изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:57 EET
ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СЛЪНЧОГЛЕДОВЕТЕ ПОСЕВИ    
ИкономикаПроф. д-р Христо Контев - ентомолог


Насекомните неприятели по културните растения продължават да ни изненадват. До голяма степен това се дължи на провежданата в последните години пакостна "система на земеделие" / ако може да се нарича "система" /, както и на екстремните метеорологични условия.
Забрави се, че един от най-важните приоми на агротехническия метод за контролиране числеността на вредителите / неприятели, болести и плевели / е СЕИТБООБОРОТЪТ. Когато той се подценява и не се прилага, появата на опасни вредители не закъснява и те застрашават нормалното развитие и растеж на отглежданата културна растителност. В години когато метеорологичните условия са неподходящи за нормален растеж и развитие, те са изложени на още по-голяма опасност от нанасяне на сериозни повреди от вредителите, които водят до тяхното унищожаване, до разреждането на посевите, до необходимост от разораване и пресяване.
През последните години като последица от глобалното затопляне на климата сме свидетели на екстремни високи и ниски температури, на ураганни студени и горещи ветрове, на проливни дъждове и градушки, както и на продължителни засушавания, които оказват силно негативно влияние върху растенията, така и положително върху появата, развитието, числеността и вредността на тяхните неприятели, което изисква прилагането на подходящи технологии на отглеждане, ефикасна профилактика и своевременно прилагане на адекватна растителна защита.
През настоящата трудна земеделска пролет в североизточна България и най-вече в Добруджа, в резултат на продължителното повърхностно пролетно засушаване и на силни студени ветрове силно се затормози нормалното поникване , растеж и развитие на слънчогледа. Почвата в зоната на засятите семена просъхна и не всички семена успяха да покълнат, а растежа и развитието на поникналите се стопира. С това се създадоха извънредно неблагоприятни условия за не покълналите семена и поникналите но стопирани растения, но особено благоприятни за атакуването им от почвени и надземни гризещи насекомни неприятели. Най - застрашените от почвени неприятели - телени, лъжетелени, сиви и бели червеи са слънчогледовите посеви, които са заети с не третирани с почвени инсектициди семена. Продължителното престояване на семената в почвата удължава периода на вредна дейност и тези почвени неприятели са в състояние силно да проредят посевите. Застрашени са и поникналите, но стопирани във фенофаза котилидони слънчогледови растения. Лежащите на повърхността на почвата котилидони са лесна плячка на листогризещи насекоми - хоботници, чернотелки, щурци и др. и то най-вече засяти с нетретирани с инсектициди семена.
В резултат на не прилагането на правилен сеитбооборт /много площи се засяха със слънчоглед след царевичен предшественик/, на заплевеляването на обработваеми площи, на непрекъснато увеличаване на не обработваеми земи и тяхното заплевеляване, на последователни години на засушаване се създадоха условия за намножаване и поява във вредна численост на забранени , но все още опасни при определени условия насекомни неприятели, а именно ПЯСЪЧНИК - Opatrum sabulosum L и МАЛКИЯ - ПЯСЪЧНИК - Dasus pusilum F - бръмбари от сем. Чернотелки - Tenebrionidae - ларвите на които са известни като "ЛЪЖЕТЕЛЕНИ ЧЕРВЕИ". Бръмбарите са със землисто кафява, матова окраска. Главата е втикната в преднегръда, който е по-широк отколкото дълъг осеян с малки брадавички. Елитрите са с 3 надлъжни ивици и брадавички между тях. Вторият чифт криле са недоразвити и бръмбарите не могат да летят. Често телата им са покрити с бучици пръст. На големина пясъчникът достига от 7 до 10 мм, а малкият пясъчник има по-малко тяло 6 мм.
Пясъчниците имат едно поколение годишно. Презимуват като имаго, предимно в затревени терени в близост до обработваеми площи. Предпочитат да обитават леки песъкливи и глинесто-песъкливи почви, които бързо просъхват, но и бързо заплевяват. В засятите с културна растителност площи се появяват в края на месец март и началото на април при температури между 8,8 - 15,5 гр.C. Привличат се силно от поникващия слънчоглед като се хранят с котилидоните му. Един бръмбар за едно денонощие е в състояние да изгризе котилидоните на едно растение. Най-голяма обаче е вредата когато бръмбарите прегризат вегетационния връх. През деня бръмбарите се крият под растителните остатъци, под бучици пръст или се заравят в рохкава почва. Започват да се хранят при здрачаване и през нощта. Доизхранили се за полово узряване те отлагат около 100 яйца в почвата. Излюпилите се ларви в продължение на два месеца се хранят с хумусни вещества, с нежни коренчета, често и с покълнали семена, след което какавидират и имагинират същата година. Вредата от ларвите е малка, тъй-като слънчогледовите растения са преминали критичната фенофаза. Вредата от бръмбарите е голяма при определени условия по време на поникването, при застудяване или засушаване и спиране на растежа на слънчогледа, когато котилидоните лежат върху почвата и са лесно достъпни за бръмбарите и най-вече когато семената не са третирани с почвени инсектициди.
Контролирането числеността на пясъчниците се осъществява най-рационално чрез сеитбооборт - редуване на окопни със слята повърхност, чрез унищожаване на плевелната растителност, чрез окопаване в междуредия, чрез по-ранна сеитба с оглед по-рационално използване на зимната влага и бързо поникване и излизане от критичната фаза - котилидони.
Химичният контрол се осъществява чрез третиране на посевния материал с подходящи почвени инсектициди, а след поникването чрез вегетационно площо пръскане с контактни и стомашни инсектициди - органофосфорни или карбаматни с по-голяма перзистентност като праг на вредност е прието установяването от 4 до 6 до 9 бръмбара на квадратен метър.
При направените изследвания на слънчогледови посеви, освен нападението от пясъчници установихме унищожени растения от гъсеници на пролетната нощенка, които прегризват растенията под земята или на самата повърхност. Всичко това налага обстойно обследване на слънчогледовите посеви, особено на засятите с необработени с почвени инсектициди семена и прилагане на химична интервенция в посеви с установен по-висок праг на вредност. Един напоителен валеж в близките дни би решил проблема без химия и запазване гарнираността на посевите.


 


Сходни връзки

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СЛЪНЧОГЛЕДОВЕТЕ ПОСЕВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди