изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:22 EEST
НАД 1200 ЖАЛБИ ЗА ИЗЧЕЗНАЛИ ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ    
ИкономикаСред тях около 200 са от Добрич. Агенцията за приватизация е изпратила в Комисията за финансов надзор и МВР поне 100 конкретни преписки

Около 1200 молби от граждани, които считат, че инвестиционни бонове са изчезнали от сметките им, са постъпили в Агенцията за приватизация от декември м.г. досега, съобщиха за НДТ от АП. Сред тези молби от Русе има 250, а от Добрич и Варна - по 200, по 100-тина от Кърджали, Перник и Разград. По-малко имало от Ст. Загора.
НДТ неотдавна алармира за няколко случая, при които добричлии, които са категорични, че никога и по никакъв начин не са използвали инвестиционните си бонове, сега не могат да получат депозитарна разписка, а от Агенцията за приватизация получават информация, че боновете им са продадени на неизвестно за тях лице.
В отговор на постъпилите жалби Агенцията за приватизация е изготвила и изпраща на гражданите подробна справка за движението по сметките им в инвестиционни бонове, както и отговор за причината да нямат депозитарни разписки, обясняват от АП. И допълват, че справката е стандартна и съдържа цялата информация, която може да бъде дадена на гражданите. Според експертите от агенцията, липсата на депозитарна разписка може да е по две основни причини - липса на регистрация и липса на инвестиционни бонове. В информацията от АП се казва, че депозитарни разписки търсят граждани, които не са се регистрирали и нямат бонове, или, които са се регистрирали след 31 декември 2001 г. с 0 бона, както и тези, които междувременно са заплатили акции или са ги прехвърлили на други лица - роднини или добросъвестни купувачи, а може да се касае за злоупотреби. Затова от АП заявяват готовността си да съдействат на гражданите и разследващите органи. Досега около 100 такива конкретни случаи агенцията е предоставяла на Комисията за финансов надзор и МВР информация за документите, с които е ставало прехвърлянето.
Ако в резултат на разследването се докаже, че боновете са прехвърлени чрез фалшифицирани пълномощни, тогава виновните ще носят отговорност по общия закон ред, се казва още в информацията. От агенцията препоръчват, когато гражданин установи, че го няма в списъците, да се обръща към АП с молба за справка и ако след получаването й е убеден, че с боновете му е злоупотребено, да се обръща към МВР. Досега улеснение за този род далавери е бил фактът, че около 400 000 българи са проявили незаинтересованост към боновете си и че те са можели да се прехвърлят с пълномощници без нотариална заверка.
От м.г. инвестиционните бонове са регистрирани на Българската фондова борса, за да бъдат по-добре защитени интересите на гражданите, съобщават от АП. И добавят, че от момента на прехвърляне на инвестиционните бонове в регистъра на "Централен депозитар" няма сигнали за незаконосъобразно прехвърляне на бонове.
 


Сходни връзки

НАД 1200 ЖАЛБИ ЗА ИЗЧЕЗНАЛИ ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди