изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:56 EEST
БАЛЧИКЛИИ ОСТАНАХА С ПРЪСТА В УСТАТА, СОФИЯ ИМ ВЗЕ И ДВОРЕЦА    
Култура Архитектурно-парковият комплекс "Двореца" в Балчик се преобразува в държавен културен институт, реши Министерският съвет, предаде БНТ.

В същото време общинските съветници на Балчик приеха петиция до правителството, в която се настоява "Двореца" да бъде управляван и стопанисван от общината. До няколко дни ще стартира и подписка сред жителите на Белия град в подкрепа на общинското решение.
Новият Държавен културен институт "Двореца" има право да осъществява дейности по опазване и популяризиране на културно-историческото наследство, осъществяване на културни дейности и прояви, трансгранично и регионално сътрудничество и туризъм. Все още обаче не е ясно дали тази промяна в статута ще реши конфликтите между "Двореца" и Университетската ботаническа градина , които не затихват вече 40 години. Искрите прехвърчат заради това, че Министерството на културата е собственик на земята, а правото на опазване на природното богатство е на ботаниците. Остава въпросът как да се разпределят приходите от такса вход.
Над 140 учени, български и чужди гости на комплекса са записали името си в подписка, организирана от Ботаническата градина да спре унищожаването на природното богатство, което от 50 години се съхранява и развива в Балчик. Служители на Министерството на културата, което стопанисва резиденцията на румънската кралица Мария са изкоренили 64 растения от 28 вида. Сега скатовете са пусти, а дългогодишният труд на ботаниците е унищожен. Според учените, следващата крачка е превръщане на местността в курортен комплекс с 60 двуетажни къщи, 3 басейна, 3 тенискорта, винарна и амфитеатър за 1000 души.

ФОКУС
 


Сходни връзки

БАЛЧИКЛИИ ОСТАНАХА С ПРЪСТА В УСТАТА, СОФИЯ ИМ ВЗЕ И ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди