изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:18 EEST
ВКП ПОЕ ТУРСКИТЕ ПИРАТИ    
Ред и сигурностВКП е повдигнала обвинение срещу двете турски гемии за гавра с българския флаг, каза ген. Борисов



Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отказа на окръжната прокуратура за повдигане на обвинения срещу двете задържани турски гемии “Ибрахим рейс” и “Емин Ага” и е повдигнала две обвинения, едното от които е за гавра с българския национален флаг. Това каза за Агенция “Фокус” главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Това е станало след неговата намеса и намеса от страна на зам.-главния прокурор Христо Манчев.
Както “Фокус” първа съобщи, на 30 април две турски гемии бяха задържани от българските гранични власти, след като не се подчинили на заповед да спрат и от българските катери открили картечен огън. Задържани са 16 души. Преди да бъдат задържани, членовете на екипажите на двете турски гемии са започнали да изхвърлят в морето големи сандъци. Все още не е ясно с какво са били пълни те, но на борда и на двете гемии не е намерена риба. Под български флаг гемиите са бракониерствали в наши териториални води.
При спускането на подводницата днес, която трябваше да открие товарът, изхвърлен от двете турски гемии, се е повредил сонарът й, каза по-рано днес за Агенция “Фокус” главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Поради тази причина операцията по изваждането на товара ще бъде отложена до неговото ремонтиране. Ген. Борисов ще апелира за най-строги санкции срещу 16-те души от двата екипажа на гемии.
7 нарушения са регистрирани на гемиите “Ибрахим рейс” и “Емин Ага”, които на 30 април бяха задържани след престрелка с български гранични катери край бреговете на Шабла. Това каза пред Агенция “Фокус” народният представител от НДСВ д-р Антония Първанова, след пресконференция в Балчик. В нея участваха ген. Бойко Борисов, кметовете на Балчик и Каварна, представители на Гранична полиция и “Морска администрация” и др.
В момента “Морска администрация” подготвя доказателствените материали за нарушенията извършени от екипажа на двете гемии, които ще бъдат внесени в прокуратурата, каза Антония Първанова. Разследващите органи разполагат с достатъчно доказателства, както и със свидетели, допълни тя. Сред нарушенията са нередовни документи на двете гемии, липсата на документ за правоспособност на единия от капитаните, незаконен улов, въпреки че на борда на гемиите не е открита риба, но при задържането им мрежите на двата плавателни съда са били спуснати, екологично замърсяване на Черно море с петрол, заради което в момента се вземат проби, закрити номера на двете гемии, посочи Антония Първанова.
При спускането на подводницата днес, която трябваше да открие изхвърления товар от двете гемии, който се състои от 50 полиетиленови чувала и един огромен сандък, е бил счупен сонарът, каза Антония Първанова. Тя обаче допълни, че след ремонта товарът ще бъде изваден. Няма опасност той да изчезне, тъй като се знае къде точно се намира, посочи д-р Първанова.
 


Сходни връзки

ВКП ПОЕ ТУРСКИТЕ ПИРАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди