изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:03 EEST
3 463 ДОБРУДЖАНЦИ СА ВКЛЮЧЕНИ В НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЗАЕТОСТ    
Общество3 463 социално слаби жители на Добричка област са започнали работа през първите три месеца на настоящата година по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" /НП "ОСПОЗ"/, сочи анализ на Регионалната дирекция "Социално подпомагане".

От устроените на работа 2 181 души са отпаднали от месечно подпомагане, а 813 продължават да получават помощи. Включените в програмата през януари, февруари и март са с 453 повече, в сравнение с назначените през 2003 г.
Реализацията на НП "ОСПОЗ" дава добри резултати, които се изразяват както в намаляване на разходите за социални помощи, така и в редица други насоки, сочи анализът. През м.г., вследствие назначаване на лица, получаващи месечни помощи, по програмата в областта са реализирани икономии в размер на 633 966 лева. От друга страна, според анализа на РДСП, включените в програмата се мотивират за трудова реализация и получаване на заплата вместо социална помощ. Доказателство за това е, че голям процент от работещите през 2003 г. са продължили заетостта си и през 2004 г. От друга страна се повишава конкурентността на лицата чрез повишаване на професионалната им квалификация, преквалификация и ограмотяване, подобрява се инфраструктурата на населените места.
215 добруджанци са назначени на работа по компонента "Личен асистент" на програмата, сочи още анализът на РДСП. За подобряване качеството на живот на хора с трайни увреждания и тежко болни и самотни хора от март т.г. в НП "ОСПОЗ" е включена и дейност "Социален асистент". Тя ще допринесе за намаляване броя на настанените в институции тежко болни хора, тъй като задоволяването на ежедневните им потребности ще се извършва в семейна среда. До 30 процента от назначените като социални асистенти може да не са на социално подпомагане, а квалифицирани работници.
 


Сходни връзки

3 463 ДОБРУДЖАНЦИ СА ВКЛЮЧЕНИ В НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЗАЕТОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди