изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:06 EET
БОЙКО БОРИСОВ ИСКА ГЛОБИ ОТ ПО 500 000 ЛЕВА ЗА ТУРСКИТЕ ПИРАТИ    
Ред и сигурност Заради повреда в сонара вчера не бе открит товарът, изхвърлен от двата турски кораба в Черно море. Една от гемиите е направила опит да потопи български катер. Гемия, като заловените, натоварена с експлозив, при удар в брега може да унищожи цял курорт




Аз се надявам, че глобите, които ще бъдат наложени на турските кораби, ще бъдат максимални - от по 500 000 лева. Това заяви на пресконференция в Балчик вчера главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Както НДТ писа, в събота българските гранични власти заловиха на 30 мили от нос Шабла две турски гемии с 19 души екипаж на борда. Тогава се наложи използване на предупредителна стрелба след разрешение на ген. Борисов. Докато траеше гонката, турците изхвърлиха във водите 50 чувала и един сандък. На борда бяха намерени 86 мокри рибарски мрежи.
Вчера миниподводницата "ПеЦе8" на Института по океанология във Варна е издирвала в продължение на шест часа изхвърления от двата кораба товар. Екипажът е направил две спускания на около 37 мили североизточно от Балчик. Съмнителният товар не бил открит, обследването е прекратено поради повреда на сонара на подводницата. Пред журналисти ген. Борисов обясни, че сонарът е канадски и възобновяването на търсенето на товара ще бъде подновено след неговия ремонт.
Единият от корабите е направил опит да потопи българския катер, каза още Б. Борисов. Екипажът на турските гемии бил снабден със сателитни телефони, които давали възможност за наблюдение при изтегляне от икономическата зона, с буйове. Самите членове на екипажа били много повече от обикновеното, облеклото им не било като на рибари.
"Във времето на тероризъм, наркотрафик, търговия с оръжие, много вероятно е този канал да бъде използван и за подобни цели" - каза ген. Борисов. Според него, подобни плавателни съдове могат дори да ударят крайбрежието и да унищожат цял курорт.
Според Б. Борисов с максималните глоби ще предупредим съседните държави да не влизат в нашите териториални води и да не убиват живота в Черно море. Той посочи, че в мрежите, които са извадени, имало разложени делфини, калкани и други ценни риби и видове. "Как може такова престъпление да се извършва в нашите води и държавата, в случая ние, да не реагираме адекватно" - попита Борисов. В тази връзка той допълни, че в случая работата на граничните полицаи е била изключително професионална.
Пред журналисти ген. Борисов каза още, че турските кораби са наблюдавани от доста време. Навигацията, която имали, надвишавала навигацията на почти всички български кораби. "Аз мисля, че това, което сме предприели като воля и политика за осигуряване на сигурността в териториалните ни води, трябва да срещне изключителна подкрепа и от другите институции - каза ген. Борисов. - Надявам се на най-тежки санкции от страна на държавата, ако искаме да си проличи превантивната роля, или т. нар. генерална превенция, за да не се извършват подобни нарушения".
Това е една изключително важна акция, която показва добрата координация на полиция, морска администрация и Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури и тя има отношение към общия имидж на държавата, каза на пресконференцията народният представител от НДСВ д-р Антония Първанова. Тя обяви, че кметовете на Балчик и Каварна ще изпратят благодарствени адреси до всички участвали в акцията. Градоначалникът на Балчик Красимир Михайлов съобщи, че на сесия на Общинския съвет ще предложи местният граничен участък да бъде награден. Кметът на Каварна Цонко Цонев пък връчи награди на участвалите в акцията.
 


Сходни връзки

БОЙКО БОРИСОВ ИСКА ГЛОБИ ОТ ПО 500 000 ЛЕВА ЗА ТУРСКИТЕ ПИРАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди