изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:32 EEST
ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е ЗАГРИЖЕН ЗА НЕСПРАВЕДЛИВИЯ ПРОЦЕС В ЛИБИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ    
ПолитикаРФИ: В интерес на Либия е да преразгледа в най-кратки срокове присъдите срещу българските медици


ЕС изрази загрижеността си във връзка със смъртните присъдите за петте български медицински сестри и палестинският лекар, осъдени за умишленото заразяване с вируса на СПИН на над 400 либийски деца в педиатрична болница в Бенгази.
Другият обвиняем д-р Здравко Георгиев получи само 4 години затвор, които вече е излежал, и бе освободен от затвора. Доктор Георгиев бе признат за виновен за валутни престъпления. България е в шок. Страната поиска подкрепа от международната общност. Отправени бяха призиви да се повлияе на либийския лидер Муамар Кадафи, който наскоро бе посрещнат ласкаво в Брюксел. Ето каква бе реакцията на Ема Ъдуин, говорител на европейския комисар за външните отношения Крис Патън пред РФИ:
“Комисията, Европейският съвет и ирландското председателство единодушно изразиха пред либийците нашата загриженост и разочарование. В интерес на Либия е да преразгледа в най-кратки срокове вече произнесената присъда. Сега трябва да се види какво ще направят либийското правителство и власти. Надяваме се, че при създадената ситуация, след решението на Либия да предостави повече прозрачност за своите оръжия и желанието на страната да установи нормални партньорски отношения с нас, ще допринесат за уреждането на въпроса по благоприятен начин. ЕС ще използва цялата си тежест, за да постигне подобно споразумение”.
Освен присъдите, шестимата осъдени трябва да платят сумата от близо 1 милион долара на семействата на заразените деца. Присъдата бе произнесена в момент, когато в Дъблин се провеждаше конференцията на Евро-Средиземноморското партньорство, в която участва и Либия.
В очите на медицинския свят става дума за опит на Либия да предотврати евентуален скандал за състоянието на болниците в страната. Според професор Люк Монтание, един от откривателите на вируса на СПИН, няма съмнение, че децата са били заразени поради лоша хигиена в болницата. Професор Монтание, който беше и свидетел по делото срещу българските медици, заяви, че те са изкупителна жертва. “Имаше наистина огромен натиск, за да се намерят виновници, независимо дали целият персонал на болницата или само чуждестранните работници, които са работили по това време. За съдебните власти, обаче бе по-лесно да посочат виновници сред чужденците. Надявам се, че присъдата няма да бъде потвърдена на втора инстанция и няма да бъде изпълнена. А иначе, либийските власти и фондация Кадафи ме помолиха да изготвя експертиза за произхода на инфекцията. Направихме доклад, който заключава, че не е имало умишлено заразяване на деца, а става дума за серия от грешки, хигиенни пропуски, вероятно липса на стерилни материали. Това не е акт на биотероризъм.
Същевременно българският външен министър Соломон Паси, който е на посещение във Вашингтон, е информирал съветника на президента Буш по националната сигурност Кондализа Райс за хода на делото в Либия. Райс е изразила съчувствието си.

РФИ/ФОКУС

 


Сходни връзки

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е ЗАГРИЖЕН ЗА НЕСПРАВЕДЛИВИЯ ПРОЦЕС В ЛИБИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди