишно


Около 3 милиона декара с пшеница в страната се очаква тази година да бъдат нападнати от житна дървеница. Прогнозата на специалистите от Националната служба "Растителна защита" е, че най-много ще са засегнатите площи в Добричка област - 600 000 декара, което е една пета от всички застрашени посеви. Това съобщи вчера главният експерт в националната служба Екатерина Тонева, на среща в Добрич, в рамките на националната кампания "Зърното - това е животът!" Нейната цел е да се повишат средните добиви на зърнено-житните култури и качеството на зърното в страната. Посочено бе, че през м.г. у нас бе прибрано зърно само от II група по БДС - нещо, което трябва да се поправи до влизането ни в ЕС през 2007 г., подчерта Е. Тонева. И добави, че при недобра борба с вредител като житната дървеница, добивите намаляват с 30-40 процента, което носи щети от 35 млн. лева годишно на земеделието ни.
Статистиката на НС "Растителна защита" сочи, че популацията на житната дървеница има цикличност. През м.г. в страната засегнати са били 2 373 000 декара, прогнозата е през т.г. те да са 2 915 000 декара, като в областите Добрич, Варна, Русе, Силистра, Разград борбата с вредителя ще е задължителна.
При обследване на посевите с пшеница в Добричка област, които са 1 009 000 декара, в началото на седмицата са открити яйцекупчинки от вредна житна дървеница - 0 -1,5 броя на кв. метър. По-голяма е плътността на вредителя край гори и полезащитни пояси, съобщи началникът на регионалната служба "Растителна защита" Дарина Василева. Тя подчерта, че проблем за пшеницата се очертава острият воден дефицит. Последните валежи в Добричка област със стопанско значение са от 10-11 март. При обследванията е установено, че при 20 на сто от посевите е открита брашнеста мана, но по долните етажи на растенията. В отделни полета е открита и листна въшка - 0-5 броя на растение. Очаква се, че на част от полетата в областта ще се наложи да се води борба с този вредител.
 


Сходни връзки

В ДОБРИЧКО 600 000 ДЕКАРА СА ЗАСТРАШЕНИ ОТ ЖИТНА ДЪРВЕНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди