изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-24 @ 05:33 EEST
НЗОК ИЗВИВА РЪЦЕ И НАЛАГА ДИКТАТУРА    
ОбществоПредседателят на Районната лекарска колегия в Добрич д-р Демир Демиров пред НДТ

През миналата седмица в София се проведе трети поред Национален съвет на Българския лекарски съюз във връзка с неподписването на Националния рамков договор 2004. Малко преди това НЗОК разпространи чрез медиите информация, че забавянето на НРД спира изпълнението на две наредби - N28 /за диспансеризацията и профилактичните прегледи/ и N29 /определяща основния пакет от дейности, заплащани от НЗОК/. Касата информира още, че спира с дата 1 април плащанията на дейностите по двете наредби, за които няма договорени обем и цени. Това бе поводът за разговора ни с д-р Демир Демиров, който участва в работата на НС на БЛС.
- Д-р Демиров, какви въпроси обсъждахте на Националния съвет на Лекарския съюз?
- На Националния съвет колегите от почти всички области изразиха тревогата си от спуснатата от НЗОК информация за Наредба N28 и Наредба N29, които не са договаряни с БЛС. Касата няма основание едностранно да задължава колегите от доболничната помощ да подпишат анекси със задна дата, за да влязат в сила тези наредби, при условие, че с нищо не са нарушени правата на пациентите. Не само правата им, но и възможността им за качествено лекуване. От страна на касата е крайно некоректно това поведение. Обсъждахме и Наредба N1 на Министерството на здравеопазването - тази прословути 40 процента от пътеките, които са за заплащане на труда на работещите в болниците - не само на лекарите, а и на останалия персонал. С новата Наредба N1 се дават 40 процента, но не от пътеките, което беше в основата на замисъла на реформата - да бъде поощряван този, който работи повече и качествено. Дават се 40 процента върху цялата заработка. Това де факто намалява дохода на тези, които работят качествено и по много клинични пътеки. Стига се до възможността директорът на болницата да определя заплатите, а не хората, които работят. Досега имаше една комисия, в която участваше и Лекарският съюз, за преразпределение на тези 40 процента. Сега с тази наредба комисията отпада, цялата власт е концентрирана в изпълнителния директор, който може да прави каквото си иска. В случая не говоря само за нашата болница. Но всички колеги, не само лекарите, а и целият персонал, който работи по клинични пътеки, е недоволен от заплащането. Българският лекарски съюз още от есента предната година работи много качествено и много ангажиращо, за да може в края на годината да подпишем рамков договор. Но останалите институции не подходиха така сериозно към нещата. Обвиненията, че БЛС е виновен, нямат никаква реална почва. Единствено БЛС беше готов за подписването по договорените параметри и програми . Но не може да се подпише в края на декември един договор с наредби 28 и 29, които излизат на 21 април. Не може да се подпише един договор, когато Наредба N1 за работната заплата на МС е също от април, и то от края на месеца. Това говори, че няма договореност, а извиване на ръце и диктатура.
- Какво ще стане с доболничната помощ, ако бъде спряно плащането по тези две наредби?
- По принцип може да се работи по досегашните нормативни документи. Досега болните се обслужваха от общопрактикуващите лекари, сега искат да ги прехвърлят на специалисти. Това с нищо не променя качеството на лечение на болните. Но в замяна на това изнервя колегите от доболничната помощ, защото при утвърдена методика за работа се правят промени по средата на годината. Освен това двете наредби са издадени на 21 април, а влизат в сила от първи април. 20 дни хората са работили по тях, отчитат дейност по едни наредби, на 21-я ден се прави промяна, която задължава да стават реформи в отчетите. Нещо което, не е коректно спрямо колегите.
- Какви действия ще предприеме оттук-нататък Лекарският съюз?
- Първото, което решихме е, че трябва да се направят консултации с касата, да се излезе от това положение, без да се тръгва на протести.
- Но БЛС вече няколко месеца преговаря. А в крайна сметка това, което договаряте, не влиза в сила...
- По-важното е, че парите се усвояват, качеството на лечение не е спаднало. Но остават неизяснени неща. Първо, прословутата Наредба N1 за заплащането. Не може да се говори едно нещо, а да се прави друго. Второ - наредбите 28 и 29. Това са неща, които подлежат на договаряне. Защо тогава трябва да има договор? Такъв има, когато седнат двете страни и се договорят. Останалото е диктат.
- Ако тези консултации не доведат до резултат, предвиждате ли като крайна мярка протестни действия?
- Ние нямаме право на ефективна стачка по закон, но така или иначе ще обсъждаме вариантите за протестни действия, които да са символични.
Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

НЗОК ИЗВИВА РЪЦЕ И НАЛАГА ДИКТАТУРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди