изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:55 EEST
ОБЩИНА БАЛЧИК СИ ИСКА ДВОРЕЦА    
Общество
Тя прие специална петиция за това. Депутатът Антония Първанова обеща подкрепа. Правителството обяви "Двореца" за държавен културен институт. Върховният съд отмени като незаконна разпоредба на устройствения правилник на "Двореца"



В петък петчленен състав на Върховния административен съд отмени като незаконосъобразна текстове от устройствения правилник на Архитектурно-парковия комплекс "Двореца". Той е към Министерството на културата, а жалбата бе подадена от СУ "Кв. Кл. Охридски", който стопанисва Ботаническата градина. Съдът е отменил текстовете, според които в предмета на дейност на АПК "Двореца" се включва опазване на природното богатство в комплекса, тъй като това е от прерогативите на Софийския университет. Отменят се и текстовете, според които "Дворецът" осигурява почивна база за социален отдих на служители от Министерството на културата. Според ВАС, в правилника трябвало да се посочва изрично, че осигуряването на социален отдих се отнася само до обектите, които са предоставени на АПК "Двореца". Съдът смята, че не може в правилника да се включва като предмет на дейност на АПК "Двореца" организиране на "туристически дейности", тъй като неговата дейност е посочена в ПМС N 234/2000 г. и там организиране на туристическа дейност не е посочено. Решенията на ВАС не подлежат на обжалване.
В четвъртък правителството реши Архитектурно-парковият комплекс "Двореца" да получи статут на държавен културен институт. В петък Общинският съвет в Балчик прие петиция до правителството, в която настоява АПК "Дворецът" да бъде управляван и стопанисван от община Балчик. Той упълномощи кмета Красимир Михайлов да поднови исканията за стопанисване от местната власт. Предстои да бъде организирана подписка сред балчиклии в подкрепа на решението на ОбС, съобщи електронните издания "Балчик инфо" и "Нова добруджанска трибуна". Те припомнят, че общината се е проявила като добър стопанин, докато е стопанисвала "Двореца" в периода от 1992 до 1995 г.
При посещението си в Балчик в събота народният представител д-р Антония Първанова е дала уверение, че ще запознае лично премиера Симеон Сакскобургготски с петицията на Общинския съвет, за да се вземе решение за стопанисване на "Двореца" и то да бъде единно, съобщава още "Балчик инфо". В интервю за електронното издание депутатът заявява, че преди 7-8 години, когато общината е стопанисвала "Двореца" никога не е имало напрежение и той не е бил подлаган на такава атака. Ще е целесъобразно да има единна политика и да го съхраним като култ,урен паметник, а не да го превърнем в търговски обект, е казала А. Първанова. В интервюто тя е заявила още, че "през последните години различните форми на управление на "Двореца" - от Министерството на културата, от Ботаническата градина или смесено, доведе до разруха. Не е въпросът в това кой го стопанисва, а кой е по-добър стопанин. В случая Министерството на културата показа, че е лош стопанин. Аз не зная дали това се дължи на това кой го управлява в момента или се дължи на политиката на министерството, но очевидно проблем има", казва А. Първанова. И споделя, че тя самата счита, че предложението на общината би било работещо.
Както НДТ вече писа, обществен комитет от видни учени тези дни алармира, че министърът на културата Божидар Абрашев крои грандиозни планове да превърне Двореца в "Културно-религиозен център".
 


Сходни връзки

ОБЩИНА БАЛЧИК СИ ИСКА ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди