изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:09 EET
ДЕТЕ УМРЯ ОТ СИСТЕМНО НЕДОХРАНВАНЕ    
Общество8-годишният Синан от Тервел тежал само 7 килограма и 600 грама - колкото е теглото на 7-8-месечно бебе. Семейството му има общо пет деца, майката е бременна с шестото. Родителите казали пред социални работници, че доскоро момчето се хранело добре и предполагали, че става дума за наследствено заболяване

8-годишно дете от Тервел почина вчера в Детско отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич след системно гладуване. Синан Юсмен постъпил на лечение в крайно тежко състояние и въпреки положените усилия лекарите не са успели да спасят живота му.
Предния ден /сряда/ в 11.15 часа майката - Анка Стоянова Салим /28 г./, завела детето в Центъра за спешна медицинска помощ в Тервел, като казала, че е нахапано от куче. След направен консулт с педиатър и хирург момчето е изпратено на лечение в Добрич. Синан е приет в Детско отделение между 12 и 12.30 часа. Бил е в пълна кома, със затихващо дишане. Изследване на кръвната захар показало, че тя е несъвместима с живота - 0,2 при норма 3,5-5,5. Детето било с нарушено периферно кръвообращение, ръчичките и крачетата му били студени, температурата му - 33 градуса. Имало три рани в областта на таза, но лекарите не са категорични, че става дума за ухапване от куче. Според тях може да са дикубитални рани, получени от продължително залежаване.
Момчето тежало 7 килограма и 600 грама, тегло, нормално за 7-8 месечно бебе. "Това телесно тегло и липсата на всякаква подкожна мастна тъкан са белег за много продължително недохранване - коментира за НДТ началникът на Детско отделение д-р Йовчо Йовев. - А ниската кръвна захар говори, че поне от последния ден не е яло нищо". След като детето било сложено на изкуствено дишане, лекарите започнали мероприятия за повишаване на кръвната захар. Направено е всичко възможно за възстановяване на мозъчните функции, вливани са белтъци за временно компенсиране на лошото хранене. Въпреки всичко обаче в 6.15 часа вчера Синан починал.
Пред лекари в Детско отделение майката на момчето разказала, че сутринта тръгнала за мляко и оставила едно от другите й деца да гледа 8-годишното момче. По думите й, когато се върнала, то било излязло от къщата им и го намерила паднало пред нея. Пред медиците Анка Стоянова била категорична, че сутринта Сунан вървял, дори пеел.
Лекарите се съмняват в това, тъй като той е и с детска церебрална парализа и има контрактури на крайниците - не може да ги движи от ставите. За това му заболяване обаче Синан нито бил освидетелстван, нито бил воден на лекар.
Майката разказала още, че има общо шест деца и е бременна със седмото. Докато в отделението се борели за живота на детето й, Анка Стоянова побързала да излезе от болницата, за да запали цигара... Диагнозата, която са поставили лекарите в Детско отделение, е кахексия - крайно недохранване. При Синан те констатирали и синдром на бито и поругано дете, но в смисъл малтретирано чрез недохранване.
Д-р Йовев си спомня, че преди повече от десет години се е сблъскал с два подобни случая. При тях ниското тегло на децата било резултат от основно заболяване. Тогава едното от децата било спасено.
Семейството на починалото дете е наш постоянен контингент, каза за НДТ директорът на дирекция "Социално подпомагане" в Тервел Николай Илиев. Той допълни, че Анка и съпругът й Юсмен имат пет, а не шест деца, както казала в болницата майката. Шестото трябвало да се роди през май-юни. До май м.г. семейството получавало месечна помощ в размер на 183 лева. Тя била спряна, защото се родило петото дете и Анка започнала да получава майчинство. Едно от петте деца е настанено в Дом за медико-социални грижи, там е отрасъл и Синан докато навърши година и половина. Родителите получавали и детски добавки за по-малките деца, Синан и по-голямото не посещавали училище. На няколко пъти са им отпускани еднократни помощи. Със съдействие на дирекция "Социално подпомагане" в Тервел през месец м.г. май Юсмен започнал работа в частна фирма на минимална заплата, в момента продължава да работи там. Преди около две години семейството си купило къща.
В "Социално подпомагане" не са постъпвали сигнали от близки или съседи за някакви скандали в семейството или за тормоз над децата, каза за НДТ зам.-кметът на Тервел Дияна Илиева. Вчера социални работници на два пъти са посетили семейството за изясняване на случая. Другите три деца, които отглеждат Анка и Юсмен, били нормално развити, видимо хранени. Бащата разказал, че и починалото дете се хранело добре. Отскоро обаче започнало твърде често да ходи по малка нужда и да слабее. Родителите предполагали, че в случая става дума за някакво наследствено заболяване, защото братът на Юсмен бил болен от тежка олигохфрения. За него като личен асистент са грижела майка му. Директорът на "Социално подпомагане" Н. Илиев каза за НДТ, че работата на социалните работници по случая ще продължи.
 


Сходни връзки

ДЕТЕ УМРЯ ОТ СИСТЕМНО НЕДОХРАНВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди