изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:47 EEST
И РУСКИЯТ ПЕЧАТ ОТРАЗИ ЛИБИЙСКИЯ СИНДРОМ    
ПолитикаВремя новостей": Либийският синдром




Либия, която тъкмо започна да изглажда отношенията със Запада, поднесе нова неприятна изненада на международната общност, пише в коментарна статия руският вестник Время новостей.
Пет български медицински сестри и палестински лекар, обвинени в умишленото заразяване със СПИН на 426 либийски деца, бяха осъдени на смърт чрез разстрел от съда в Бенгази, а българският лекар, д-р Здравко Георгиев, беше осъден на четири години лишаване от свобода и пуснат, тъй като вече е излежал определения срок.

Процесът срещу българските медици и палестински лекар започна още през февруари 1999 г. и оттогава те са в затвора. Либийският лидер Муамар Кадафи дори заподозря ЦРУ и Мосад в заговор срещу либийския режим. Подобни изявления, присъщи за евтиния популизъм, все пак не са лишени от смисъл, тъй като използването на инфектирана кръв от терористи и спецслужби вече не е фантастика. През изминалия месец израелските спецслужби обявиха, че са предотвратили терористична атака с използване на взривна смес, заразена с вируса на СПИН, припомня вестникът.

“СПИН-ът е истинско оръжие за масово унищожение”, заяви председателят на американската Национална конференция по проблемите със СПИН Мервин Силвърман.

По повод случая в Бенгази, обаче, европейските експерти са категорични: причина за трагедията са станали лошите условия на хигиена в болничното заведение. Защитата настоява също така, че българите са били измъчвани, за да подпишат показания и след произнасянето на присъдата защитата обяви, че ще обжалва.

Председателят на българския парламент Огнян Герджиков изрази надежда, че либийският лидер Муамар Кадафи “няма да допусне присъдите да бъдат изпълнени”, а наблюдателите посочват, че изходът от делото ще окаже сериозно влияние на опитите на Либия да излезе от международната изолация, така че изпълнението на смъртните присъди ще навреди несъмнено на либийската репутация, заключава изданието.

ФОКУС
 


Сходни връзки

И РУСКИЯТ ПЕЧАТ ОТРАЗИ ЛИБИЙСКИЯ СИНДРОМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди